Cégvilág

Mikor nem kell munkavállalói hiba a kárfelelősséghez?

Szerző: dr. Hanyu Henrietta
Dátum: 2014. július 29.
Rovat:

A munkavállaló felelősségre vonásához jellemzően valamilyen vétkes magatartás, munkaviszonyból származó kötelezettség megszegése szükséges. Léteznek azonban olyan munkakörök, illetve feladatok, amelyek esetén a kárfelelősség megállapításához nem kell munkavállalói hiba. A pénzt, értéket, árukészletet kezelő munkavállaló a keletkezett hiányért helytállni tartozik, függetlenül attól, hogy a hiányt nem ő idézte elő. Ezen szigorú kárfelelősség érvényesítéséhez azonban meghatározott formai és tartalmi előfeltételeknek kell megfelelni és a kárt nem lehet automatikusan a munkabérből levonni. Az új Mt. által bevezetett munkavállalói biztosíték az ilyen jellegű kárigények érvényesítését hivatott elősegíteni.

A hét kérdése: munka rehabilitációs ellátás mellett

Szerző: Munkajog.hu
Dátum: 2014. július 29.
Rovat:

Rehabilitációs ellátás mellett napi 4 órás munka végezhető. Kérdésem, hogy kell-e a munkavégzéshez rehabilitációs kártya, és milyen adókedvezmények illetik meg a munkáltatót, ha ilyen személyt alkalmaz? Esetünkben a kötelezően előírt felülvizsgálat ugyan még nem történt meg, de az utazási kedvezményen a korábbi “rokkantsági nyugdíjas” helyett “rehabilitációs ellátás” szerepel.

Csökken a működő cégek száma

Szerző: Munkajog.hu
Dátum: 2014. július 28.
Rovat:

Egyértelműen látszik az ország kelet-nyugat irányú széttagoltsága, mivel a keleti országrészben jóval nagyobb valószínűséggel válnak fizetésképtelenné a cégek, mint nyugaton. Ráadásul a támogatásoknak köszönhetően az összes működő cég számához viszonyítva több új vállalkozást is alakítanak keleten, így ebben a régióban még körültekintőbb odafigyelést igényel az üzletkötés, derül ki a Bisnode nemzetközi cégminősítő elemzéséből. A fizetési fegyelem javul, és egyre több céget érint a kényszertörlés.

A hét jogesete: jogellenes elbocsátás

Szerző: Munkajog.hu
Dátum: 2014. július 23.
Rovat:

Több alperes az őrzési tevékenységre kötött szerződéssel ellentétesen vont be alvállalkozót a szerződés teljesítésébe,  a felperes munkaviszonyának megszüntetésére egyoldalú munkáltatói intézkedéssel keresőképtelensége alatt és szóban került sor, ezért a másodrendű alperesnél fennálló munkaviszony megszüntetése jogellenes volt  – döntött a Kúria.

Egyre több a zöld iroda

Szerző: Munkajog.hu
Dátum: 2014. július 21.
Rovat:

Másfél évvel ezelőtt csak 18, jelenleg már 30, zöld minősítést szerzett irodaház található Budapesten, ezek összesített alapterülete közel 300 ezer négyzetméter, a teljes kínálat 14 százaléka – közölte a Laurus Irodaházak fejlesztő társaság, valamint a Robertson Hungary ingatlan tanácsadó.

Lehet magyar gazdasági csoda (2. rész)

Szerző: Gazdag László
Dátum: 2014. július 17.
Rovat:

Megalapozott, államilag vezérelt modernizációs stratégia szükséges a magyar gazdasági csodához, melynek lényege a makroszerkezet-váltás, a világgazdasági korszakváltás előtti ágazatok leépítése. Ezért egészen súlyos tévedés a „legiparosodottabb ország” pozíciójának megszerzése érdekében meghirdetett gazdaságfilozófia.

Egyre többen keresnek munkát az interneten

Szerző: Munkajog.hu
Dátum: 2014. július 16.
Rovat:

Jóllehet a júniusi statisztikai adatok szerint a munkanélküliek száma egy év alatt 104 ezerrel csökkent, a Profession.hu 18 százalékkal több álláskeresőt regisztrált, mivel nő azoknak a száma, akik az interneten keresztül keresnek munkát – közölte a portál szerdán.

Munkába megy a gyerek

Szerző: Munkajog.hu
Dátum: 2014. július 15.
Rovat:

A diákok nyári munkavállalása a szülőknek is sok gondot jelenthet. Hogyan lehet a tapasztalatlan, a munkaerőpiacon jóval kiszolgáltatottabb gyermekeket jól fizető, korrekt munkához segíteni? A Nemzeti Adó- és Vámhivatal ehhez nyújt segítséget a diákmunka adózási információinak ismertetésével.

Munkavállalók az iskolapadban – a képzések munkajogi kérdései

Szerző: Dr. Kártyás Gábor
Dátum: 2014. július 15.
Rovat:

Számos szakmában létfontosságú a szaktudás folyamatos fejlesztése, naprakészen tartása. Ezt felismerve a munkáltatók rendszeresen szerveznek továbbképzéseket, a munkavállalók pedig gyakran önállóan is képzik magukat. Mikor lehet felmondani a tanulmányi szerződést és milyen következményei vannak a szerződésszegésnek? Az alábbi cikkben ezekre a kérdésekre keressük a választ.