16 milliárdos bírságot kapott az Instagram Írországban


A felhasználók üzleti profilra váltottak, de nem tudták, hogy ezzel telefonszámuk és e-mail-címük is nyilvános lesz.

Az ír adatvédelmi hatóság 405 millió euróra, vagyis nagyjából 16,2 milliárd forintra büntette az Instagramot a kiskorú felhasználók magánéletének megsértése miatt – írta meg a BBC. A régóta húzódó ügy a gyerekek adataira, különösen a telefonszámukkal és az e-mail-címükkel kapcsolatos adatkezelésre fókuszált.

A lap beszámolója szerint néhányan üzleti profilra váltottak, hogy könnyebben elérjék a felhasználói fiókkal kapcsolatos adatokat, ám arról nem tudtak, hogy ezzel az adataik egy részét is nyilvánosságra hozzák. A cég anyavállalata, a Meta közölte: fellebbezni fog a döntés ellen.

A cég szóvivője szerint a kereset egy korábbi működési móddal foglalkozott, holott azóta már több lépést is tettek annak érdekében, hogy a felhasználók adatai biztonságban legyenek. „A 18 éven aluli felhasználók adatai eleve privátra vannak állítva, így azokat csak ők, illetve az általa ismert személyek láthatják” – emelte ki a szóvivő.

A BBC megjegyezte: az ír adatvédelmi hatóság soha nem szabott még ki ekkora bírságot a GDPR megsértése miatt.

(hvg.hu)


Kapcsolódó cikkek

2022. szeptember 29.

Rendet tett a Kúria a munkaidő-nyilvántartás alkalmazásában

A Kúria szerint a törvény kifejezetten nem írja elő a munkáltatónak, hogy a munkaidő-nyilvántartást a munkavégzés helyszínén tartsa, ugyanakkor azt objektíven, megbízhatóan, naprakészen és mindezek ellenőrzését lehetővé tévő módon kell vezetnie.