16 milliárdos bírságot kapott az Instagram Írországban


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A felhasználók üzleti profilra váltottak, de nem tudták, hogy ezzel telefonszámuk és e-mail-címük is nyilvános lesz.

Az ír adatvédelmi hatóság 405 millió euróra, vagyis nagyjából 16,2 milliárd forintra büntette az Instagramot a kiskorú felhasználók magánéletének megsértése miatt – írta meg a BBC. A régóta húzódó ügy a gyerekek adataira, különösen a telefonszámukkal és az e-mail-címükkel kapcsolatos adatkezelésre fókuszált.

A lap beszámolója szerint néhányan üzleti profilra váltottak, hogy könnyebben elérjék a felhasználói fiókkal kapcsolatos adatokat, ám arról nem tudtak, hogy ezzel az adataik egy részét is nyilvánosságra hozzák. A cég anyavállalata, a Meta közölte: fellebbezni fog a döntés ellen.

A cég szóvivője szerint a kereset egy korábbi működési móddal foglalkozott, holott azóta már több lépést is tettek annak érdekében, hogy a felhasználók adatai biztonságban legyenek. „A 18 éven aluli felhasználók adatai eleve privátra vannak állítva, így azokat csak ők, illetve az általa ismert személyek láthatják” – emelte ki a szóvivő.

A BBC megjegyezte: az ír adatvédelmi hatóság soha nem szabott még ki ekkora bírságot a GDPR megsértése miatt.

(hvg.hu)


Kapcsolódó cikkek

2023. december 6.

A vendégmunkás törvény visszavonásának hatása a harmadik országbeliek foglalkoztatására

A vendégmunkások hazai foglalkoztatásáról szóló törvény 2023. november 1-jén lépett volna hatályba, azonban a Kormány még októberben úgy döntött, hogy a kihirdetett jogszabályt visszavonja és új törvényjavaslatot készít elő. Az érintetti kör mindenesetre továbbra is dolgozhat Magyarországon, foglalkoztatásukra pedig – ahogy eddig is – a harmadik országbeli állampolgárok beutazásáról és tartózkodásáról szóló 2007. évi II. törvény (Harmtv.) szabályai vonatkoznak.