GVH: a kartellek elleni fellépés éve volt a tavalyi


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A versenyhatóság 2021-ben az előző évinél csaknem 25 százalékkal több, 51 versenyfelügyeleti eljárást indított, melyekben 124 vállalkozással szemben kezdődött vizsgálat. Az elmúlt év hatósági munkájából kiemelkedtek a kartellekkel szembeni fellépések, az építőiparral kapcsolatos elemzések és beavatkozások, valamint a magyar emberek érdekében a Covid-19 járvánnyal összefüggő visszaélések feltárása – derül ki a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) tavalyi évet összegző gyorsjelentéséből.

A jelentés szerint a hatóság versenytanácsa tavaly 38 döntéséből 28 esetben állapított meg jogsértést, ezekben 62 vállalkozással szemben szabott ki bírságot, a GVH történetében rekordot jelentő 18,2 milliárd forint összegben.
A bírságösszeg közel 90 százalékát, 16,3 milliárd forintot a legsúlyosabb versenyjogi jogsértések, tiltott versenykorlátozó magatartások és kartellek miatt szabták ki. Ezzel a versenyt védő teljesítményével Magyarország tavaly az első lett a Visegrádi Együttműködés tagállamai között. Jelenleg is 21 ügyben dolgoznak a versenykorlátozó magatartások feltárásán, melyek kiemelt részét képezik a versenyfelügyeleti munkának.

A GVH tavaly 22 fogyasztóvédelmi ügyet zárt le, ezek felében, 11 eljárásban 1,932 milliárd forint bírságot szabott ki jogsértő vállalkozásokkal szemben. Az új eljárások indítása mellett a versenyhatóság nagy figyelmet fordít arra is a jelentés szerint, hogy a vállalkozások betartották-e azokat a kötelezettségeket, amelyeket korábbi években hozott határozataiban előírt a hatóság számukra. Ilyen kötelezettségek lehetnek akár jogsértő magatartástól való eltiltás, valamely gyakorlat megváltoztatása, vagy akár jóvátételi program bevezetése. A nemzeti versenyhatóság 2021-ben minden harmadik versenyfelügyeleti eljárásában ezt ellenőrizte és 6 esetben hiányosságokat tapasztalt, amiért mintegy 68 millió forint bírságot szabott ki az érintettekre.
Közölték, hogy a fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatok miatt a tavaly kirótt, mintegy 2 milliárd forintos bírságból jelentős részt, 449 millió forintot tettek ki a koronavírus-járvánnyal összefüggő megtévesztések miatt kiszabott büntetések.

Az építőipari szektorban tapasztalható drágulással összefüggésben – az ágazatban folyó több versenyfelügyeleti eljárás mellett – a versenyhatósági fellépés új eszközét jelentették a nyáron bevezetett, gyorsított ágazati vizsgálatok. A gyorsvizsgálatokkal a hatóság rövid időn belül, hatékonyan képes feltárni az olyan piaci torzulások okait, amelyek csak a sokszereplős értékesítési láncok átfogó, hosszadalmas elemzésével térképezhetők fel. A gyorselemzések alapján a versenyhatóság megteheti a szükséges versenyfelügyeleti intézkedéseket, illetve javaslatokkal élhet a piaci szereplők és a jogalkotó felé a szükséges piaci beavatkozás érdekében – közölte a GVH. A teljes jelentés elérhető a hatóság honlapján:  https://gvh.hu/pfile/file?path=/gvh/gyorsjelentesek/Gyorsjelentes_2021.pdf2&inline=true

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2021. március 3.

660 milliós bírságot rótt ki a GVH közbeszerzési kartellért

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) versenyhatóság vizsgálata megállapította, hogy a Medtronic Kft., az Unicorp Kft. és a Medibis Kft. jogsértő módon felosztotta egymás között az Országos Egészségbiztosítási Pénztár neuromodulációs eszközök beszerzésére kiírt, illetve kiírni tervezett 2014-es, illetve 2016-os központosított közbeszerzési tendereit.
2020. december 17.

Baker McKenzie: előtérbe kerültek az atipikus kartellek

A cégek akár úgy is versenyjogsértés gyanújába keveredhetnek, ha nem is kommunikálnak egymással – hangzott el a Magyar-Francia Kereskedelmi és Iparkamara által szervezett online eseményen, melyen a Baker McKenzie nemzetközi ügyvédi iroda versenyjogi partnere, Dr. Horányi Márton tartott előadást. A vállalatok egyre szélesebb körben – a HR-től az árazó algoritmusokig – kell ügyeljenek a versenyszabályok betartására, olvasható a Baker McKenzie közleményében.