Kozma-Fecske Ivett cikkei

Osztott napi munkaidő – remek lehetőség egyes munkakörökben

Az osztott napi munkaidő nem túl gyakori, bizonyos munkakörökben viszont nagyon hasznos lehetőség. Lényege, hogy a munkáltató a napi munkaidőt két részletben határozza meg, osztja be az adott napra a munkavállaló számára. A munkaidő beosztása fő szabály szerint a munkáltató jogosultsága, osztott napi munkaidő alkalmazásáról azonban a munkáltató nem dönthet egyoldalúan, tekintettel annak a munkavállalóra nézve jelentős hátrányaira.

Mikor tagadható meg a munkáltatói utasítás?

A munkavállaló alapvető kötelezettsége a munkáltató utasításainak eleget tenni, azokat teljesíteni. Előfordulhatnak azonban olyan esetek, amikor a munkáltatói utasítások jogszerűen megtagadhatóak, sőt, egyes utasítások végrehajtását a munkavállaló köteles visszautasítani. Az utasítás jogszerű megtagadásának a munkavállalóra nézve hátrányos jogkövetkezménye nem lehet.

Idei szabadság: „átírás” a jövő évre

Szerző: dr. Kozma-Fecske Ivett
Dátum: 2016. december 15.
Rovat:

Sokszor előfordul, hogy a munkáltató számára az év végén derül csak ki, hogy dolgozójának akár több nap szabadsága van még az adott évre, mint ahány munkanap. Főszabály szerint a szabadságot az esedékesség évében kell kiadni, ám a munka törvénykönyve ad néhány lehetőséget az eltérésre, azaz a szabadság egy részének átvitelére a következő évre. E lehetőségek kihasználásával a munkáltató el tudja kerülni a szabadság ki nem adásával járó jogellenesség negatív következményeit.

A minőségi csere, mint a felmondás indoka

Szerző: dr. Kozma-Fecske Ivett
Dátum: 2016. november 5.
Rovat:

A munkáltató felmondását köteles megindokolni, az indok pedig a munkavállaló magatartásával vagy képességével, illetőleg a munkáltató működésével összefüggő ok lehet. A minőségi csere a felmondásokban gyakran használt, a munkáltató működésével összefüggő indok, amely azonban kapcsolatban áll a munkavállaló jellemzőivel is.

Fegyelmezés a munkahelyen

Szerző: dr. Kozma-Fecske Ivett
Dátum: 2016. október 15.
Rovat:

A munkáltató sok esetben érezheti úgy, hogy nincs megfelelő eszköz a kezében ahhoz, hogy kötelezettségszegő, kifogásolható magatartású munkavállalóját megfegyelmezze. A munka törvénykönyve azonban biztosít a fegyelmezésre néhány lehetőséget, így érdemes ezeket számba venni.

A munkaviszony, megbízás, vállalkozás elhatárolása

Szerző: dr. Kozma-Fecske Ivett
Dátum: 2016. július 18.
Rovat:

Egy-egy új jogviszony létrehozásánál felmerülhet a kérdés, hogyan minősítsük azt, milyen típusú jogviszonyt hozzunk létre. Vannak feladatok, amelyek esetében mind a munkaviszony, mind a polgári jogi jogviszony létesítése helyes megoldás lehet, így kizárólag az egyedi körülmények vizsgálata segíthet a döntésben.