Átvehetik a gépek a jogi munkát az emberektől? Koronavírus


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A céges jogi részlegek várhatóan elkezdenek komoly pénzt költeni a legaltech szektorban, miközben a csökkentik az alkalmazott ügyvédek számát annak érdekében, hogy megbirkózzanak a nagyobb munkaterheléssel, a munkaerőhiánnyal, valamint nagyobb hatékonyságot és költségcsökkentést tudnak elérni – derül ki a Gartner előrejelzéséből.

A connecticuti, Stamfordban működő Gartner kutató és tanácsadó cég jogi és compliance részlege szerint 2025-re a mostani 3,9% -kal és 2017-ben 2,6% -kal szemben már a vállalati költségvetés 12% -át fordítják majd a cégek legaltech eszközökre. „Elérkezünk ahhoz a ponthoz, ahol sokkal drámaibb beruházásokra lesz szükség” – mondta Zack Hutto, a Gartner jogi és compliance részlegének igazgatója. „Nagyon érdekes a dinamika.”

A céges jogászoknak minden eddiginél több munkájuk van a koronavírus járvány kapcsán megjelenő, új törvények, rendeletek és kockázatok miatt.

A Gartner munkaerő adatai azt mutatják, hogy a jogi részlegek munkavállalóinak száma a közeljövőben nagyjából változatlan marad – állítja Hutto.

A Vállalati Jogászok Szövetsége által, januárban, közzétett tanulmány azt mutatja, hogy a jogi részlegek vezetői közül csak kevesen tervezik idén további ügyvédek felvételét.

Míg a válaszadók több mint 62% -a egyenesen azt mondta, hogy nem vesznek fel új munkaerőt idén.

Az automatizálás, a mesterséges intelligencia, a szerződés- és dokumentumkezelő szoftverek, valamint más legaltech eszközök segíthetik a létszámhiánnyal küzdő jogi osztályokat a felszínen maradni vagy előrébb jutni. Sokan jogi vezető azonban rájött, hogy az új technológiák bevezetése idő- és költségigényes feladat lehet.

Valójában a Gartner 2019 végi adatai azt mutatták, hogy körülbelül két és fél év kellett ahhoz, hogy a jogi osztályoknál megtérüljenek a legaltechbe való kezdeti befektetések – mondta Hutto.

„Ez sokkal hosszabb idő, mint amennyit a forgalmazók ígérnek. Csak nagy a felhajtás a legaltech körül. ” Ugyan a legaltech befektetés megtérülése nem lesz azonnali és nem nyújt azonnal alternatívát a több ügyvédet és jogi alkalmazott foglalkoztatásához képest, „A több munkást veszünk fel, ha be akarjuk tömni a lyukakat a gáton stratégia nem fog már sokáig működni – tette hozzá Hutto.

A Gartner jelentése szerint nem jogi alkalmazottak 2024-ig felváltják a generalista vállalti jogászok 20 %-át, mivel a jogi osztályok felismerik majd, hogy „az általuk végzett munkák jelentős részét fel lehet el tudják végezni a jogi végzettséggel nem rendelkező dolgozók is” – mondta Hutto.

„Nem mondom, hogy a generalisták kihalnak” – tette hozzá. „A generalisták szerepe megmarad … de előfordulhat, hogy túlkínálat lesz a generalistákból és a vállalatoknak kevesebb generalistára lesz szüksége a problémáinak megoldására.” A specialisták száma ezzel szemben várhatóan a generalisták számának csökkenésével nőni fog – állítja Gartner.

A jelentés azt sugallja, hogy a vállalatok inkább az olyan szakembereket keresik majd, akiket a legaltechkel nem lehet pótolni, így felváltva „az ügyvédi irodák külsős szakértőit és az csökkentve a költségeket”.

„A specialisták által végzett jogi munka jellemzően mennyiségben kevesebb, de összetettebb, mint a generalistáké. Ezért nem az ő munkájuk a legalkalmasabb a szabványosításra és az automatizálásra.” fogalmaz Hutto a jelentésben.

„A nagyobb mennyiségű, de egyszerűbb munkák terén, amelyet általában a generalista jogászok végeznek, a fő munkafolyamatok digitalizálásával és az automatizálás kiterjesztésével, illetve jogi végzettséggel nem rendelkező munkavállalók felvételével növelhető az vállalt jogi részlegének hatékonysága” – tette hozzá.

(law.com/legaltechnews)
Kapcsolódó cikkek

2023. december 6.

A vendégmunkás törvény visszavonásának hatása a harmadik országbeliek foglalkoztatására

A vendégmunkások hazai foglalkoztatásáról szóló törvény 2023. november 1-jén lépett volna hatályba, azonban a Kormány még októberben úgy döntött, hogy a kihirdetett jogszabályt visszavonja és új törvényjavaslatot készít elő. Az érintetti kör mindenesetre továbbra is dolgozhat Magyarországon, foglalkoztatásukra pedig – ahogy eddig is – a harmadik országbeli állampolgárok beutazásáról és tartózkodásáról szóló 2007. évi II. törvény (Harmtv.) szabályai vonatkoznak.