Bírósági e-ügyintézési szolgáltatások

Az elektronikus ügyintézési szolgáltatások köre 2020. január 1-jétől tovább bővült. Az új Ügyfél Iratbetekintő Rendszer (a továbbiakban: ÜIR) ugyanis lehetővé teszi, hogy a 2020.január 1. után elsőfokon indult ügyek e-aktáját, azaz az ügy alapadatait, illetve az ügyben keletkezett iratokat az ügyfelek online, akár otthonról, ingyenesen, a nap 0-24 órájában megtekinthessék.

Ennek előfeltétele többek között Ügyfélkapu regisztráció és e-személyigazolvány, továbbá a felhasználói feltételek elfogadása és a benyújtott online betekintési kérelem bíróság általi jóváhagyása.

Ez a rendszer azonban csak egy a bíróságok e-ügyintézési szolgáltatása közül, IDE kattintva az ügyfél iratbetekintő rendszer használatának részletein túl olyan további elektronikai megoldásokról tudakozódhat, mint például a Bírósági Fizetési Portál, az Bírósági Elektronikus Tájékoztatási és Figyelmeztető Rendszer vagy az eljárás időtartam kalkulátor.
E tartalmak a birosag.hu honlap kezdőlapjáról is egy kattintással elérhetőek az alábbi felületen.

Az ÜIR rendszer nem azonos a Bírósági Elektronikus Tájékoztatási és Figyelmeztető Rendszerrel, mely utóbbi a peres felek és képviselőjük részére – előzetes kérelmükre, külön regisztrációt követően – az ügyek egyes lajstromadatairól ad tájékoztatást, illetve küld sms vagy e-mail értesítést a legfontosabb eljárási cselekeményekről.

(birosag.hu)

Kapcsolódó cikkek:


Jogsértő volt az SNI-s gyermek eltanácsolása
2020. május 26.

Jogsértő volt az SNI-s gyermek eltanácsolása

Az alapvető jogok biztosa az emberi erőforrások miniszterétől kérte a sajátos nevelési igényű gyermekek tekintetében az iskolából kizárást lehetővé tevő fegyelmi büntetés eltörlését vagy legalább hogy megfelelő idő álljon rendelkezésre a tanuló állapotának megfelelő új iskola kijelölésére a szakértői bizottság közreműködésével.

Életfogytiglant kért az ügyész a kegyetlen gyilkosra
2020. május 26.

Tényleges életfogytig tartó szabadságvesztés kiszabását indítványozva minősített emberölés bűntette miatt emelt vádat a Fővárosi Főügyészség egy férfi ellen, aki kegyetlen módon megölte beszélgetőtársát tavaly áprilisban Budapesten.