UCMS Group Hungary cikkei


A kilépő papírok, azaz a munkaviszony megszűnésekor, megszüntetésekor kiadandó igazolások, adatlapok kiadásának határideje

A munkaviszony megszűnésekor és megszüntetésekor a munkáltató köteles a munkavállaló részére a járandóságainak kifizetésén túl az igazolásait, adatlapjait kiadni, melyekre a hétköznapi nyelvben elterjedt a „kilépő papírok”, mint összefoglaló megnevezés használata. A munkáltatók által bevett gyakorlat, hogy ezeknek a dokumentumoknak a kiadására vonatkozó határidőket egységesnek tekintik, pedig jogszabály alapján eltérő időpontok vonatkoznak a kiadás teljesítésére. Az alábbiakban áttekintjük az ezekre vonatkozó rendelkezéseket.

UCMS Group Hungary  |  2016. június 21. Cégvilág

Ha a munkáltató üdültet

A munkáltatók többsége figyel arra, hogy munkavállalóik a mindennapos stressz, a feszített munkatempó okozta fáradalmakat legalább évi egy-két alkalommal ki tudják pihenni. Ezt leginkább a Széchenyi Pihenő Kártya-számlára utalt támogatással oldják meg, a saját üdülővel rendelkezőknek azonban lehetőségük van üdülési szolgáltatás nyújtására is.

UCMS Group Hungary  |  2015. november 30. Cégvilág

Céges rendezvények adózása

Közeledik a december, ami a céges rendezvények egyik legfontosabb időszaka. Kezdve a Mikulás-, folytatva a karácsonyi partival. Van munkáltató, amelyik egy egyszerű koccintással, év végi értékeléssel megoldja az ünneplést, sokan azonban még hisznek abban, hogy ezek az alkalmak összetartó erőt jelentenek. Egy-egy rendezvény megszervezése kreativitást, ötletet és nem kevés időt igényel. Akadnak olyan vállalkozások, amelyek megkérdezik a munkavállalók véleményét a karácsonyi ünnepség szervezése előtt, sokan azonban biztosra mennek, és maradnak a jól bevált, hotelben tartott rendezvénynél.

UCMS Group Hungary  |  2015. november 4. Cégvilág

Csapatépítő tréningek adóterhei

Mielőtt megszerveznénk a közös vitorlázást, gokartozást, vagy bortúrát, érdemes áttekinteni a kapcsolódó adózási szabályokat, mert sajnos ez is a csapatépítőre szánt keretet terheli. Az első lépés a csapatépítő tréning programjának alapos vizsgálata.

UCMS Group Hungary  |  2015. szeptember 28. Cégvilág

Mit jelent a munkaviszony megszüntetése?

A munkáltató és munkavállaló között fennálló munkaviszonynak kétféleképpen lehet vége: a munkaviszony megszűnésével vagy annak megszüntetésével. Alábbiakban a megszüntetés fogalmával és ahhoz kapcsolódó szabályokkal foglalkozunk.

UCMS Group Hungary  |  2015. augusztus 31. Cégvilág

Milyen tájékoztatási kötelezettsége van a munkáltatónak?

A munkaviszony fennállásakor sok helyzetben előírja a jogszabály a felek részére a tájékoztatási kötelezettséget. A tájékoztatást úgy kell megtenni, olyan időben és módon, hogy lehetővé váljon az érintettek részére a jogok gyakorlása és a kötelezettségek teljesítése. Írásunkban a munkáltatói oldalról felmerülő tájékoztatási kötelezettségek köréből adunk áttekintést.

Reklámadó – volt is, lesz is

Tekintettel arra, hogy az Európai Bizottság két szervezeti egysége is vizsgálta a magyarországi reklámadót, szükség volt a jogszabályi előírásainkon módosítani.  Nemrég látott napvilágot a jelenleg kihirdetésre váró törvényjavaslat, mely „a kecske is jól lakjon és a káposzta is megmaradjon” elvet követi. A módosítás célja, hogy a reklámadó uniós jogi aggályok nélkül fennmaradhasson, miközben az államháztartási bevételek se csorbuljanak. Ez egyetlen dolgot jelent az adózók számára: egyre többen lesznek kötelezettek. Jelen cikkünkben a reklámadó változásait tekintjük át részletesen.

UCMS Group Hungary  |  2015. július 31. Cégvilág

Kötelező szakmai gyakorlat – fontos tudnivalók a foglalkoztatóknak I. rész

Lassan vége a tanévnek, tanulók és hallgatók ezrei kezdi meg a jól megérdemelt nyári szünetet. Vannak azonban olyanok, akiknek nem csak a strandpart és a fesztiválok lesz a program, mivel kötelező szakmai gyakorlaton kell részt venniük. Lássuk hát milyen adó és társadalombiztosítási vonzata van egy ilyen szakmai gyakorlat keretein belül történő foglalkoztatásnak.

UCMS Group Hungary  |  2015. július 31. Cégvilág

A kötelező szakmai gyakorlat munkajogi szabályai

A közép- és felsőfokú tanulmányokat folytató diákok képesítésének megszerzéséhez az oktatási intézmények kötelező szakmai gyakorlat letöltését írhatják elő a nyári szünidő alatt.  Írásunkban áttekintjük, milyen munkajogi szabályokat kell figyelembe venniük azoknak a gazdálkodó szervezeteknek, akik külső gyakorlóhelyként tanulókat, hallgatókat fogadnak nyári szakmai gyakorlatra.