Átvehetik a gépek a jogi munkát az emberektől? Koronavírus


A céges jogi részlegek várhatóan elkezdenek komoly pénzt költeni a legaltech szektorban, miközben a csökkentik az alkalmazott ügyvédek számát annak érdekében, hogy megbirkózzanak a nagyobb munkaterheléssel, a munkaerőhiánnyal, valamint nagyobb hatékonyságot és költségcsökkentést tudnak elérni – derül ki a Gartner előrejelzéséből.


A connecticuti, Stamfordban működő Gartner kutató és tanácsadó cég jogi és compliance részlege szerint 2025-re a mostani 3,9% -kal és 2017-ben 2,6% -kal szemben már a vállalati költségvetés 12% -át fordítják majd a cégek legaltech eszközökre. “Elérkezünk ahhoz a ponthoz, ahol sokkal drámaibb beruházásokra lesz szükség” – mondta Zack Hutto, a Gartner jogi és compliance részlegének igazgatója. “Nagyon érdekes a dinamika.”

A céges jogászoknak minden eddiginél több munkájuk van a koronavírus járvány kapcsán megjelenő, új törvények, rendeletek és kockázatok miatt.

A Gartner munkaerő adatai azt mutatják, hogy a jogi részlegek munkavállalóinak száma a közeljövőben nagyjából változatlan marad – állítja Hutto.

A Vállalati Jogászok Szövetsége által, januárban, közzétett tanulmány azt mutatja, hogy a jogi részlegek vezetői közül csak kevesen tervezik idén további ügyvédek felvételét.

Míg a válaszadók több mint 62% -a egyenesen azt mondta, hogy nem vesznek fel új munkaerőt idén.

Az automatizálás, a mesterséges intelligencia, a szerződés- és dokumentumkezelő szoftverek, valamint más legaltech eszközök segíthetik a létszámhiánnyal küzdő jogi osztályokat a felszínen maradni vagy előrébb jutni. Sokan jogi vezető azonban rájött, hogy az új technológiák bevezetése idő- és költségigényes feladat lehet.

Valójában a Gartner 2019 végi adatai azt mutatták, hogy körülbelül két és fél év kellett ahhoz, hogy a jogi osztályoknál megtérüljenek a legaltechbe való kezdeti befektetések – mondta Hutto.

„Ez sokkal hosszabb idő, mint amennyit a forgalmazók ígérnek. Csak nagy a felhajtás a legaltech körül. ” Ugyan a legaltech befektetés megtérülése nem lesz azonnali és nem nyújt azonnal alternatívát a több ügyvédet és jogi alkalmazott foglalkoztatásához képest, „A több munkást veszünk fel, ha be akarjuk tömni a lyukakat a gáton stratégia nem fog már sokáig működni – tette hozzá Hutto.

A Gartner jelentése szerint nem jogi alkalmazottak 2024-ig felváltják a generalista vállalti jogászok 20 %-át, mivel a jogi osztályok felismerik majd, hogy „az általuk végzett munkák jelentős részét fel lehet el tudják végezni a jogi végzettséggel nem rendelkező dolgozók is” – mondta Hutto.

“Nem mondom, hogy a generalisták kihalnak” – tette hozzá. “A generalisták szerepe megmarad … de előfordulhat, hogy túlkínálat lesz a generalistákból és a vállalatoknak kevesebb generalistára lesz szüksége a problémáinak megoldására.” A specialisták száma ezzel szemben várhatóan a generalisták számának csökkenésével nőni fog – állítja Gartner.

A jelentés azt sugallja, hogy a vállalatok inkább az olyan szakembereket keresik majd, akiket a legaltechkel nem lehet pótolni, így felváltva „az ügyvédi irodák külsős szakértőit és az csökkentve a költségeket”.

„A specialisták által végzett jogi munka jellemzően mennyiségben kevesebb, de összetettebb, mint a generalistáké. Ezért nem az ő munkájuk a legalkalmasabb a szabványosításra és az automatizálásra.” fogalmaz Hutto a jelentésben.

“A nagyobb mennyiségű, de egyszerűbb munkák terén, amelyet általában a generalista jogászok végeznek, a fő munkafolyamatok digitalizálásával és az automatizálás kiterjesztésével, illetve jogi végzettséggel nem rendelkező munkavállalók felvételével növelhető az vállalt jogi részlegének hatékonysága” – tette hozzá.

(law.com/legaltechnews)
Kapcsolódó cikkek

2021. december 2.

EY: a cégek többsége számontartja a koronavírusos kollégákat   

A COVID-19 miatti technológiai átállás kapcsán egyre több kibertámadás éri a vállalatokat, miközben az IT-biztonság mellett az adatvédelem és a munkavállalók egészségi állapotának nyomon követése is kiemelt jelentőségű területté vált. Mára a cégek több mint fele rendelkezik adatokkal a koronavírussal diagnosztizált foglalkoztatottakról és ötödük megosztotta a fertőzött munkatársak nevét más kollégákkal vagy kormányzati szervekkel – derül ki az EY és az adatvédelmi szakértők nemzetközi szövetségének (IAPP) közös kutatásából.

2021. december 2.

Az internetes kereskedelem alakulása

Napról napra egyre több és több terméket és szolgáltatás vásárolunk online platformokon. Az online vásárlás térnyerése ráadásul a COVID-19 járvány alatt megjelenő korlátozások lazítását követően sem esett vissza.

2021. december 2.

Amikor a felszámoló perel – I.

Vannak esetek, amikor az adós ingatlana kikerül az adós vagyonából, így pedig a felszámolás során jelentősen kevesebb fedezet marad a hitelezői igények kielégítésre. Ilyenkor a felszámoló célja a vagyontárgy visszahelyezése a felszámolási vagyonba, a hitelezői igények kielégítésének reményében.