Cégvilág

Tanulmányi szerződések: ad hoc, vagy belső szabályzat alapú megállapodások?

Szerző: Balogh Monika
Dátum: 2013. július 16.
Rovat:

A legtöbb személyzeti területen dolgozó munkavállaló tisztában van a tanulmányi szerződések megkötésére irányadó rendelkezések tartalmával, és ennek megfelelően ezek a megállapodások többé-kevésbé jogszerű tartalommal köttetnek. Gyakran elfelejtjük azonban, hogy nem csak a jogi szabályozás, hanem az egyes munkáltatók szervezetének sajátosságai is meghatározó jelentőséggel bírnak a munkavállalók tanulmányainak támogatása tekintetében. Kisebb cégeknél nem okoz problémát a tanulmányi szerződések ad hoc – jellegű, azaz igény felmerülése szerinti megkötése, közepes, vagy nagyobb méretű vállalatok estében azonban egy ilyen gyakorlat rossz hatással lehet a munkavállalók motivációjára, vagy akár csökkentheti az előmeneteli és javadalmazási elvek és rendszerek működésének hatékonyságát.

Munkaerő-kölcsönzés az Mt. alapján I. rész

Szerző: dr. Kártyás Gábor
Dátum: 2013. július 16.
Rovat:

Tizenegy évvel a munkaerő-kölcsönzés első hazai szabályozása után az új Mt. (2012. évi I. törvény) hatálybalépésével lényegesen változott a kölcsönzés jogi környezete. Az évtizedes gyakorlat tapasztalatai mellett a szabályozás felülvizsgálatához útmutatásul szolgált a munkaerő-kölcsönzésről szóló uniós irányelv és egy alkotmánybírósági határozat is. Mindennek dacára – bár az új Mt.-vel a jogalkotó több régi problémát rendezett – a munkaerő-kölcsönzés hazai szabályozását máig nem tekinthetjük kiforrottnak, a jogintézményt több jogharmonizációs hiányosság, alkotmányos aggály és gyakorlati probléma is terheli.

A munkaviszony megszüntetése IV. rész

Szerző: Dr. Miholics Tivadar
Dátum: 2013. július 15.
Rovat:

Cikksorozatunkban – négy részletben – végig vesszük a munka törvénykönyvének a munkaviszony megszüntetésével kapcsolatos szabályait. A munkaviszony megszűnéséről és megszüntetéséről szóló cikksorozatunk befejező részében a végkielégítés, a munkaviszony megszűnésekor irányadó eljárás, a csoportos létszámcsökkentés, valamint a munkaviszony jogellenes megszüntetésének szabályait foglaljuk össze.

Népszerűek külföldön a magyar informatikusok

Szerző: Munkajog.hu
Dátum: 2013. július 12.
Rovat:

Főképp betanított munkavégzésre kaphatnak esélyt azok, akik külföldön keresnek munkát, de kelendőek az informatikusok is, miközben Magyarországon csökkent a mérnökök iránti kereslet az idén az első 5 hónapban – derül ki a Jobinfo.hu állásszemléző oldal legfrissebb munkaerő-piaci elemzéséből, amelyet az MTI-nek is eljuttatott.

Amit a munkába állás előtt mindenkinek tudnia kell!

Szerző: Munkajog.hu
Dátum: 2013. július 12.
Rovat:

A nyári időszakkal nem csupán az utazás, pihenés ideje jön el, hanem sokak számára a munkavállalásé is. Számos munkalehetőség adódik ilyenkor a szünidejüket töltő diákok, illetve a megélhetésüket jellemzően idegenforgalmi vagy mezőgazdasági idénymunkából, alkalmi munkából biztosító emberek számára. A Nemzeti Munkaügyi Hivatal Munkavédelmi és Munkaügyi Igazgatósága tájékoztatót adott ki a legfontosabb, biztonságos és egészséget nem veszélyeztető munkavégzésre vonatkozó információkról a nyári-őszi időszakban munkát vállalók érdekében.

Fontos tudnivalók a nyári diákmunkáról

Szerző: Munkajog.hu
Dátum: 2013. július 10.
Rovat:

A nyári szünidőben sok diák vállalkozik arra, hogy rövidebb-hosszabb ideig munkát vállaljon. A nyári munkavégzés rövidebb időtartama és az élettapasztalat hiánya miatt azonban a diák munkavállalók jobban ki vannak téve ama veszélynek, hogy munkáltatójuk ilyen vagy olyan formában megrövidíti őket. Általános tapasztalatunk szerint viszonylag csekély az életkori korlátozások megsértésével foglalkoztatott fiatalok száma (a jogellenes gyermekmunka), annál gyakoribb viszont a legálisan foglalkoztatható fiatal munkavállalók körében a munkaszereződés nélküli foglalkoztatás.

A munkaviszony megszüntetése III.

Szerző: Dr. Miholics Tivadar
Dátum: 2013. július 8.
Rovat:

Cikksorozatunkban – négy részletben – végig vesszük a munka törvénykönyvének a munkaviszony megszüntetésével kapcsolatos szabályait. Mostani cikkünk az azonalli hatályú felmondás szabályait mutatja be.

 

A kiléptetés menete

Szerző: Munkajog.hu
Dátum: 2013. július 8.
Rovat:

Mi a munkabér kifizetésének, illetve a kiléptetéskor szükséges igazolások átadásának határideje? Mindez kiderül az RSM DTM blogbejegyzéséből.

„Nyáron mindig nagyon meleg van, …..”

Szerző: Dr. Dudás Katalin
Dátum: 2013. július 4.
Rovat:

A munkahelyi stressz egyik jellemző forrása az a világhálóról letölthető rövid képsor, amelyben két egymás mellett ülő, képernyő előtt munkát végző ember próbál koncentrálni az éppen aktuális feladatára. Feszülten figyelik a monitort, megpróbálnak minden egyéb, az összpontosítást zavaró körülményt kizárni, egymásra nem tekintenek, csak mereven néznek előre. Az asztalok érintkezési felületén távirányító fekszik. A távirányító a klíma beállítását szabályozza. A következő pillanatban az egyik munkavállaló megragadja a kapcsolót és állít a klímaberendezés hőfokán. A maga által irányított változást elégedett arckifejezéssel nyugtázza, és ez az elégedettség a székben hátradőlő testtartásában is megmutatkozik. A kapcsoló visszakerül a helyére, de nem élvezheti tovább nyugalmát, mert a másik kéz ragadja meg és működésbe lendül. Most a másik munkavállaló állít a szobahőmérsékleten és hasonló testbeszédet mutatva élvezi az általa kedvezőbbnek tartott klíma hatásait. A mozdulatok azonban ismétlődnek. Rövidülnek az elégedettség pillanatai, a kedvezőbb hőmérsékletben bízó személy egyre kisebb ideig tud nyugodtan dolgozni, a mellette ülő másik munkavállaló egyre gyorsabban reagál a „klímaváltozásra”. A jelenet végén szinte már csak a távirányítóért folytatott „közelharc” látható.

A rendes szabadság kiadása

Szerző: Dr. Dudás Katalin
Dátum: 2013. július 1.
Rovat:

A szabadság célja az évi szokásos hosszabb egybefüggő pihenés, kikapcsolódás, regenerálódás biztosítása. Ezen időtartam alatt a munkavállaló mentesül a munkavégzési, illetve rendelkezésre állási kötelezettsége alól; ha a munkáltató ilyet előír számára a szabadsága alatt (pl. laptopon történő kapcsolattartást, esetleges munkavégzést), akkor az már nem minősül szabadságnak, hanem a szabadság megszakításának szabályait kell alkalmazni. Szabadságra jogosít a munkában töltött idő, továbbá a törvényben felsorolt egyéb időtartamok. A szabadság 20 nap alap-, és különféle jogcímeken járó pótszabadságokból áll. Cikkünkben a munkáltató által a jogosultsági szabályok alapján megállapított évi rendes szabadság kiadását tárgyaljuk, figyelemmel az egyes törvényeknek a távolléti díj számításával és a közpénzek szabályozásával összefüggő módosításáról szóló 2013. évi CIII. törvény [Módtv.] alapján hatályba lépő változásokra is.