Csak a Cégközlönyben jelenhet meg a cég közleménye?


A címben feltett kérdésre a jelen cikk szerzője, Dr. Zalavári György ügyvéd szerint a válasz egyszerű: „Nem, más online felületen is közzé tehető a gazdasági társaság hivatalos közleménye.” De miért is fontos ez?

Alapesetben a cégnyilvánosságról, a bírósági cégeljárásról és a végelszámolásról szóló 2006. évi V. törvény (Ctv.) szerint a cégeljárás két fontos elemét, a cégnyilvánosságot és a közhitelességet garantálja a közlemények megjelenése és a mindenki számára biztosított elérhetősége. Ez ezért lényeges, mert a gazdaság működése során mind a vállalkozások, mind a fogyasztók fontos érdeke, hogy könnyen, megbízható információhoz férhessenek hozzá a cégek működéséról, képviselőiről, tulajdonosairól. Ezen elvek érvényesülését a törvény szerint a cégbíróság, a céginformációs szolgálat, valamint a Cégközlönyben történő közzététel biztosítja és ez szolgálja azt is, hogy a piac szereplői hiteles információk birtokában hozhatnak döntéseket.

A Cégközlöny az igazságügyért felelős miniszter által vezetett minisztérium hivatalos lapja, amely elektronikus formában jelenik meg a cegkozlony.hu internetes oldalon.  Az egyes lapszámaiba való betekintés, a lapszámok letöltése és a keresőprogram használata ingyenes mindenki számára.

A cégek létrejöttével, adataik módosításával, megszűnésükkel kapcsolatos cégbírósági végzések és a cégek közvetlenül közzétett közleményei (például az átalakulások kapcsán) képezik főként a Cégközlöny tartalmát.

De dönthet úgy a gazdasági társaság, hogy a Cégközlöny helyett a közleményeket a cég honlapján teszi közzé. Ez ugyanúgy megfelelő közzétételnek minősül, azzal, hogy a közzététel igazolásaként a cég a honlap közzététel céljára szolgáló helyének pontos megjelölését köteles megadni. Ahhoz, hogy a cég ezen lehetőséggel élhessen, ezt a döntését és az elektronikus elérhetőségét, honlapját a cégjegyzéknek előzetesen be kell jelentenie. A honlapon való közzététellel egyidejűleg a cégnek a közleményeit az ismert hitelezői számára közvetlenül, elektronikus úton is meg kell küldenie, ha azt ismerik.

A cég köteles a bejelentett, a közlemények megjelentetésére fenntartott honlapját folyamatosan működtetni, és a közlemények megtörténtének időpontját a honlapom fel kell tüntetnie.

Ha bármely cég Cégközlönyben vagy honlapján megjelent közleményei kapcsán kérdése merül fel, keresse szakértőnket annak megválaszolására.

A cikk szerzője dr. Zalavári György senior partner ügyvéd. Az Ecovis Hungary Legal a Jogászvilág.hu szakmai partnere.

ECOVIS 202107


Kapcsolódó cikkek

2021. december 1.

Akiknek hiányosak lesznek az adatai, tiltólistára kerülhetnek a pénzintézeteknél

A pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása megelőzéséről és megakadályozásáról szóló törvény értelmében már 2017 óta kötelező a vállalkozásoknak minősített adatokat szolgáltatni magukról, de hamarosan mindenki számára elérhetővé válik a nyilvántartási rendszer, ami hatással lesz a cégek mindennapjaira, olvasható a Jogászvilághoz eljuttatott közleményben. Dr. Tóth Judit Lenke adatvédelmi szakjogász elmondta, azok a tényleges tulajdonosok, akiknek hiányosak lesznek az adatai, tiltólistára kerülhetnek a pénzintézeteknél. Ez azt jelenti, hogy azok a cégvezetők, akik nem tesznek eleget adatszolgáltatási kötelezettségüknek és megbízhatatlan minősítést kapnak, tiltó listára kerülnek az adott pénzintézetnél. Ez azért nagyon aggasztó, mert ebben az esetben a pénzintézet mindaddig megtagadja a 4, 5 millió Ft felett a kifizetéseket, amíg az ügyfél nem kerül át a megbízható kockázati besorolásba. Kiemelte, a módosítás minden olyan területet hatványozottan érint, ahol nagyobb a kockázata annak, hogy legalizálni tudják a fekete pénzeket: példaként említette az ingatlan adás-vétellel foglalkozó cégeket és a generálkivitelezőket is.

2021. december 1.

Sok cégnek talált pénz az EUB döntése, de figyelni kell a jogvesztő határidőkre

Az FGSZ Földgázszállító Zrt. és a NAV Fellebbviteli Igazgatósága közötti ügyben az Európai Unió Bírósága (EUB) döntése új lehetőségeket nyitott meg az elévült behajthatatlan követelések áfájának visszaigénylésére. A számos hazai vállalkozást nem várt bevétellel kecsegtető lehetőségek igénybevételéhez azonban két szoros – december eleji – jogvesztő határidő kapcsolódik, hívja fel az érintett vállalkozások figyelmét a Mazars.