Cégvilág

A dolgozók fele nem vesz ki betegszabadságot

Szerző: Munkajog.hu
Dátum: 2014. február 25.
Rovat:

A magyar munkavállalók alig fele szokott betegszabadságot kivenni és szinte mindenkivel megesett már, hogy betegen kellett dolgoznia – derül ki a Profession.hu “Munka és egészség” című kutatásából.

Polgári jog és munkajog együtt: az ajánlati kötöttség

Szerző: Dr. Kovács Szabolcs
Dátum: 2014. február 24.
Rovat:

A felperes a kereseti kérelmében elsődlegesen annak megállapítását kérte, hogy az általa 1998. január 19-én tett – munkaviszonya közös megegyezéssel való megszüntetését kezdeményező nyilatkozata – érvénytelen és a munkaviszonya változatlanul fennáll az alperesnél, másodlagosan annak megállapítását kérte, hogy a munkaviszony közös megegyezéssel történő megszüntetésére vonatkozó megállapodás nem jött létre.

Megújul az Mt. háttértörvénye

Szerző: Munkajog.hu
Dátum: 2014. február 24.
Rovat:

Március 15-étől „kicserélődik” az MT „háttértörvénye”, a Ptk. Az Mt. állapítja meg, hogy a Ptk.-ból mely szabályok – esetleges milyen eltéréssel – alkalmazandók. Ezért a munkaviszonnyal kapcsolatos rendelkezések betartásához ismerni kell az új Ptk. tetemes részét is – ebben segít az Adó szaklap írása.

GVH-ellenőrzések váratlanul

Szerző: Munkajog.hu
Dátum: 2014. február 20.
Rovat:

Mostanában egyre gyakrabban lehet hallani a hírekben, hogy a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) “előzetes értesítés nélküli helyszíni szemlét” tartott bizonyos vállalkozásoknál, szakmai egyesületeknél. A különböző források által eltérő szavakkal leírt “helyszíni kutatás”, “rajtaütésszerű helyszíni vizsgálat”, vagy angol kifejezéssel élve: “dawn raid”, azaz hajnali rajtaütés ugyanazt az eljárási cselekményt takarja.

A hét kérdése: behíváson alapuló munkavégzés

Szerző: Munkajog.hu
Dátum: 2014. február 19.
Rovat:

A behívás alapján történő munkavégzés a részmunkaidős munkaszerződés speciális fajtája, mely szerint a munkavállaló nem az általános munkaidő beosztási szabályok szerint, hanem a munkakörébe tartozó feladatok esedékességéhez igazodva teljesíti kötelezettségeit.  Jól értjük-e, hogy bérfizetés szempontjából ez azt jelenti, hogy arra az időszakra, amely alatt nem merül fel a munkavállaló foglalkoztatásának szükségessége, munkabér sem jár a munkavállalónak?

Jogeset: az aláírás helyének és idejének valótlansága

Szerző: Guba Veronika
Dátum: 2014. február 18.
Rovat:

Bizonyára mindenki előtt ismert azon régi latin eredetű közmondás: a szó elszáll, az írás megmarad.  E régi aranyigazság azon felismerésből fakad, hogy az írásbeliség és a benne rejlő bizonyító erő számos jogvita eldöntéséhez nyújtott már támpontot, és nyújt még mind a mai napig. Mi történik azonban akkor, amikor maga a támpont, azaz az írott szó szenved valamely hibában és válik viszonylagossá? E kérdés megválaszolásának egy vérbeli jogász csak egy módon kezdhet neki: „Ez attól függ, hogy…”. Cikkünkben egy olyan jogesetet mutatunk be, amelyben a bíróság egy munkaviszonyt megszüntető megállapodás keltezésének helyét és idejét érintő hibát vett górcső alá.

Sokkal olcsóbb az egyterű iroda

Szerző: Munkajog.hu
Dátum: 2014. február 17.
Rovat:

Az elmúlt 5 évben 5-25 százalékkal csökkent az egy munkaállomásra jutó alapterület az irodákban és ezzel arányos a működtetési költség esése is – közölte az Óbuda Group mérnök-tanácsadó cég.

Külföldi kiküldöttek adózása Magyarországon

Szerző: dr. Török Györgyi
Dátum: 2014. február 14.
Rovat:

A külföldi kiküldöttek adó kötelezettségét a személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény valamint a kettős adóztatás elkerüléséről szóló egyezmények rendelkezései határozzák meg. Az adóegyezmények előírásai elsőbbséget élveznek az szja törvénnyel szemben. Az alábbi cikkben ismertetjük a részleteket.

Generációk, munkahelyek, irodák

Szerző: Kissné András Klára
Dátum: 2014. február 14.
Rovat:

A baby boom generáció tagjai saját irodára vágynak. Ez számunkra a tökéletes munkavégzésre alkalmas hely és státusz szimbólum is egyben. Ha ez a generáció kivonul a munkaerőpiacról a Y és Z generáció lesz a főszereplő a munkakörnyezet kialakításában és megtervezésében.

Kötelezhető-e a munkavállaló külföldi munkavégzésre?

Szerző: Munkajog.hu
Dátum: 2014. február 13.
Rovat:

A következő kérdéssel fordulnék Önökhöz: a munkáltató kötelezheti-e munkavállalóját külföldi munkavégzésre (EU-n belül és kívül), illetve ha igen, mennyi időre, milyen feltételekkel (egyhuzamban vagy megszakításokkal, szükséges munkavállalói engedély a külföldi munkavégzéshez)? A munkavállaló megtagadhatja-e ezt?