Cégvilág

A közösségi média használatára alapozott felmondások – megosztó gyakorlatok

Szerző: dr. Németh Janka
Dátum: 2013. november 20.
Rovat:

Az internet és a közösségi média számos munkahelyen és munkakörben alapvető szükségletté nőtte ki magát. A fiatalabb generáció számára természetes, hogy a közösségi médián keresztül éli az életét: üzenetet küldenek egymásnak, véleményt nyilvánítnak, blogolnak, zenét hallgatnak, információt gyűjtenek és továbbítanak, valamint ad hoc jelleggel készített fényképekkel pillanatokon belül árasztják el a világhálót. Teszik ezt a magánéletben és a munkahelyükön egyaránt. Mit tehetünk, ha azt tapasztaljuk, hogy a munkavállaló baráti csetelést folytat a Facebookon meeting alatt? Hogyan járjunk el, ha a tudomásunkra jut, hogy a munkavállaló a közösségi oldalon rosszindulatú megjegyzéseket tesz kollégáira vagy felettesire? Vajon ezek a cselekmények megalapozhatják a munkáltatói oldalon a munkaviszony felmondását? A viszonylag egyszerűnek tűnő kérdés számos gyakorlati és elméleti problémát vet fel.

Kevesebb a halálos munkabaleset – infografika

Szerző: Zsubori Ervin
Dátum: 2013. november 19.
Rovat:

A gépiparban dolgozókat éri a legtöbb baleset, de például a kereskedelemben is sokan kénytelen hosszabb-rövidebb kényszerpihenőre menni emiatt – derül ki az InfoTandem heti infografikájából. Pozitív fejlemény, hogy az idei első hat hónapban a fél évtizeddel korábbinak a felére csökkent a halálos incidensek száma.

A vállalati kultúra megváltoztatásának lehetőségei

Szerző: Dr. Ember Alex
Dátum: 2013. november 18.
Rovat:

A vállalat egy olyan szervezet, ahol különböző szociális és kulturális beállítottságú emberek dolgoznak együtt azért, hogy annak célkitűzéseit megvalósítsák. A vállalati kultúra fogalma azonban ennél már nehezebben határozható meg. McKinsey&Co. egykori vezetője, Marvin Bower szerint a vállalati kultúra az, „ahogy mi a dolgunkat tesszük”. Ennél kissé pontosabb a következő megfogalmazás, amely szerint a szervezeti kultúra „a vállalaton belül gyakorolt vezetési stílus és a vállalati élet szokásainak összessége” 1

Amit a kiküldetési rendelvényről tudni kell

Szerző: Kovácsné Álmosdy Judit
Dátum: 2013. november 14.
Rovat:

Mit jelent pontosan a kiküldetési rendelvény fogalma és mik az előnyei? Mit kell feltüntetni, hogyan ellenőrzi a rendelvényt az adóhatóság és hogyan élnek vissza vele? Szakértőnk válaszol.

Családbarát munkahely

Szerző: dr. Jónás Tünde
Dátum: 2013. november 12.
Rovat:

Választanunk kell-e karrier és család között? Vajon vannak-e olyan megoldások, amelyekkel a mérleg két karja egyensúlyba hozható? Bizonyára minden női, és nem kizárt, hogy férfi munkavállaló is szembesült már állásinterjún a családalapításra,- és tervezésre vonatkozó munkáltatói kérdésekkel. Sajnos kijelenthető, hogy még többségben vannak azok a munkáltatók, akik a családi életnek, a gyerekvállalásnak csak a rövid távú hátrányos következményeire koncentrálnak. Holott a munkapszichológiával, vezetés-szervezéssel foglalkozó szakemberek előtt már régóta ismert tény, hogy hosszú távon megéri a munkáltatónak intézkedéseket és erőfeszítéseket tenni annak érdekében, hogy a munkavállaló a munkavégzés mellett is teljes családi életet élhessen. A kiegyensúlyozott és stabil családi kapcsolatok nemcsak hogy a munkavállaló munkahelyen történő eredményesebb helytállását garantálják, de a családbarát munkahelyek a magasan képzett munkaerő megtartásához is hozzájárulnak.

A magyar gazdaság és a csoda

Szerző: Gazdag László
Dátum: 2013. november 11.
Rovat:

Az olajárrobbanás a gazdaságszerkezet alapvető átalakulásához vezetett Európa fejlettebb részén. Magyarországon ezt nemcsak a szocialista rendszer, de a külföldi működő tőke sem végezte el, ezért állandóan kiújulnak a gazdaság egyensúlyi zavarai és tragikusan alulértékelt a humán tőke.

Hét kérdése: céges levelezés sorsa

Szerző: dr. Kártyás Gábor
Dátum: 2013. november 7.
Rovat:

Munkaviszonyom közös megegyezéssel megszűnt, problémám, hogy a céges levelezést nem mentettem le és nincs meg nálam, a cégben szinte biztosan még megvan. Kikérhetem-e ezt a levelezést?

A munkavállalók kötelező biztosítása az EU-ban

Szerző: dr. Török Györgyi
Dátum: 2013. november 6.
Rovat:

A koordinációs rendeletek valamennyi tagállamra kötelezőek és közvetlenül alkalmazandók, valamint felülírják a tagállami szabályokat. A cikk azokról a szabályokról ad áttekintést, amelyek alapján meghatározható, hogy a munkavállalók mely tagállam szociális biztonsági rendszerébe tartoznak. A továbbiakban tagállam alatt Svájc Norvégia, Izland és Liechtenstein is értendő.

Az irodai munkavégzés veszélyei

Szerző: dr. Elek Lenke
Dátum: 2013. november 5.
Rovat:

Gondolná, hogy egy átlagos irodai munkanap számos láthatatlan veszélyforrást rejteget, amelyek az idő múlásával fejtik ki negatív hatásukat? A huzamosabb ideig tartó ülés okozta gerincbántalmak, a monitor szemre gyakorolt káros hatása, valamint az iroda levegőjében keringő kórokozók mind-mind veszélyeztetik egészségünket.

Tudásmenedzsment és HR a 21. században

Szerző: Prof. dr. habil Bencsik - dr. Juhász
Dátum: 2013. november 4.
Rovat:

A tudás napjaink egyik legfontosabb erőforrása, mely szorosan összefügg az információs társadalom fogalmával, és melyet egyre gyakrabban a tudástársadalom, tudás alapú gazdaság emlegetése váltja fel. Ahhoz, hogy egy cég sikeressé váljon, versenyelőnyhöz jusson partnereivel szemben, fontos, hogy az ott dolgozó munkavállalók ismereteiket, tudásukat folyamatosan fejleszteni tudják.