Az érintettek politikai beállítottságát is nyilvántartotta az osztrák posta

Az osztrák adatvédelmi hatóság megbírságolta az osztrák postát, mert jogellenesen kezelték a címzettek adatait.

Az osztrák adatvédelmi hatóság által lefolytatott eljárásban tartott meghallgatások alapján a hatóság feltárta, hogy az Österreichische Post AG-t (Osztrák Posta) adatkezelési tevékenysége során megsértette a GDPR rendelkezéseit.

A hatóság határozata szerint az Osztrák Posta többek között nyilvántartást vezetett az érintettek feltételezett politikai hovatartozásáról, illetve az érintetteknek küldött küldemények gyakoriságáról, továbbá jogalap nélkül kezelte az érintettek adatait direkt marketing célból.

A jogsértések miatt a hatóság 18 millió euróra bírságolta az Osztrák Postát, amely a hatóság szerint a jogellenes és felróható magatartással arányos szankciónak tekinthető, valamint alkalmas arra, hogy a jövőbeli hasonló jogsértések elkövetésétől visszatartsa az adatkezelőket.

Az adatvédelmi hatóság döntése még nem végleges, az Osztrák Postának négy hete van, hogy bíróságon támadja meg a döntést.

(edpb.europa.eu)

Kapcsolódó cikkek:


Jogellenesen blokkolta a Facebook titkosszolgálati alkalmazottak fiókjait?
2020. február 20.

Jogellenesen blokkolta a Facebook titkosszolgálati alkalmazottak fiókjait?

A tel-avivi bíróság elrendelte, hogy a Facebook, oldja fel az NSO Group izraeli titkosszolgálati cég munkavállalójának felhasználói fiókjára vonatkozó korlátozást, és hasonló döntések várhatók más alkalmazottak ügyében is a következő napokban – mondta az NSO szóvivője kedden.

Lemondását tervezi az USA igazságügy minisztere?
2020. február 20.

Lemondását tervezi az USA igazságügy minisztere?

Az Egyesült Államok igazságügyi minisztere, William Barr fontolóra veszi a lemondást Donald Trump elnöknek az Igazságügyi Minisztérium nyomozásairól szóló tweetjei miatt – mondta egy helyzetet ismerő forrás a Reutersnek, amelyre a minisztérium úgy reagált, hogy “a miniszter nem tervezi lemondását.”

Jogrendszerek a Digitális Társadalomban – III.
2020. február 20.

Jogrendszerek a Digitális Társadalomban – III.

A polgári jogi felelősségi rendszer innovációja jogalkotási művelet eredménye, melyhez az ürügyet a 2015/2302 számú európai uniós irányelv szolgáltatta, amely a szervezett utazások joganyagának megújítását és modernizációját tűzte ki céljául, nem utolsó sorban meg akarta feleltetni a jogi rendelkezéseket az internet korszakának.