A Ctv. és a Cstv. veszélyhelyzeti módosítása Koronavírus


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Egyes cégeljárásokat felfüggesztenek, felszámolást pedig már csak hosszabb idő alatt és nagyobb összegű követelés esetén lehet indítani.


A 249/2020. (V. 28.) Korm. rendelet módosította a Ctv.-t és a Csődtv.-t. A cégbíróság a rendelet hatálybalépése előtt indult törvényességi felügyeleti eljárásban a cég megszűntnek nyilvánításáról nem határozhat, a cég megszűntnek nyilvánítására irányuló eljárások, a folyamatban lévő kényszertörlési eljárások – ideértve a már elrendelt, de még nem jogerős kényszertörléseket is – felfüggesztésre kerülnek.

A rendelet hatálybalépését követően azon okból, hogy a cég a végelszámolást három éven belül nem fejezte be és törlése iránt kérelmet nem terjesztett elő kényszertörlési eljárás megindítása nem rendelhető el, és a cég 2020. október 31-ig benyújthatja a cég törlése iránti kérelmét.

A rendelet nem érinti azokat a kényszertörlési eljárásokat, amelyek amiatt indultak, hogy a cég jogutód nélküli megszűnését előidéző ok következett be, és végelszámolási eljárás lefolytatásának nincs helye.

A veszélyhelyzet ideje alatt felszámolási eljárás megindítására vonatkozó kérelmet a hitelező akkor nyújthat be, ha a fizetési felszólításban engedélyezett határidő és az azt követő 75 nap (a korábbi 20 nap helyett) eredménytelenül telt el.

A Cstv. 27. § (2) bekezdés a) és b) pontjai esetében a követelés minimális összege 200 000 forintról 400 000 forintra emelkedett.

(Budapesti Ügyvédi Kamara 602. számú hírlevele)
Kapcsolódó cikkek

2021. szeptember 16.

A színház nem kérheti a védettség igazolását

A NAIH állásfoglalásában felhívta a figyelmet, hogy a koronavírus elleni védettség ténye egészségügyi adatnak minősül, amelynek kezelése a GDPR rendelkezései szerint alapvetően tilos.

2021. szeptember 16.

3+1 tipp a lánctartozás ellen

Néhány praktikus megoldás, amivel elkerülhetők a lánctartozás okozta nehézségek az act Bán és Karika Ügyvédi Társulás szakértőjétől.

2021. szeptember 16.

PK vélemény a felülvizsgálat engedélyezésével kapcsolatos egyes kérdésekről

Az egyfokú járási hivatali eljárások megteremtésével összefüggő módosításáról szóló 2019. évi CXXVII. törvény újításaira és a Pp. hatálybalépését követő tapasztalatokra figyelemmel szükségessé vált a felülvizsgálat engedélyezésével kapcsolatos egyes kérdésekről szóló 2/2017. (XI. 13.) PK vélemény felülvizsgálata, melynek eredményeként a Kúria elfogadta a 1/2021. (VII. 12.) PK véleményt a felülvizsgálat engedélyezésével kapcsolatos egyes kérdésekről.