Alkotmányellenes a bosnyák kijárási korlátozás Koronavírus

A bosnyák alkotmánybíróság szerdán úgy határozott, hogy a koronavírus terjedésének megállítására érdekében, a 65 éven felüliek és 18 éven aluliak szabad mozgását korlátozó intézkedések nincsenek összhangban az állam alkotmányával.

Egy állampolgári csoport indítványára válaszul az Alkotmánybíróság megállapította, hogy megsértették az indítványozók szabad mozgáshoz való alkotmányos alapjogát, amelyet az Emberi Jogok Európai Egyezmény is garantál.

Az alkotmánybíróság utasította a Bosnyák-horvát Föderáció kormányát és a polgári védelmi szolgálatát, hogy öt napon belül tegyenek eleget a határozatban foglaltaknak. Az alkotmányellenesnek talált intézkedés helyett bevezetendő új szabályoknak a közvetlen társadalmi érintkezés csökkentését kell céloznia – tájékoztatott az alkotmánybíróság.

A Polgári Védelmi Szolgálat vezetője, Fahrudin Solak elmondta, hogy tiszteletben tartják az alkotmánybíróság döntését.

Korábban Bosznia mindkét autonóm régiója, a Bosnyák-horvát Föderáció és a Szerb Köztársaság is megtiltotta a 65 évesnél idősebb és 18 évnél fiatalabb embereknek a lakhelyük elhagyását a koronavírus terjedésének megfékezése érdekében, és éjszakai kijárási tilalmi vezetett be.

Kapcsolódó cikkek: