Az uniós joggal összhangban van a tévesen kifizetett áfa visszakövetelése

Szerző: Jogászvilág
Dátum: 2019. április 12.
Címkék: , ,
Rovat:

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az áfa levonhatóságát érintően a magyar jog, összhangban az uniós jog elveivel, helyesen teszi lehetővé a beszerző számára, hogy az értékesítőtől visszakövetelje a tévesen kifizetett áfát, az értékesítő pedig az adóhatóságtól kérheti ugyanezt – közölte döntését az Európai Unió luxembourgi központú bírósága csütörtökön.

A PORR Építési Kft.-t érintő, az M6 autópálya építéséhez kapcsolódó ügyben a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság azt kérdezte az uniós bíróságtól, hogy olyan esetekben, amikor nem vetődik fel adócsalás gyanúja, az adóhatóság a beszerző adólevonási jogát megtagadó határozatának meghozatalakor köteles-e megvizsgálni, hogy az értékesítő képes-e a beszerzőnek visszatéríteni a tévesen megfizetett áfát.

A bíróság szerint az adóhatóság az áfa levonhatóságával kapcsolatos eljárásban nem köteles vizsgálni azt, hogy az értékesítő vissza tudja-e téríteni a beszerzőnek a tévesen megfizetett áfát.

Ha lehetetlenné vagy rendkívül nehézzé válik az értékesítő által tévesen felszámított áfa visszatérítése a beszerző részére, akkor a beszerző kérheti közvetlenül az adóhatóságtól a visszatérítést – közölték.

(MTI)

Kapcsolódó cikkek:


Az EU értesítésével lépett életbe a fordított adózás a munkaerő-kölcsönzésnél
2019. február 15.

A munkaerő-kölcsönzésnél a fordított adózás Magyarországon akkortól volt alkalmazható, amikor megérkezett az erre vonatkozó európai uniós (EU-s) döntésről szóló tájékoztatás, annak nem volt visszamenőleges hatálya - közölte a Zalaegerszegi Törvényszék szóvivője a Human Operator Zrt. és az adóhatóság közötti jogvitáról szóló európai bírósági döntés kapcsán.

Teljesítés hiányában is kell áfát fizetni?
2019. március 20.

Teljesítés hiányában is kell áfát fizetni?

Az Áfa tv. 55. § (2) bekezdésében szabályozott feltételek teljesülése esetén végrehajtott számla korrekció jogszerű. Azt nem lehet megtagadni arra figyelemmel, hogy a számla kiállítására fiktív ügylet keretében került sor, mivel a jogszabály ilyen tartalmú kitételt nem tartalmaz.