Cégvilág

2013. október 4.

A munkavállalói felmondás is lehet jogellenes

A munkaviszony jogellenes megszüntetéséből eredő perek többségében a munkavállaló kifogásolja a megszüntetés jogszerűségét. Ugyanakkor a munkavállaló is köteles a törvényben előírtak szerint megszüntetni a munkaviszonyát, a szabályok megszegése esetén pedig a munkáltató kártérítést követelhet.

2013. október 3.

Sok cég kerül bajba adatlopás miatt

Kétszáz hazai kis- és középvállalkozás adatvédelmi és iratmegsemmisítési szokásait mérték fel egy reprezentatív kutatásban, amelyből kiderült, bár a kkv-k 90%-ánál vannak bizalmas jellegű iratok, 25%-uknál egyáltalán nincs semmiféle előírás ezek kezelésére. Ezek után nem meglepő, hogy szintén majdnem egyötödük már szenvedett el versenyhátrányt adataikkal való visszaélés miatt.

2013. október 2.

Fogyatékosok foglalkoztatását segítő hálózat alakul

Fogyatékos emberek foglalkoztatását segítő hálózat alakul az Új Széchenyi Terv keretében, a csaknem ötmilliárd forintos program célja, hogy a megváltozott munkaképességűek elhelyezkedését képzésekkel vagy konkrét állásajánlatokkal segítsék – mondta az Emberi Erőforrás Minisztériumának szociális és családügyért felelős államtitkára egy szerdai szakmai konferencián.

2013. szeptember 30.

A munkafeltételek változtatásának lehetőségei

Vizsgálandó, hogy a munkaviszonyban milyen felhatalmazás alapján és milyen korlátokkal érvényesülhet az egyoldalú teljesítés-meghatározás, a munkáltató alakító hatalma. Továbbá, az egyoldalú teljesítés-meghatározás – mint a munkavállaló magatartásának munkáltató általi konkretizálása – milyen jogalapi feltételekkel alakulhat át a munkafeltételek megváltoztatásába.

2013. szeptember 30.

Erős a munkahelyi önbizalmunk

A magyarok háromnegyede a munkahelyi terhek növekedésére számít, hatból öt munkavállaló úgy gondolja, hogy ezzel együtt minden feladatot el tud majd végezni. Ezzel mi vagyunk a legmagabiztosabb nemzet a Randstad Workmonitor kutatásban szereplő 32 országból. A készség alapú munkavégzésben azonban rosszul állunk.

2013. szeptember 27.

Erkölcsi bizonyítványt a Központi Okmányirodából

A hatósági erkölcsi bizonyítványt október elsejétől új helyszínen, a Központi Okmányirodában lehet személyesen igényelni – tájékoztatott a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalának (KEKKH).

2013. szeptember 26.

Jogi szakszótárak androidos készülékeken is (x)

A szótárak egyszerű kezelhetősége, a teljes körűen feldolgozott szaknyelvi terminológia segítséget nyújt mind a német, mind az angol nyelven történő szakjogászi kommunikációhoz. A szótár applikációk próbaverziója ingyenesen letölthető a Google Play alkalmazás áruházból.

2013. szeptember 26.

Pályaválasztási kiállítások országszerte

Az elmúlt évekhez hasonlóan idén is útjára indul a Pályaválasztási Kiállítások rendezvénysorozat. Országszerte csaknem félszáz helyszínen, várhatóan több ezer kiállító részvételével zajlanak majd a programok.

2013. szeptember 26.

A szüreti segítség is adóköteles

A szüret közeledtével ismét előtérbe kerül az egyszerűsített foglalkoztatás, hiszen a betakarítási munkák során gyakran néhány napig foglalkoztatják a munkavállalókat.