Az ügyvédek és az AdWords


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Hogyan használhatják ki a hazai ügyvédek a Google hirdetési rendszerét és milyen árakon lehet egy kattintást vásárolni Amerikában? Ezekre a kérdésekre ad választ Bende Máté, a jogi kommunikációval foglalkozó Pro/Lawyer Consulting partnere.


Kezdjük azzal, mi is az AdWords? Az AdWords a Google saját hirdetési rendszere, ennek keretében jelennek meg a fizetett megjelenések, mikor rákeresünk valamire a Google-keresőben. A hirdetett tartalmak közül 4 darab legfelül jelenik meg, 3 pedig az oldal alján, így a látogató a keresési találatok első oldalán látja a hirdetéseket.

Az AdWords egyik előnye, hogy a hirdetést az emberek pont akkor fogják látni, amikor olyan termékekre vagy szolgáltatásokra keresnek rá, amilyeneket a hirdető is kínál. Fizetni pedig csak akkor kell, ha rákattintanak hirdetésére (ez a CPC, azaz cost per click modell), hogy felkeressék weboldalát vagy felhívják munkatársait.

Az AdWords keresési hálózaton történő hirdetésének működési alapja, hogy a kiválasztott keresőszavaknak más-más az ára, attól függően, hogy hányan keresnek rá az adott kifejezésre és hányan használják a hirdetésükben. Például a „használt autó” keresőszó drágább lesz, mint az „izotópos méréstechnika”. Ezért ha használtautó-kereskedésünk van, ezzel a szóval hirdetünk és valaki rákattint a hirdetésre, akkor azért a kattintásért mi többet fogunk fizetni, mert nagyobb a verseny. A tőzsdei szabályok érvényesülnek. Emiatt fontos, hogy szolgáltatásaink esetén a lehető legrészletesebb kulcsszavakat találjuk meg. Egyrészt olcsóbb lesz, másrészt azokat vezeti oldalunkra, akik már nem csak érdeklődnek, hanem valóban szükségük van egy adott szolgáltatásra.

Miért jó ez az ügyvédeknek?

Több cég figyeli és vizsgálja ezeket a statisztikákat, különböző mérési szempontok miatt nem mindig egyeznek az eredmények, de a lényeg egyértelmű: az amerikai CPC, azaz kattintásalapú Google hirdetési piacot a jogi szolgáltatások dominálják.

A top 100 keresőszóból 78 jogi vonatkozású!

A searchenginewatch.com adatai szerint a legdrágább keresési kifejezés a „best mesothelioma lawyer”, tehát az elsősorban azbeszt általi rákos betegségek kártérítésével foglalkozó ügyvéd. Ha egy ilyen jogásznak megjelenik a hirdetése, és rákattintanak, akkor az 935 dollárba kerül az ügyvédnek, tehát kb. 270-280 ezer forintot ér meg nekik egy látogató a weboldalukra. Ha ezután a látogató megadja az e-mail-címét, feliratkozik a hírlevélre, ajánlatot kér vagy felhívja az irodát a böngészőből, akkor már lehet konverzióról beszélni. Ha például 1000 kattintásból 50 konverzió keletkezik, akkor a konverziós arány 5 százalék lesz, ami igen jónak számít. El tudjuk képzelni, hogy milyen mértékűek a kártérítési összegek az USA-ban ebben a szektorban, tehát az ügyvédi irodának még így is megéri ez a magas licitösszeg.

A lista további helyein találjuk a „dallas truck accident lawyer”-t 425 dollárért, a „truck accident lawyer houston”-t 411 dollárért és a „louiseville car accident lawyer”-t 393 dollárért. Elég egyértelműen látszik a minta, hogy milyen jellegű szolgáltatás a legkelendőbb.

A Hubspot.com statisztikája is igazolja a 78 százalékos jogi tartalmat a top 100 keresőszóban, viszont a keresőszavak és az összegek kicsit eltérnek, de továbbra is a kártérítési ügyvédek dominálják a hirdetési piacot.

Bár jóval kevesebben használják a Microsoft saját keresőmotorját, a Binget, de egy statisztika őket is vizsgálta és a top20 kulcsszóból az első kettő a „lawyer” és az „attorney” lett.

És mi a helyzet Magyarországon?

Ha megvizsgáljuk az AdWords kulcsszó-asszisztensét, akkor az derül ki, hogy havonta átlagosan1900 keresés érkezik az „ügyvéd” kulcsszóra. Ebbe nem tartoznak bele az ügyvédet tartalmazó kifejezések, csak maga az adott szó. Az „ügyvédi iroda” szóra 720, a válóperes ügyvédre 590, az „ügyvéd válaszol”-ra 260 keresést mutat a Google kulcsszókeresője. Ha az összes, ügyvédekkel kapcsolatos keresést próbáljuk megbecsülni, akkor a Google adatai alapján átlagosan havonta 60 ezer keresést indítanak Magyarországról. – Jelenleg a leggyakoribb keresési kifejezés az „adásvételi szerződés”, a legdrágább pedig a „budapesti ügyvéd”. Természetesen itthon nem az amerikai árakat kell elképzelni, a kulcsszavak nagy része 70-150 forint között elérhető – mondta el Bende Máté.

A lehetőség

Mivel még kevés ügyvéd ismerte fel ezt a lehetőséget és kevesen élnek vele, óriási versenyelőnyre tehet szert egy olyan ügyvéd, aki kihasználja ezt a hirdetési lehetőséget. Mivel költséghatékony (már napi pár ezer forintból elindítható egy próbakampány) és pontosan mérhető az eredmény, ezért gyorsan kiderül, hogy tud-e új ügyfeleket generálni egy ilyen hirdetés.

Ki kell emelnünk, hogy egy kampány elengedhetetlen feltétele egy AdWords-szakértő, aki segít kiigazodni a Google hirdetési felületén, elvégzi az adott ügyvédre vonatkozó kulcsszókutatást (azaz meghatározza, hogy melyek azok a kulcsszavak, amelyekre hirdetni érdemes), beállítja a hirdetési fiókot és menedzseli a hirdetéseket. Továbbá szükséges egy profin elkészített honlap, hiszen hiába kattintanak a hirdetésünkre, ha nincs hova irányítani őket, elavult a honlapunk vagy nincs lehetőség a konverzióra vagy nincs beállítva a konverziókövetés, azaz nem tudjuk meg, hogy ki látogatta meg a honlapunkat a hirdetésünk alapján.

Források:
https://searchenginewatch.com/2016/05/31/the-most-expensive-100-google-adwords-keywords-in-the-us/
http://blog.hubspot.com/marketing/most-expensive-keywords-google#sm.0001650gp0cxvdztrhs2mf1q9eoo2
http://www.wordstream.com/images/brand-awareness-wordstream-infographic.png


Kapcsolódó cikkek

2023. június 5.

Mikor érdemes igénybe venni a szülői szabadságot?

A Munka Törvénykönyve 2023. január 1-jétől hatályos rendelkezése szerint, a munkavállalót gyermeke hároméves koráig 44 munkanap szülői szabadság illeti meg. Bár e távollét időtartama vonzó lehet, a díjazása már nem az, hiszen a szülői szabadságra csak a távolléti díj 10%-a jár, amiből ráadásul le kell vonni a gyed, vagy gyes összegét. Az alábbiakban áttekintjük, a munkavállalónak mikor lehet érdemes élni ezzel az új távolléttel.

2023. június 1.

Az érdekeltek perbeli részvételének főbb szabályai

Ismert, és gyakran alkalmazott jogintézmény a peres eljárások során a beavatkozás, melynek keretében egy eredetileg perben nem álló, de magát érdekeltnek tekintő fél belép (beavatkozik) a mások között folyamatban lévő perbe valamelyik peres fél oldalán.

2023. június 1.

„Újratervezés” – a munkaidő-beosztás módosításának szabályai

Mindenki számára kellemetlen, sőt egyenesen megoldhatatlan élethelyzeteket produkálhat, ha váratlan, rövid határidős vagy azonnali munkafeladat okán felborul a betervezett napi, heti időbeosztása. A munka törvénykönyve igyekszik védelmet nyújtani a munkavállalóknak az ilyen szituációkkal szemben a munkaidő-beosztás időzítésével kapcsolatos szabályok formájában. Azonban a törvény azt is respektálja, hogy időnként a leggondosabb vezetői tervezés mellett is előfordulhat (pl. hiányzás, beszállítói csúszás miatti feladattorlódás, sürgős megrendelés stb.), hogy a munkáltatónak változtatnia kell az előre közölt munkaidő-beosztáson. Olyan is megtörténhet, hogy a módosítási igény a munkavállaló oldalán merül fel, mivel valamilyen fontos privát program, kötelezettség adódik. Az alábbiakban áttekintjük, milyen szabályok szerint változtatható meg a már közölt munkaidő-beosztás, kitérve arra is, hogy miként érintette e szabályokat a 2023. január 1-i Mt.-módosítás.