Pankucsi: a mezőgazdaság kifehérítése a cél


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A mezőgazdaság kifehérítését és az egyszerűsített foglalkoztatottak állandó, bejelentett munkahelyhez való segítését célozza a munkahelyvédelmi akcióterv kiterjesztése – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium adóügyi helyettes államtitkára az M1 aktuális csatornán hétfő reggel.


Pankucsi Zoltán kifejtette: a mezőgazdaságban sokan dolgoznak – akár idény-, akár állandó jelleggel -, akiket nem jelent be munkáltatójuk. Többen vannak továbbá, akik úgynevezett egyszerűsített foglalkoztatás keretében dolgoznak; egy-egy mezőgazdasági idény végével megszűnik jogviszonyuk, és a következő idényre kell várniuk, hogy dolgozhassanak. A mezőgazdasági ágazatra kiterjesztett kedvezményekkel ezeket a rétegeket segítenék hozzá ahhoz, hogy állandó, bejelentett munkahelyük legyen, amely később a nyugdíjuknál is fontos szempont lesz.

A helyettes államtitkár azt mondta: a munkahelyvédelmi akcióterv 25 és 55 év közötti mezőgazdasági munkavállalókat érintő kiterjesztéséről szóló javaslatot nemsokára benyújtják az Országgyűlésnek. Ha ott átment a döntési folyamaton, a tervek szerint július elsejétől hatályba léphet a jogszabály.

Új szolgáltatásokkal bővült a munkajog.hu:
  • díjmentes cikk és szaklap értesítő
  • kérdés-válasz szolgáltatásunk kényelmesebb használata
  • egyedi szaklap ajánlatok

A különböző kedvezményezetti csoportokat más-más kedvezmények érintenek majd – mondta Pankucsi Zoltán. Példaként azt említette, hogy az 55 év feletti munkavállalók foglalkoztatásánál megfelezik a munkáltatók közterheit.

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter múlt csütörtökön jelentette be, hogy az agrárkamara és földművelésügyi tárca javaslatára úgy döntöttek: a 25 és 55 év közötti mezőgazdasági dolgozókra is kiterjesztik a munkahelyvédelmi akciótervet.

Pankucsi Zoltán szombaton az M1 aktuális csatornán már beszélt arról is, hogy a munkahelyvédelmi akcióterv kiterjesztése a 25-55 év közötti munkavállalókra a mezőgazdaságban 30-35 ezer embert érinthet, és mintegy 6 milliárd forintot hagyhat az ágazat munkaadóinál.

(Forrás: MTI)


Kapcsolódó cikkek

2023. szeptember 29.

A vállalkozások 80 százaléka megy csődbe az alapító halála után

Ma már ismert tény, hogy a rendszerváltás utáni évtizedben alapított vállalkozások alapító tömegesen mennek nyugdíjba, elindítva ezzel a rendszerváltó régióra jellemző generációváltás hullámot. Egy friss kutatás szerint ráadásul a vállalkozók 61 százalékának semmilyen terve nincs az utódlással kapcsolatban, ami számos problémát vet fel.

2023. szeptember 28.

A bíróság módosíthatja-e a megkötött szerződést?

Ha a felek között felmerül egy szerződéses vita, az érvényes kontraktus tartalmától még a bíróság sem térhet el. Ugyanakkor a polgári törvénykönyv rendkívül szűk körben, de ismeri a bírósági szerződésmódosítás intézményét.