A Ctv. és a Cstv. veszélyhelyzeti módosítása Koronavírus Veszélyhelyzet


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Egyes cégeljárásokat felfüggesztenek, felszámolást pedig már csak hosszabb idő alatt és nagyobb összegű követelés esetén lehet indítani.

A 249/2020. (V. 28.) Korm. rendelet módosította a Ctv.-t és a Csődtv.-t. A cégbíróság a rendelet hatálybalépése előtt indult törvényességi felügyeleti eljárásban a cég megszűntnek nyilvánításáról nem határozhat, a cég megszűntnek nyilvánítására irányuló eljárások, a folyamatban lévő kényszertörlési eljárások – ideértve a már elrendelt, de még nem jogerős kényszertörléseket is – felfüggesztésre kerülnek.

A rendelet hatálybalépését követően azon okból, hogy a cég a végelszámolást három éven belül nem fejezte be és törlése iránt kérelmet nem terjesztett elő kényszertörlési eljárás megindítása nem rendelhető el, és a cég 2020. október 31-ig benyújthatja a cég törlése iránti kérelmét.

A rendelet nem érinti azokat a kényszertörlési eljárásokat, amelyek amiatt indultak, hogy a cég jogutód nélküli megszűnését előidéző ok következett be, és végelszámolási eljárás lefolytatásának nincs helye.

A veszélyhelyzet ideje alatt felszámolási eljárás megindítására vonatkozó kérelmet a hitelező akkor nyújthat be, ha a fizetési felszólításban engedélyezett határidő és az azt követő 75 nap (a korábbi 20 nap helyett) eredménytelenül telt el.

A Cstv. 27. § (2) bekezdés a) és b) pontjai esetében a követelés minimális összege 200 000 forintról 400 000 forintra emelkedett.

(Budapesti Ügyvédi Kamara 602. számú hírlevele)
Kapcsolódó cikkek

2023. december 1.

Megjelent a munkavállalók hiánypótló zsebkönyve

Munkajogaink címmel hiánypótló kiadványt jelentetett meg a Magyar Szakszervezeti Szövetség azzal a céllal, hogy egyszerű, érthető, ám a törvényhez hitelesen igazodó tartalommal segítse a munkavállalók tájékoztatását alapvető jogaikról. Erre ugyanis egyre nagyobb szükség van. A 116 oldalas, az Európai Szakszervezeti Szövetség támogatásával készült ingyenes zsebkönyv online, lapozható formában is elérhető a MASZSZ honlapján (szakszervezet.net).

2023. november 30.

A jogorvoslati határidő számítása a Kbt. alapján

Cicero nyomán tudjuk, hogy a változatosság gyönyörködtet. Nézzük tehát, hogy milyen fordulatokat tartogatnak számunkra a Közbeszerzési Döntőbizottság jogorvoslati határidők számítását érintő aktuális határozatai.