Több mint kétszeres túljelentkezés a munkahelyteremtő pályázaton


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Több mint kétszeres a túljelentkezés a mikro-, kis- és középvállalkozásoknak (kkv) kiírt 10 milliárd forintos munkahelyteremtő pályázaton, összesen 21,8 milliárd forintos támogatásra érkezett igény – közölte Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatásért felelős államtitkára szerdán Budapesten, sajtótájékoztatón.


A vissza nem térítendő támogatásból új gépeket, műszaki eszközöket, technológiákat szerezhetnek be a nyertesek, miközben új munkahelyek teremtését vállalják. A kiírásra az április 5-i határidőig csaknem 1700 kkv adott be pályázatot, amelyek 10 600 új munkahelyet hoznának létre – mondta el az államtitkár, kiemelve, hogy a legtöbben a legnehezebb helyzetben lévő térségekből, Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Békés megyéből jelentkeztek.

A pályázatokat május végéig bírálják el, a nyerteseknek november végéig kell megvalósítaniuk a vállalt fejlesztést. A tárca 2011-ben 5 milliárd, majd tavaly és az idén is 10 milliárd forintos kerettel írt ki pályázatot munkahelyteremtő beruházások támogatására – ismertette Czomba Sándor.

Tavaly 750 támogatási igény érkezett be, idén ennek már több mint kétszerese. Az államtitkár szerint ezért is különösen fontos, hogy ebben az évben is a legnehezebb helyzetű térségekből érkezett a legtöbb igény, mert a jelentkezők azt vállalják, hogy növelik az általuk foglalkoztatottak létszámát, és ezt legalább két évig fenntartják.

Czomba Sándor elmondta azt is: tavaly a 10 milliárd forintos keretre 10,4 milliárdos igény érkezett. Végül összesen 7,3 milliárd forintot fizettek ki, mert voltak olyan pályázatok, amelyek támogatását kockázatosnak ítélték. Az idei igény több mint duplája a rendelkezésre álló 10 milliárd forintos keretnek. Ez az államtitkár szerint mutatja, hogy a kkv-szektorban van potenciális foglalkoztatás-bővítési lehetőség. A tavalyi adatok szerint 70 százalék körül volt a nyertes pályázatok aránya. Ebből kiindulva az idén valószínűleg több lesz a támogatható pályázatok által igényelt összeg, mint a rendelkezésre álló keret. Az egy következő kérdés, hogy adott esetben lesz-e további forrás többlettámogatásra, ha sok jó pályázat érkezett – fogalmazott Czomba Sándor.

Az államtitkár emlékeztetett: a kormány számára az egyik legfontosabb cél a munkahelyek megőrzése, illetve új munkahelyek teremtése, ezt szolgálják az elmúlt időszakban indított programok, például a munkahelyvédelmi akcióterv, illetve a szabad vállalkozási zónák létrehozása. Czomba Sándor a sajtótájékoztatón kitért arra is: tévesek azok a hírek, amelyek szerint a közalkalmazottak nem vehetnék igénybe a lakhatási támogatást. Az államtitkár hangsúlyozta: nem szűkítik, hanem bővítik a kört. Munkaviszonyban állónak tekintik, aki a Munka törvénykönyve hatálya alá tartozik, emellett a közalkalmazottakat, a köztisztviselőket, a kormánytisztviselőket és a gyakornokokat is.


Kapcsolódó cikkek

2023. szeptember 29.

A vállalkozások 80 százaléka megy csődbe az alapító halála után

Ma már ismert tény, hogy a rendszerváltás utáni évtizedben alapított vállalkozások alapító tömegesen mennek nyugdíjba, elindítva ezzel a rendszerváltó régióra jellemző generációváltás hullámot. Egy friss kutatás szerint ráadásul a vállalkozók 61 százalékának semmilyen terve nincs az utódlással kapcsolatban, ami számos problémát vet fel.

2023. szeptember 28.

A bíróság módosíthatja-e a megkötött szerződést?

Ha a felek között felmerül egy szerződéses vita, az érvényes kontraktus tartalmától még a bíróság sem térhet el. Ugyanakkor a polgári törvénykönyv rendkívül szűk körben, de ismeri a bírósági szerződésmódosítás intézményét.