A tiszakécskei titok: az Andritz megmutatta


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Egyedülálló munkaerőképzést és -utánpótlást valósít meg Tiszakécskén a grazi székhelyű Andritz cégcsoport, amelyik a világon egyedülálló, gigantikus méretű gáz- és vízturbinákat, valamint papírszárító hengereket gyárt a dél-alföldi városban. Termékei Alaszkától Új-Zélandig eljutnak, miközben a település legnagyobb munkáltatójaként ötszáz családnak biztosít stabil megélhetést. Kényelmes kiszolgálásukról az az új irodaépület gondoskodik, melyet szerdán adtak át ünnepélyesen.


Egymillió eurós állami támogatással, összesen két és félmillió eurós beruházásból, egy év alatt készült el Tiszakécskén az osztrák tulajdonú Andritz Kft. gyártelepén egy új épületszárny, amelyet a napokban adtak át ünnepélyesen. Az esemény egyben arra is jó alkalom volt, hogy most először megmutassák a nyilvánosságnak azokat a gigantikus méretű turbinákat, papírszárító berendezéseket és egyéb gyártmányokat, amelyeket egyedül itt, a dél-alföldi városban készítenek, s szállítanak a világ minden pontjára, Alaszkától Új-Zélandig, Finnországtól Dél-Afrikáig. A Tiszakécskén előállított speciális termékeket kizárólag exportra gyártják, s olyan kiemelkedő partnereknek szállítanak, mint például a Siemens. Ami pedig a települést, s az ott élőket illeti, az Andritz biztosította munkából mintegy 500 tiszakécskei család él. A szakember-utánpótlás speciális: a cég saját műhelyében képezi azokat a fiatalokat, akik sikeres vizsga után a gyárban dolgozhatnak tovább. Ez évente 20-30 új munkaerőt jelent. (Ez a természetes fluktuáció miatt lehetséges.)

Az Andritz új irodaépülete. Méltó körülmények

 

Emellett biztonságot is garantál a világszerte évente ötmilliárd eurós forgalmat lebonyolító osztrák tulajdonú Andritz Kft. a Tiszakécskei telephelyen dolgozók számára azzal, hogy egy új impozáns irodaépületet is kialakított a korszerűen felszerelt üzemek mellé. Az adminisztratív munka körülményeinek javítása is azt bizonyítja, hogy az Andritz csoport komolyan és hosszú távon számít a tiszakécskeiek munkájára – jelentette ki Mezei Károly, a cég magyarországi telepének ügyvezető igazgatója azon a gyárlátogatással egybekötött sajtótájékoztatón, amelyet egy új épületszárny átadása alkalmából rendeztek a dél-alföldi városban. Az Andritz cégcsoportnál a világon összesen 50 telepen folyik termelés, ezek közül az egyik a tiszakécskei, ahol a világ legnagyobb méretű gázturbináit készítik. Ebből a munkából él csaknem ötszáz helyi család. A tiszakécskei telepen készülő gigantikus méretű – 100 tonnánál nagyobb, 8-12 méter átmérőjű – turbinák és egyéb gépipari berendezések egyenesen erről a telepről jutnak el a világ csaknem minden pontjára – ismertette a termelést az ügyvezető igazgató. Hozzátette, az új, korszerű irodaépülettel nem csak az adminisztratív munkakörben dolgozókat helyezték immár méltó körülmények közé, hiszen az épületben kaptak helyet a fizikai dolgozókat is kiszolgáló szociális helyiségek, így az öltőzők, a zuhanyzók és az étkezde.

Az Andritz cégcsoport 2007-ben települt a dél-alföldi városba, s nem csak a legnagyobb munkáltatója, hanem az egyik legnagyobb adófizetője is lett a településnek, 130 millió forinttal járul hozzá az önkormányzat mintegy 4,5 milliárd forintos éves gazdálkodásához – ismertette Kovács Ernő polgármester, aki kérdésekre válaszolva azt is elmondta, a cég a letelepülésekor sem kapott adókedvezményt a várostól.

Ünneplő vezetők a pódiumon (balról jobbra): Mezei Károly, Josef Krasser, Czomba Sándor és Kovács Ernő

 

A világszínvonalú termelést az Andritz itt is csak jól képzett munkásokkal tudja garantálni, s hogy áthidalja az országos szakember-utánpótláshiányt, saját tanműhelyében képez fiatalokat. Jelenleg 28 leendő géplakatos, szerkezetlakatos és hegesztő készül a vizsgákra a tanműhelyekben. Az eseményen megjelent Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára, aki szerint mindz nemcsak azért jó, mert ezek a fiatalok már az általános iskola végén gondoskodhatnak a jövőjükről – aki itt vizsgázik, az itt is maradhat –, hanem azért is, mert ez a megoldás is hozzájárul egy kicsivel a kormány munkahelyteremtő programjához. Az államtitkár az ünnepélyes átadáson elmondta, az Andritz olyan lehetőséget teremtett a régióban, ami egyelőre viszonylag keveseknek adatik meg: helyben tanulnak, helyben dolgozhatnak. Ez manapság felbecsülhetetlen érték – jelentette ki. Újságírói kérdésre azt is tudatta: az irodaépület 2,5 millió eurós beruházásához az állam egymillió euró vissza nem térítendő támogatással járult hozzá.

Zajlik a szakmunkásvizsga

 

Tiszakécskén készülnek a világ legnagyobb gázturbinái és papírszárító berendezései, egyedülálló technológiával – ismertette a vállaltcsoport felügyelő bizottságának elnöke, Josef Krasser, aki a grazi székhelyű cég képviseletében vett részt az új épületszárny átadásán.. A gigantikus méreteknek csak a szállítási kapacitás határai szabnak gátat, a magyar üzem ugyanis a világon egyedül a 100 tonnás 12 méter átmérőjű munkadarabnál is nagyobb berendezések készítésére is alkalmas.

Az Andritz a legszigorúbb európai és amerikai minősítések alapján termel (Fotók: Balkányi László)

 

A sajtótájékoztatón az is kiderült, hogy a tiszakécskei telepen egész családok – apa, anya, gyerek – is dolgoznak, akik képzettségtől, munkakörtől függően 800 és kétezer forint közötti órabérért dolgoznak. Mivel azonban a gyár három műszakban termel, s gyakoriak a túlórák, a havibér jóval több is lehet. Természetesen a vállalt minden munkavállalója bejelentett állásban dolgozik, így az állami költségvetés is stabil bevételre számíthat, a munkavállalók pedig minden hónapban egy biztos keresményre.


Kapcsolódó cikkek

2023. szeptember 29.

A vállalkozások 80 százaléka megy csődbe az alapító halála után

Ma már ismert tény, hogy a rendszerváltás utáni évtizedben alapított vállalkozások alapító tömegesen mennek nyugdíjba, elindítva ezzel a rendszerváltó régióra jellemző generációváltás hullámot. Egy friss kutatás szerint ráadásul a vállalkozók 61 százalékának semmilyen terve nincs az utódlással kapcsolatban, ami számos problémát vet fel.

2023. szeptember 28.

A bíróság módosíthatja-e a megkötött szerződést?

Ha a felek között felmerül egy szerződéses vita, az érvényes kontraktus tartalmától még a bíróság sem térhet el. Ugyanakkor a polgári törvénykönyv rendkívül szűk körben, de ismeri a bírósági szerződésmódosítás intézményét.