Közvetlenül is elérhető mostantól az E-cég betekintő felület

Az elektronikus ügyintézési portálon  mostantól közvetlenül is elérhető az E-cég betekintő felület, melyben cégjegyzékszám alapján kereshetők, megtekinthetők a nyilvános cégiratok.

A bíróságokon a cégügyszakban az egyes cégek ügyiratait eddig elsősorban a bírósági lajstromirodákban, ügyfélközpontokban személyes megjelenés útján lehetett megismerni. A veszélyhelyzet miatt életbe lépett bírósági intézkedések szerint jelenleg szünetel a személyes ügyfélfogadás, az E-cég betekintő rendszer azonban lehetővé teszi e téren is az elektronikus ügyintézést.

Az elektronikus ügyintézési portálon az E-cég betekintő felületre a belépéshez ügyfélkapus azonosítás szükséges, illetve a letöltött cégiratok megtekintése az e-szignó alkalmazás használatával lehetséges. Egy felhasználó maximum 100 keresést indíthat 24 órán belül. A használathoz szükséges regisztrációról a felülethez tartozó tájékoztatóban további információ található.

A keresőfelület közvetlenül itt érhető el.

A bíróságok online ügyintézési szolgáltatásai ide kattintva érhetőek el.

Az Országos Bírósági Hivatal folyamatosan fejleszti a digitális úton elérhető elektronikus bírósági szolgáltatásokat. Az online ügyintézéssel a bírósághoz forduló ügyfelek az egyes bírósági ügyeiket otthonukból, online, 0-24 órában intézhetik.

(birosag.hu)

Kapcsolódó cikkek:


A bírósággal való e-kapcsolattartás előretörése
2017. január 3.

„Az elektronikus kapcsolattartás kiváló költségtakarékossági lehetőség, de ez elsősorban nem a jogászoknak jelent előnyt. A meglévő folyamatok átalakítása számunkra elsősorban kihívás: a szakmabeliek számára többnyire ismert, bejáratott igazgatási és igazságszolgáltatási folyamatokat ismeretlen, egyelőre kidolgozatlan folyamatok váltják fel. Ahhoz, hogy ne maradjunk le a fejlettebb európai országok ügyvédjeihez képest, ki kell építeni azt a szoftverbázist, egy vagy több saját ügyvédi munkavégzési felületet, ami jelenleg hiányzik” – mondja a Jogászvilág.hu-nak adott interjújában dr. Homoki Péter ügyvéd, aki aktívan közreműködött a bírósággal való e-kapcsolattartásra való átállás gördülékenyebbé tételében. Az informatikai területre való rálátása emellett nagy segítség az ügyvédekhez igazodó kamarai e-kapcsolattartás támogatásában is. E munkájáért a kamara Az Ügyvédségért kitüntető címben részesítette.