Tesztelje munkajogi tudását!

Az alábbi teszt kérdéseit a munka törvénykönyvének hatálya alá tartozó foglalkoztatáshoz állítottuk össze. A helyes válaszokat a kvíz végén olvashatja el.

Munkavállalóként nem árt ismerni saját jogainkat és kötelezettségeinket; munkáltatóként pedig „a jog nem tudása nem mentesít” elve érvényesül már egy állás meghirdetésétől kezdve egészen a munkaviszony végéig és elszámolásáig. Tesztelje munkajogi tudását! A kérdéseket a munka törvénykönyvének hatálya alá tartozó foglalkoztatáshoz állítottuk össze.

Válassza ki az alábbi 10 kérdésnél az egyetlen helyes megoldást

1. Mikor lehet megtámadni egy munkajogi megállapodást?

a) Ha a megállapodás kollektív szerződésbe ütközik.

b) Ha a megállapodás a munkáltató belső szabályzatába ütközik.

c) Ha a megállapodás megkötésére a munkavállalót jogellenes fenyegetéssel vették rá.

d) Ha a megállapodás színlelt.

2) A próbaidőre az alábbi állítás igaz:

a)Próbaidő a munkaszerződés megkötése után is kiköthető.

b)A próbaidő kollektív szerződés felhatalmazása alapján 5 hónapig is tarthat.

c)Próbaidő alatt nem lehet szabadságra menni.

d)A próbaidő alatti indokolás nélküli, azonnali hatályú felmondást nem korlátozza a diszkriminációtilalom sem.

Munkajogi Mesterkurzus 2019

Munkajogi Mesterkurzus sorozatunk első állomása már közeleg. Márciusban lehetőségük van választ kapni az alábbi kérdésekre:

– Hol rendelkezzünk a munkaidő beosztásáról?

– Mi lehet az előnye a munkaidőkertnek és mik az ÚJ szabályai?

– Mikor lehetséges rendkívüli munkavégzés pihenőidőben?

További információ >>

3) Melyik a munkaszerződés kötelező tartalmi eleme?

a)A munkavégzés helye.

b)A munkabér.

c)A munkakör.

d)A napi munkaidő mértéke.

4) Egy tizenhat éves (kiskorú) fiatal az alábbiak szerint létesíthet munkaviszonyt:

a) Csak iskolai szünetben jogszerű a foglalkoztatása.

b) Csak iskolaszövetkezeten keresztül foglalkoztatható.

c) Önállóan, szülői hozzájárulás nélkül is köthet munkaszerződést.

d) Csak törvényes képviselőjének hozzájárulásával köthet munkaszerződést.

5) Milyen élethelyzetre nem vonatkozik felmondási védelem?

a) Felszámolás alatt álló munkáltató munkavállalója;

b) Szülési szabadságon tartózkodó munkavállaló;

c) Védett korú (a rá irányadó nyugdíjkorhatárt öt éven belül betöltő) munkavállaló;

d) A munkába gyed/gyes után visszatért, 2 éves gyermeket nevelő anya.

6) Ki lehet munkáltatói jogkör gyakorlója?

a) Csak a cég első számú vezetője és helyettese.

b) Csak a Ptk. szerinti szervezeti képviselő.

c) Csak a Ptk. szerinti vezető tisztségviselő.

d) Akit a munkáltató erre kijelöl.

7) Melyikük nem jogosult kollektív szerződés megkötésére?

a) Szakszervezeti szövetség.

b) Egyéni vállalkozó munkáltató.

c) Üzemi tanács.

d) Munkáltatói érdek-képviseleti szervezet.

8) Melyik állítás igaz a szabadsággal kapcsolatban?

a) A keresőképtelenségnek csak az első 30 napja számít munkában töltött időnek a szabadságra való jogszerzés szempontjából.

b) A napi 4 órában foglalkoztatott részmunkaidősöknek évi 10 munkanap alapszabadság jár.

c) A munkáltatónak csak évi 7 munkanap szabadság vonatkozásában kell figyelembe vennie a munkavállaló kérését a szabadság kiadásának időpontját illetően.

d) A gyesről visszatérő munkavállaló felgyűlt szabadságát pénzben is meg lehet váltani, de csak a munkavállaló beleegyezésével.

9) A mondat melyik befejezése igaz? A versenytilalmi megállapodás…

a) … korlátozhatja a munkavállaló versenytársakkal való kapcsolatát a munkaviszony alatt és azt követően;

b) …legfeljebb 3 évig tartó korlátozásról szólhat;

c) …nem tartalmazhat kötbérkikötést;

d) …a munkavállaló részére legalább az alapbére egyharmadának megfelelő ellenértéket kell, hogy biztosítson a tilalom betartása fejében.

10) Mikor nem kell fizetni a munkavállalónak távolléti díjat?

a) Szabadságának idejére.

b) Ha közlekedési sztrájk miatt nem tud megjelenni a munkahelyén.

c) Ha kötelező üzemorvosi vizsgálaton vesz részt.

d) Ha nem a munkáltató által szervezett véradáson vesz részt, és emiatt két órát hiányzik.

Megfejtések:

1): c

2): b

3): c

4): d

5): a

6): d

7): c

8): c

9): d

10): b

Kapcsolódó cikkek:


Mitől gyanús egy őrző-védő cég a NAV szerint?
2019. június 21.

Egy nemrég napvilágot látott NAV tájékoztató tételes listát adazon körülményekről, amelyekből arra lehet következtetni, hogy egy vagyonvédelmi cég áfacsalásban vesz részt - hívta fel a figyelmet a Jalsovszky Ügyvédi Iroda.

Határidők a sajtó-helyreigazítási perekben
2019. június 20.

Határidők a sajtó-helyreigazítási perekben

Az érintett médium elleni sajtó-helyreigazítási pernek szigorú előfeltétele a sajtószerv előtti előzetes eljárás, ellenkező esetben a bíróság a keresetlevelet visszautasítja. Sőt magának a perindításnak is szigorú határideje van.

A vállalatfelvásárlások kartellveszélyei
2019. június 13.

A vállalatfelvásárlások kartellveszélyei

Több cikkünkben foglalkoztunk már a vállalatfelvásárlásokkal, és külön az egyesülésekkel is, most pedig az összefonódást megelőző átvilágítások kapcsán felmerülő versenyjogi aggályokat ismertetjük.

Kötelező jogi képviselet a másodfokú eljárásban
2019. május 30.

Kötelező jogi képviselet a másodfokú eljárásban

A polgári perrendtartásról szóló 2016. évi CXXX. törvény a jogi képviseletet a törvényszék előtt peres eljárásban kivétel nélkül kötelezővé tette, ezáltal szükségtelenné vált az ítélőtábla előtti eljárásra a kötelező jogi képviselet külön szabályozása.