Cégvilág

„Nyáron mindig nagyon meleg van, …..”

Szerző: Dr. Dudás Katalin
Dátum: 2013. július 4.
Rovat:

A munkahelyi stressz egyik jellemző forrása az a világhálóról letölthető rövid képsor, amelyben két egymás mellett ülő, képernyő előtt munkát végző ember próbál koncentrálni az éppen aktuális feladatára. Feszülten figyelik a monitort, megpróbálnak minden egyéb, az összpontosítást zavaró körülményt kizárni, egymásra nem tekintenek, csak mereven néznek előre. Az asztalok érintkezési felületén távirányító fekszik. A távirányító a klíma beállítását szabályozza. A következő pillanatban az egyik munkavállaló megragadja a kapcsolót és állít a klímaberendezés hőfokán. A maga által irányított változást elégedett arckifejezéssel nyugtázza, és ez az elégedettség a székben hátradőlő testtartásában is megmutatkozik. A kapcsoló visszakerül a helyére, de nem élvezheti tovább nyugalmát, mert a másik kéz ragadja meg és működésbe lendül. Most a másik munkavállaló állít a szobahőmérsékleten és hasonló testbeszédet mutatva élvezi az általa kedvezőbbnek tartott klíma hatásait. A mozdulatok azonban ismétlődnek. Rövidülnek az elégedettség pillanatai, a kedvezőbb hőmérsékletben bízó személy egyre kisebb ideig tud nyugodtan dolgozni, a mellette ülő másik munkavállaló egyre gyorsabban reagál a „klímaváltozásra”. A jelenet végén szinte már csak a távirányítóért folytatott „közelharc” látható.

A rendes szabadság kiadása

Szerző: Dr. Dudás Katalin
Dátum: 2013. július 1.
Rovat:

A szabadság célja az évi szokásos hosszabb egybefüggő pihenés, kikapcsolódás, regenerálódás biztosítása. Ezen időtartam alatt a munkavállaló mentesül a munkavégzési, illetve rendelkezésre állási kötelezettsége alól; ha a munkáltató ilyet előír számára a szabadsága alatt (pl. laptopon történő kapcsolattartást, esetleges munkavégzést), akkor az már nem minősül szabadságnak, hanem a szabadság megszakításának szabályait kell alkalmazni. Szabadságra jogosít a munkában töltött idő, továbbá a törvényben felsorolt egyéb időtartamok. A szabadság 20 nap alap-, és különféle jogcímeken járó pótszabadságokból áll. Cikkünkben a munkáltató által a jogosultsági szabályok alapján megállapított évi rendes szabadság kiadását tárgyaljuk, figyelemmel az egyes törvényeknek a távolléti díj számításával és a közpénzek szabályozásával összefüggő módosításáról szóló 2013. évi CIII. törvény [Módtv.] alapján hatályba lépő változásokra is.

A munkaviszony megszüntetése II.

Szerző: Dr. Miholics Tivadar
Dátum: 2013. július 1.
Rovat:

Cikksorozatunkban – négy részletben – végig vesszük a munka törvénykönyvének a munkaviszony megszüntetésével kapcsolatos szabályait. Mostani cikkünk a felmondás szabályainak részletes bemutatása.

A munkaviszony megszüntetése I. rész

Szerző: Dr. Miholics Tivadar
Dátum: 2013. június 28.
Rovat:

Cikksorozatunkban – négy részletben – végig vesszük a munka törvénykönyvének a munkaviszony megszüntetésével kapcsolatos szabályait.

Méltó kezdet – A fiatalok foglalkoztatási lehetőségei

Szerző: Molnár Ildikó
Dátum: 2013. június 27.
Rovat:

Az Európai Unió 26,5 millió munkanélküli lakosának 23 százalékát teszik ki a 25 év alatti fiatalok. Minden tagországot érintenek a jövő nemzedékek elhelyezkedési problémái. A helyzet elemzésére, az álláspontok megvitatására, megoldások és lehetőségek közös keresésére műhelybeszélgetésre hívták az érdeklődő szakembereket az Alapvető Jogok Biztosának Hivatalába.

Hogyan jött létre a Munkajogi e-kommentár

Szerző: Kiss Anna
Dátum: 2013. június 24.
Rovat:

Beszélgetés a CompLex Kiadó Munkajogi E-kommentár nevű elektronikus termékének létrejöttéről, szerkesztéséről, frissítéséről és a módosítások követéséről.

A tiszakécskei titok: az Andritz megmutatta

Szerző: Kálmán Attila
Dátum: 2013. június 20.
Rovat:

Egyedülálló munkaerőképzést és -utánpótlást valósít meg Tiszakécskén a grazi székhelyű Andritz cégcsoport, amelyik a világon egyedülálló, gigantikus méretű gáz- és vízturbinákat, valamint papírszárító hengereket gyárt a dél-alföldi városban. Termékei Alaszkától Új-Zélandig eljutnak, miközben a település legnagyobb munkáltatójaként ötszáz családnak biztosít stabil megélhetést. Kényelmes kiszolgálásukról az az új irodaépület gondoskodik, melyet szerdán adtak át ünnepélyesen.

Amikor a vezetőnek mondanak föl

Szerző: dr. Kovács Szabolcs
Dátum: 2013. június 19.
Rovat:

Munkáltatói felmondás esetén kell indokolás vagy nem? Ha nem kell, attól még a bíróságnak vizsgálnia kell az indokokat? A vezető állású munkavállalókkal kapcsolatban a hatályos szabályozás igen szélesre tárja a kaput a felek közötti megállapodások számára azzal, hogy a vezető munkaszerződésében a felek az Mt. szinte teljes Második fejezetétől eltérhetnek. Nézzek meg egy példán keresztül a követendő elveket.

Pályázatot írt ki az Emmi családbarát munkahelyekre

Szerző: Munkajog.hu
Dátum: 2013. június 19.
Rovat:

A családbarát közgondolkodás népszerűsítése, valamint családbarát munkahelyek megteremtése érdekében írt ki összességében mintegy 83 millió forint keretösszegű pályázatokat az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) szociális és családügyért felelős államtitkársága – jelentette be a tárca helyettes államtitkára szerdán.

Megadható-e a működési bizonyítvány a LinkedIn-en keresztül?

Szerző: dr. Németh Janka
Dátum: 2013. június 18.
Rovat:

Számos európai cég a munkaerő-felvétel során a közösségi hálók applikációi segítségével keres munkatársakat. Hazánkban is egyre ismertebb a LinkedIn – egy online közösségi kapcsolatépítő háló – amelyre a munkavállalók feltöltik a szakmai önéletrajzukat, és azon keresztül is építik ki, illetve ápolják kapcsolataikat. A LinkedIn egyik alapvető funkciója, hogy a munkavállalók ún. ajánlást (recommendation) kérhetnek azoktól, akik ismerőseik az oldalon, így akár a volt munkáltatójuktól vagy ex-kollégáktól. A kérelemben meg lehet jelölni, hogy melyik munkakörre és konkrétan kitől szeretnénk online ajánlólevelet kapni. Az ajánlást író pedig pár mondatos válaszban értékelheti a munkavállaló munkavégzését, képességeit, a kollégákkal való viszonyát, azaz egy szubjektív véleményt adhat az ajánlást kérő munkaviszonyával kapcsolatban. Az ajánlás célja, hogy elősegítse a munkavállaló további elhelyezkedését és alátámassza a munkavállaló szakmai önéletrajzának hitelességét. Az ajánlás a munkavállaló közösségi profilján válik láthatóvá. Vajon a LinkedInen keresztül kapott ajánlások minősülhetnek-e munkajogi szempontból ún. működési bizonyítványnak?