Cégvilág

2013. május 30.

Nem teremt munkahelyet a Munka Törvénykönyve

Noha elkészítésének egyik fő indoka volt, az új Munka törvénykönyve nem járul hozzá érdemben új munkahelyek létrejöttéhez. Az új szabályozás hatására a megkérdezett vállalatok 56 százaléka dolgozta vagy dolgozza át már meglévő munkavállalóinak szerződéseit. A kollektív szerződéssel rendelkező cégek többsége megtartja a korábbi műszakpótlék-felosztást, és a cégek továbbra is előszeretettel alkalmaznak munkaidőkeretet. Ugyanakkor – elsősorban a nem kellően átlátható szabályozás miatt – egyelőre nem vezetik be az elszámolási időszak új intézményét – derül ki a BDO Magyarország a legnagyobb 500 hazai nagyvállalat körében végzett Munkaügyi helyzetkép top500 c. felméréséből.

2013. május 30.

15 ezerrel több kisgyermekes anya dolgozott tavaly, mint 2011-ben

Magyarországon tavaly több mint 190 ezer – 6 év alatti kisgyermeket nevelő – anya dolgozott, 15 ezerrel több, mint egy évvel korábban – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat adataira hivatkozva hétfőn.

2013. május 23.

Hasítanak a webáruházak

Az elmúlt hónapokban több, a piacon meghatározó kiskereskedelmi lánc indította el online áruházát, és várhatóan lesznek követőik. Az üzleti információkat szolgáltató Bisnode ezért megvizsgálta a főtevékenységként csomagküldéssel és internetes kiskereskedelemmel foglalkozó cégek teljesítményét. Az elemzés szerint az érintett szektor a kedvezőtlen gazdasági környezetben is viszonylag jól szerepelt: a cégek száma megtöbbszöröződött az elmúlt években, az összárbevételük is nőtt, és összesítve nyereségessé váltak. A fizetési magatartásuk is javult, ráadásul a bedőlési arányuk alacsonynak mondható.

2013. május 23.

Szakirányú továbbképzések a Pécsi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karán

A PTE ÁJK és a CompLex Kiadó közösen szervezett szakirányú továbbképzései speciális szaktudás és szakismeret megszerzését biztosítják a felsőfokú végzettséggel rendelkezők számára. A tudományok és a gyakorlati élet területén elismert oktatók által tartott hagyományos előadásokon túl, magas színvonalú, közérthető szakkönyveket és szakszerű, gyors, hallgatóbarát ügyintézést kínálnak a hallgatók számára.

2013. május 21.

Mennyit ér a vállalati tudás?

Akár a világpiacot nézzük, akár a hazai viszonyokat, jól látható, hogy a cégek a folyamatos stratégiaváltás állapotában vannak. A maguk módján próbálnak gyors és hatásos választ adni az őket ért kihívásokra. Ebben azonban a cégben felhalmozott tudásnak kulcsszerepe van.

2013. május 21.

Így ne építsünk céges Facebook oldalt

Egy elsőre vicces, ám összességében elgondolkodtató kezdeményezést indítottak el ismeretlenek a Facebookon: az általuk összetákolt céges oldal görbe tükröt mutat a közösségi marketing legnagyobb melléfogásának. A Bitport.hu írása.

2013. május 21.

Lakhatási támogatás: könnyebb feltételek

Június elejétől közfoglalkoztatottak is igényelhetnek lakhatási támogatást a vonatkozó kormányrendelet módosítása nyomán. Az időkorlát az eddigi hat óráról öt órára csökken és a település-korlátozást is hatályon kívül helyezik.