Cégvilág


2013. június 20.

A tiszakécskei titok: az Andritz megmutatta

Egyedülálló munkaerőképzést és -utánpótlást valósít meg Tiszakécskén a grazi székhelyű Andritz cégcsoport, amelyik a világon egyedülálló, gigantikus méretű gáz- és vízturbinákat, valamint papírszárító hengereket gyárt a dél-alföldi városban. Termékei Alaszkától Új-Zélandig eljutnak, miközben a település legnagyobb munkáltatójaként ötszáz családnak biztosít stabil megélhetést. Kényelmes kiszolgálásukról az az új irodaépület gondoskodik, melyet szerdán adtak át ünnepélyesen.

2013. június 19.

Amikor a vezetőnek mondanak föl

Munkáltatói felmondás esetén kell indokolás vagy nem? Ha nem kell, attól még a bíróságnak vizsgálnia kell az indokokat? A vezető állású munkavállalókkal kapcsolatban a hatályos szabályozás igen szélesre tárja a kaput a felek közötti megállapodások számára azzal, hogy a vezető munkaszerződésében a felek az Mt. szinte teljes Második fejezetétől eltérhetnek. Nézzek meg egy példán keresztül a követendő elveket.

2013. június 19.

Pályázatot írt ki az Emmi családbarát munkahelyekre

A családbarát közgondolkodás népszerűsítése, valamint családbarát munkahelyek megteremtése érdekében írt ki összességében mintegy 83 millió forint keretösszegű pályázatokat az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) szociális és családügyért felelős államtitkársága – jelentette be a tárca helyettes államtitkára szerdán.

2013. június 18.

Megadható-e a működési bizonyítvány a LinkedIn-en keresztül?

Számos európai cég a munkaerő-felvétel során a közösségi hálók applikációi segítségével keres munkatársakat. Hazánkban is egyre ismertebb a LinkedIn – egy online közösségi kapcsolatépítő háló – amelyre a munkavállalók feltöltik a szakmai önéletrajzukat, és azon keresztül is építik ki, illetve ápolják kapcsolataikat. A LinkedIn egyik alapvető funkciója, hogy a munkavállalók ún. ajánlást (recommendation) kérhetnek azoktól, akik ismerőseik az oldalon, így akár a volt munkáltatójuktól vagy ex-kollégáktól. A kérelemben meg lehet jelölni, hogy melyik munkakörre és konkrétan kitől szeretnénk online ajánlólevelet kapni. Az ajánlást író pedig pár mondatos válaszban értékelheti a munkavállaló munkavégzését, képességeit, a kollégákkal való viszonyát, azaz egy szubjektív véleményt adhat az ajánlást kérő munkaviszonyával kapcsolatban. Az ajánlás célja, hogy elősegítse a munkavállaló további elhelyezkedését és alátámassza a munkavállaló szakmai önéletrajzának hitelességét. Az ajánlás a munkavállaló közösségi profilján válik láthatóvá. Vajon a LinkedInen keresztül kapott ajánlások minősülhetnek-e munkajogi szempontból ún. működési bizonyítványnak?

2013. június 17.

A munkaügyi per

Minden, amit a munkaügyi perről tudni kell: mikor és hova kell fordulni, mennyi az illeték, az eljárás megindításának szabályai, tárgyalás menete, jogorvoslati lehetőségek, különbségek a korábbi és a jelenlegi szabályok között. 

2013. június 16.

Az elektronikus aláírásról egyszerűen

Napjainkban gyakran hangoztatott téma a digitális írástudás és az elektronikus ügyintézés kiemelt szerepe. Ennek ellenére a digitális írástudáshoz és elektronikus ügyintézéshez nélkülözhetetlen elektronikus aláírásról sokszor keveset tudnak az emberek. A következő cikkben röviden összefoglaljuk, amit minden érdeklődőnek és felhasználónak tudnia érdemes az elektronikus aláírásról. Ismertetjük a területhez kapcsolódó alapfogalmakat, hogy mit nevezünk elektronikus aláírásnak, mennyibe kerül, mennyire biztonságos, hogyan lehet igényelni és mire van szükség a használatához. Írásunk végén képekkel illusztrálva bemutatjuk egy elektronikus aláírás elkészítésének folyamatát, valamint a technológia leggyakoribb felhasználási területeit.

2013. június 14.

A frissdiplomás férfiak a nyerők

A frissdiplomások közül a férfiaknak és a jó családi háttérrel rendelkezőknek van a legnagyobb esélyük arra, hogy sikeres karriert fussanak be – ez derül ki az Educatio Nonprofit Kft. tanulmányából.

2013. június 13.

Az elhelyezkedés záloga a diákmunka

Elkezdődött a nyári diákmunka szezon, amit egyre inkább kihasználnak a fiatalok. Sokan rendszeres munkát keresnek, mert nem ritka, hogy a cégek azokat veszik fel főállásba, akik korábban diákként dolgoztak náluk. Elhelyezkedni az iskolaszövetkezeteken keresztül a legbiztonságosabb, és úgy tűnik, erre más lehetőségek nem is nagyon kínálkoznak.

2013. június 12.

A kölcsönzött dolgozók még mindig kiszolgáltatottak

A kölcsönzött munkavállalók végkielégítéshez és felmondási időhöz való jogának megkurtítása kifejezetten a munkaerő-kölcsönzőknek kedvez; megfosztja a kölcsönzött munkavállalókat olyan jogoktól, amelyek logikusan járnának nekik – mondta dr. Kártyás Gábor a HR & Munkajognak adott interjújában. A munkajogász szerint a jogalkotó rendkívül „fölé lőtt” akkor, amikor az ideiglenes foglalkoztatás felső határát öt évben húzta meg. Mivel a kölcsönzöttek a legkiszolgáltatottabb munkavállalók közé tartoznak, nyugodtan alapíthatnának szakszervezetet – vélte. 

2013. június 12.

Az atipikus lesz a tipikus foglalkoztatási forma

Bizonyos érdekeltek az új Mt.-t próbálják munkavállaló-ellenesként beállítani, ennek egész egyszerűen az ellenkezője igaz: elsősorban a munkavállalói oldal kapott garanciákat az elmúlt időszakban – nyilatkozta dr. Varga Péter, a Magyar Munkaerő-kölcsönzők Országos Szövetségének (MMOSZ) alelnöke HR & Munkajog adott interjújában. Tagszervezeteinknél rendszeresen ismétlődik, hogy a szerződések lejártát követően a dolgozók nem akarnak átkerülni a kölcsönvevő állományába – mondta az alelnök, aki szerint sok-sok év múlva a közvetlen foglalkoztatás lesz az atipikus foglalkoztatási forma.