Biztonságosak a videókonferenciák? Koronavírus

A new yorki hatóságok vizsgálódnak az egyik legnagyobb videókonferencia szolgáltató cégnél, annak érdekében, hogy a felhasználók adatainak biztonságát garantálják.

A Magyarországon is előtérbe került Zoom videokonferencia-alkalmazást fokozott ellenőrzésnek vetették alá az USA hatóságai, mivel népszerűsége a koronavírus járvány miatt egyre növekszik.

A new york-i jogi főtanácsos a vállalatnak írt levelében aggodalmának adott hangot azzal kapcsolatban, hogy a Zoom képes lesz-e megbirkózni a felhasználók számának drasztikus növekedésével.

A jelenlegi kijárási korlátozások idején több millió ember használja a Zoom-ot munkavégzés és szabadidős videotelefonálás céljából szerte a világon.

De az USA hatóságainak aggályai merültek fel az adatbiztonsági és adatvédelmi problémák miatt.

A new york-i jogi főtanácsos levelében nyilatkozattételre hívta fel a Zoomot arról, hogy a felhasználók számának drasztikus növekedése óta felülvizsgálták-e a biztonsági intézkedéseiket. Arra is rámutatott, hogy a múltban a cég lassan reagált a felmerült problémákra.

A BBC megkeresésére a cég szóvivője elmondta: “A Zoom rendkívül komolyan veszi a felhasználók adatainak védelmét, biztonságát és felhasználók cégbe vetett bizalmát.

“A koronavírus-járvány idején éjjel-nappal azon dolgozunk, hogy a kórházak, egyetemek, iskolák és más vállalkozások kapcsolatban tudjanak maradni egymással és így fenntarthassák működésüket. Nagyra értékeljük a new york-i jogi főtanácsos elkötelezettségét, ezért már megküldtük részére a kért információkat “- tette hozzá.

A felhasználók száma azt követően kezdett meredeken emelkedni, hogy a világ minden részén arra kérték lakosságot, hogy aki teheti maradjon otthon a vírus terjedésének lassítása érdekében. Mostanra a Zoom az Egyesült Királyságban, illetve az Egyesült Államokban a top három videókonferencia alkalmazás közé került.

A Zoom-nak a múltban voltak biztonsági problémái, például egy olyan biztonsági rés, amely lehetővé tette a támadók számára, hogy eltávolítsák a résztvevőket a konferenciahívásokból, üzeneteket hamisítsanak, illetve eltérítsék a képernyőmegosztást. Többen azt is tapasztalták, hogy egyes Mac-felhasználók nevében, tudomásuk nélkül kezdeményeztek hívásokat.

A The Intercept online folyóirat szerint a Zoom nem nyújt teljes körű titkosítást, mert az alkalmazás nem tudja garantálni, hogy más nem láthatja a találkozót.

Ezt az Zoom is elismerte, amikor kijelentette, hogy: “Jelenleg nem lehet engedélyezni az E2E [végpontok közötti- szerk.] titkosítást a Zoom video értekezleteken.” Ez azt jelenti, hogy a Zoom hozzáfér a videókonferenciák kép- és haganyagához.

Mivel a Zoom e-mail tartományokat használ azon felhasználók azonosítására, akik feltételezhetően ugyanazon a társasághoz tartoznak, ezért a kis internetszolgáltatók ügyfelei időnként megtekinthetik egymás személyes adatait – tájékoztatott a Vice informatikai cég.

A vállalat arról tájékoztatta a Vice-t, hogy ennek elkerülése érdekében rendszeresen frissíti a privát e-mail szolgáltatók listáját.

A Zoomot a “résztvevők nyomon követésének” lehetősége miatt is bírálták, amelyet engedélyezve a hívás kezdeményezője ellenőrizheti, hogy a résztvevők hívás közben átkattintottak-e a Zoom főablakából máshova.

A közelmúltban, az Egyesült Királyság miniszterelnöke, Boris Johnson Twitteren osztott meg egy képet arról, hogy a Zoom segítségével tartottak kormányülést, amely a fentiek fényében nem tűnik túl biztonságosnak.

A BBC kérdésére a társaság visszautasította az aggályokat, azt állítva, hogy: “globális szinten mintegy 2000 intézmény, többek között a világ legnagyobb pénzügyi szolgáltatói, vezető telekommunikációs szolgáltatók, állami szervezetek, egyetemek, egészségügyi intézmények használják az alkalmazást, a cég pedig átfogó biztonsági vizsgálatot végzett felhasználóiról, hálózatukról, amelyeket a Zoom titokban vizsgált.

“Szoros kapcsolatban állunk az Egyesült Királyság Védelmi Minisztériumával és a Nemzeti Kiberbiztonsági Központtal, és arra koncentrálunk, hogy rendelkezésre álljanak a szükséges dokumentáció.” – tette hozzá.

(bbc.com)

Kapcsolódó cikkek:


Hogyan hat a járvány az ügyvédi munka díjazására?
2020. május 12.

Hogyan hat a járvány az ügyvédi munka díjazására?

A cégek a koronavírus járvány nyomán esetleg kiszámíthatóbb árazásra szoríthatják az ügyvédi irodákat, de az elszámolási egység továbbra is a számlázható óra lesz, annak ellenére, hogy az ügyvédi irodák egyre több technológiát alkalmaznak, amely a munkaerőigényüket csökkenti.

Lehallgat a házam?
2020. május 1.

Lehallgat a házam?

Vajon az intelligens hűtőszekrény vagy az intelligens hangszóró veszélyt jelenthet az ügyvédi titoktartásra? Ez a kérdés napjainkban egyre többször merül fel.

GDPR az ügyvédi irodában
2020. április 24.

GDPR az ügyvédi irodában

Az ügyvéd egy különleges bizalmi viszonyban van ügyfelével, amelyet nem jellemezhet bizonytalanság egy olyan korban, amikor a jogi szolgáltatók versenyképességüket új technológiák és okos eszközök használatával kívánják fenntartani.

#Ez #most #akkor #reklám?
2020. március 30.

#Ez #most #akkor #reklám?

Az influencerek fizetett együttműködései, terméket vagy szolgáltatást reklámozó posztjai, videói, bejegyzései sokszor a szürkezónában mozognak. Reklám vagy nem reklám, fel kell tüntetni vagy nem, és ha igen, hogyan?