Rekordok dőltek meg az M&A piacon


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az összeolvadások és vállalatfelvásárlások (M&A) globális piaca 2021-ben új csúcsot döntött meg mind a tranzakciók összértékét, mind azok számát tekintve a 2020-as év jelentős visszaesése után – tájékoztatott a Deloitte könyvvizsgáló cég legújabb tanulmánya részleteiről csütörtökön.

Kiemelték: a tranzakciós érték megközelítette az 5800 milliárd dollárt, mely 85 százalék növekedést jelent 2020-hoz viszonyítva. A tranzakciók száma meghaladta a 27 ezret, ami közel másfélszerese a 2020-as értéknek és 6 ezres tranzakciószám-növekedést jelent a 2018-as korábbi rekordévhez viszonyítva.

Az átlagos tranzakciós méretben is jelentős növekedés történt, amely szintén a legmagasabbnak számít az elmúlt tíz év távlatában – jelezték. A tanulmányból kiderül, hogy a magyarországi M&A piacon 2021-ben szintén rekordnak számító, 42 tranzakció történt; a legtöbb tranzakciót itthon – akárcsak globális szinten – az IT szektorban bonyolították le.

Tavaly ismét 50 százalék fölé emelkedett azon ügyletek részaránya, amelyben mindkét fél hazai szereplő volt; 2018-at követően jellemzően magas volt ez az érték – hívták fel a figyelmet. Csomor Csaba, a Deloitte Magyarország pénzügyi tanácsadás igazgatója a közlemény szerint jelezte: Magyarországon kiemelkedő tranzakciók voltak a közelmúltban például a WebEye és a Starschema felvásárlása cseh és indiai befektetők által. Az energia szektor továbbra is élénk, ahol a Mol az egyik legaktívabb felvásárló; a pénzügyi szektorban jelentős tranzakció a Commerzbank magyar operációjának Erste Bank általi felvásárlása.
Az elemzésben rámutatnak arra, hogy a régió országainak rangsorában 2021-ben továbbra is Lengyelország szerepel az első helyen, amely a kelet-közép-európai piac több mint 40 százalékát tette ki a tranzakciók számát tekintve. A második helyen ismét Csehország áll, majd Románia, Magyarország és Horvátország következik – változatlan sorrendben.

A regionális piacot továbbra is elsősorban a közép- és dél-európai befektetők dominálják, hiszen a tranzakciók több mint felét ezen régió vevői bonyolították le. Az elmúlt években az észak- és nyugat-európai befektetői aktivitás aránya folyamatosan nőtt, 2020-ban és 2021-ben ezen befektetők aránya meghaladta a 35 százalékot. Az észak-amerikai vevők részaránya 2015 óta nem volt olyan magas, mint 2021-ben – írta a könyvvizsgáló.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2019. június 13.

A vállalatfelvásárlások kartellveszélyei

Több cikkünkben foglalkoztunk már a vállalatfelvásárlásokkal, és külön az egyesülésekkel is, most pedig az összefonódást megelőző átvilágítások kapcsán felmerülő versenyjogi aggályokat ismertetjük.
2021. december 13.

Adatvédelmi bírságot kockáztat, aki nem végzi el a GDPR átvilágítást a cég adásvételekor

A tavalyi évben a pandémia ellenére is több, mint 36 ezer vállalat tulajdonosi körében következett be változás. Az OPTEN számai azt jelzik, hogy tavaly csaknem minden harmadik tulajdonosváltozás az adott társaság teljes tulajdonosi szerkezetének kicserélődésével járt, ez egy évvel korábban minden negyedik esetében volt elmondható. Az adásvételt megelőző jogi átvilágítás során kiemelt figyelmet kell fordítani az adatvédelemre is.  Ha ez elmarad, annak nagyon komoly adatvédelmi bírság lehet a vége – mutat rá az act Bán és Karika Ügyvédi Társulás.