A Ctv. és a Cstv. veszélyhelyzeti módosítása Koronavírus


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Egyes cégeljárásokat felfüggesztenek, felszámolást pedig már csak hosszabb idő alatt és nagyobb összegű követelés esetén lehet indítani.


A 249/2020. (V. 28.) Korm. rendelet módosította a Ctv.-t és a Csődtv.-t. A cégbíróság a rendelet hatálybalépése előtt indult törvényességi felügyeleti eljárásban a cég megszűntnek nyilvánításáról nem határozhat, a cég megszűntnek nyilvánítására irányuló eljárások, a folyamatban lévő kényszertörlési eljárások – ideértve a már elrendelt, de még nem jogerős kényszertörléseket is – felfüggesztésre kerülnek.

A rendelet hatálybalépését követően azon okból, hogy a cég a végelszámolást három éven belül nem fejezte be és törlése iránt kérelmet nem terjesztett elő kényszertörlési eljárás megindítása nem rendelhető el, és a cég 2020. október 31-ig benyújthatja a cég törlése iránti kérelmét.

A rendelet nem érinti azokat a kényszertörlési eljárásokat, amelyek amiatt indultak, hogy a cég jogutód nélküli megszűnését előidéző ok következett be, és végelszámolási eljárás lefolytatásának nincs helye.

A veszélyhelyzet ideje alatt felszámolási eljárás megindítására vonatkozó kérelmet a hitelező akkor nyújthat be, ha a fizetési felszólításban engedélyezett határidő és az azt követő 75 nap (a korábbi 20 nap helyett) eredménytelenül telt el.

A Cstv. 27. § (2) bekezdés a) és b) pontjai esetében a követelés minimális összege 200 000 forintról 400 000 forintra emelkedett.

(Budapesti Ügyvédi Kamara 602. számú hírlevele)
Kapcsolódó cikkek

2022. január 13.

A létesítő okirat hatályosításának különös esetei

Előfordul, amikor a cégnyilvántartási adatok módosítása nem a jogi képviselő által kezdeményezett változásbejegyzési eljárás révén, hanem egyéb módon történik meg: ilyen esetben a létesítő okirat hatályosításának kötelezettsége szintén fennáll, a szerzők ezeket a feltételeket veszik sorra.