Módosítják a tőkepiaci törvényt


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Egy értékpapírokat minősítő és azok kibocsátásához tanácsokat nyújtó cég alapítására kap lehetőséget a tőzsde a tőkepiaci törvény módosítása által. A javaslatot hétfői ülésén támogatta az Országgyűlés törvényalkotási bizottsága.

A kivételes eljárásban tárgyalt változtatást vasárnap nyújtotta be a Pénzügyminisztérium, és arról már kedden szavazhat a Ház. Gion Gábor, a Pénzügyminisztérium pénzügyekért felelős államtitkára elmondta: a változtatás a befektetők védelmét szolgálja.

A javaslat gyors tárgyalását azzal indokolta, hogy a pénzintézetek már január 1-je óta adhatnak ki értékpapírokat. Cél, hogy ennek során ne bocsáthassanak ki a bankok olyan bonyolult összetételű kötvényeket, mint amilyenek a tíz évvel ezelőtti válságot is kiváltották.

Az államtitkár cáfolta Demeter Márta, a bizottság LMP-s alelnökének felvetését, miszerint a módosítás beterjesztése összefügg az NHB Bank bedőlésével. Kijelentette: a javaslat célja a piac élénkítése.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2018. január 2.

Változik a tőkepiaci szabályozás

A befektetési szolgáltatóknak minden költséget be kell mutatniuk az ügyfeleknek a szerződések megkötésekor, az esetleg felmerülő befektető-védelmi aggályok esetén az MNB a különösen kockázatosnak ítélt tőkepiaci termékek forgalmazását meg is tilthatja.

2017. december 18.

Piramisjáték: az egyszerű ügynöknek is börtön

A Magyar Nemzeti Bank kezdeményezésére elfogadott jogszabály-módosítás alapján 2018 januárjától két év szabadságvesztést kaphatnak az engedély, bejelentés nélkül működő pénzügyi közvetítők. Az új büntetőeljárási törvény révén jövőre már jogosulatlan pénzügyi tevékenység és piramisjáték szervezése esetén is alkalmazhatók a bírói engedélyhez kötött leplezett felderítési eszközök – mondta Barnóczki Péter, a jegybank igazgatója.