Cégvilág

2013. július 16.

6500 új munkahely a támogatásokból

A mikro-, kis- és közepes vállalkozások munkahelymegőrző támogatása országosan 6500 új állást hozott létre és 13 000 munkahely megtartását segítette elő – mondta a foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár kedden Dorogon.

2013. július 16.

Tanulmányi szerződések: ad hoc, vagy belső szabályzat alapú megállapodások?

A legtöbb személyzeti területen dolgozó munkavállaló tisztában van a tanulmányi szerződések megkötésére irányadó rendelkezések tartalmával, és ennek megfelelően ezek a megállapodások többé-kevésbé jogszerű tartalommal köttetnek. Gyakran elfelejtjük azonban, hogy nem csak a jogi szabályozás, hanem az egyes munkáltatók szervezetének sajátosságai is meghatározó jelentőséggel bírnak a munkavállalók tanulmányainak támogatása tekintetében. Kisebb cégeknél nem okoz problémát a tanulmányi szerződések ad hoc – jellegű, azaz igény felmerülése szerinti megkötése, közepes, vagy nagyobb méretű vállalatok estében azonban egy ilyen gyakorlat rossz hatással lehet a munkavállalók motivációjára, vagy akár csökkentheti az előmeneteli és javadalmazási elvek és rendszerek működésének hatékonyságát.

2013. július 16.

Munkaerő-kölcsönzés az Mt. alapján I. rész

Tizenegy évvel a munkaerő-kölcsönzés első hazai szabályozása után az új Mt. (2012. évi I. törvény) hatálybalépésével lényegesen változott a kölcsönzés jogi környezete. Az évtizedes gyakorlat tapasztalatai mellett a szabályozás felülvizsgálatához útmutatásul szolgált a munkaerő-kölcsönzésről szóló uniós irányelv és egy alkotmánybírósági határozat is. Mindennek dacára – bár az új Mt.-vel a jogalkotó több régi problémát rendezett – a munkaerő-kölcsönzés hazai szabályozását máig nem tekinthetjük kiforrottnak, a jogintézményt több jogharmonizációs hiányosság, alkotmányos aggály és gyakorlati probléma is terheli.

2013. július 15.

A munkaviszony megszüntetése IV. rész

Cikksorozatunkban – négy részletben – végig vesszük a munka törvénykönyvének a munkaviszony megszüntetésével kapcsolatos szabályait. A munkaviszony megszűnéséről és megszüntetéséről szóló cikksorozatunk befejező részében a végkielégítés, a munkaviszony megszűnésekor irányadó eljárás, a csoportos létszámcsökkentés, valamint a munkaviszony jogellenes megszüntetésének szabályait foglaljuk össze.

2013. július 12.

Népszerűek külföldön a magyar informatikusok

Főképp betanított munkavégzésre kaphatnak esélyt azok, akik külföldön keresnek munkát, de kelendőek az informatikusok is, miközben Magyarországon csökkent a mérnökök iránti kereslet az idén az első 5 hónapban – derül ki a Jobinfo.hu állásszemléző oldal legfrissebb munkaerő-piaci elemzéséből, amelyet az MTI-nek is eljuttatott.

2013. július 12.

Amit a munkába állás előtt mindenkinek tudnia kell!

A nyári időszakkal nem csupán az utazás, pihenés ideje jön el, hanem sokak számára a munkavállalásé is. Számos munkalehetőség adódik ilyenkor a szünidejüket töltő diákok, illetve a megélhetésüket jellemzően idegenforgalmi vagy mezőgazdasági idénymunkából, alkalmi munkából biztosító emberek számára. A Nemzeti Munkaügyi Hivatal Munkavédelmi és Munkaügyi Igazgatósága tájékoztatót adott ki a legfontosabb, biztonságos és egészséget nem veszélyeztető munkavégzésre vonatkozó információkról a nyári-őszi időszakban munkát vállalók érdekében.

2013. július 11.

Egyszerűsödik az internetes vásárlásból eredő jogviták rendezése

Online vásárlással kapcsolatos belföldi vagy határon átnyúló ügyekben az interneten bárki által ingyenesen elérhető honlap (OVR-platform) segíti majd az egyezségek elérését, miközben az eljárás végig a világhálón zajlik – az erre vonatkozó uniós irányelveket 2015. július 9-ig kell átültetni a hazai szabályozásba.

2013. július 10.

Fontos tudnivalók a nyári diákmunkáról

A nyári szünidőben sok diák vállalkozik arra, hogy rövidebb-hosszabb ideig munkát vállaljon. A nyári munkavégzés rövidebb időtartama és az élettapasztalat hiánya miatt azonban a diák munkavállalók jobban ki vannak téve ama veszélynek, hogy munkáltatójuk ilyen vagy olyan formában megrövidíti őket. Általános tapasztalatunk szerint viszonylag csekély az életkori korlátozások megsértésével foglalkoztatott fiatalok száma (a jogellenes gyermekmunka), annál gyakoribb viszont a legálisan foglalkoztatható fiatal munkavállalók körében a munkaszereződés nélküli foglalkoztatás.

2013. július 8.

A munkaviszony megszüntetése III.

Cikksorozatunkban – négy részletben – végig vesszük a munka törvénykönyvének a munkaviszony megszüntetésével kapcsolatos szabályait. Mostani cikkünk az azonalli hatályú felmondás szabályait mutatja be.

 

2013. július 8.

A kiléptetés menete

Mi a munkabér kifizetésének, illetve a kiléptetéskor szükséges igazolások átadásának határideje? Mindez kiderül az RSM DTM blogbejegyzéséből.