Falus Tamás cikkei

A Jogász – a törvény határain túl

Szerző: Falus Tamás
Dátum: 2013. december 12.
Rovat:

Különleges, a többitől igencsak eltérő film a már a magyar mozikban is látható amerikai mű, A Jogász (The Counselor). A titka az alkotókban: a forgatókönyvíróban, a rendezőben, a főszereplő világsztárokban és talán mondanivalójában, szemléletében, hangulatában rejlik.

Európa toplistája

Szerző: Falus Tamás
Dátum: 2013. szeptember 13.
Rovat:

A könyvnyomtatás a legfontosabb európai találmány, Leonardo da Vinci a legjelentősebb európai művész, a Don Quijote az öreg kontinens irodalmának legelragadóbb irodalmi alakja, Az élet szép a legjobb európai film, és a demokrácia a legjelentősebb dolog, amellyel Európa hozzájárult a világ kultúrájához. Ezt az érdekes eredményt hozta a Goethe Intézet internetes közvélemény-kutatása, melyen harminc ország 22 ezer polgára vett részt.

Így működik a Kúria Önkormányzati Tanácsa

Szerző: Falus Tamás
Dátum: 2013. augusztus 13.
Rovat:

2012-től már nem az Alkotmánybíróság végzi az önkormányzati rendeletek normakontrollját, hanem a Kúria által életre hívott Önkormányzati Tanács. A háromtagú testület két bírája ősszel sajtóbeszélgetésen összegezte a tanács megalakulásának okait, céljait, eddigi munkájuk tapasztalatait, és egyben fogalmazott meg tanácsokat, javaslatokat a jogalkotók számára.

Múzeumi barangolások

Szerző: Falus Tamás
Dátum: 2013. augusztus 1.
Rovat:

Különleges összeállításunkban kultúrötletekkel szolgálunk: összegyűjtöttük, milyen érdekességeket, netán szenzációkat kínálnak a világ múzeumai, mi hathat az újdonság erejével ezekben a nyári hónapokban.

Az Emberi Jogok Európai Bírósága az egykori fogvatartott javára ítélt

Szerző: Falus Tamás
Dátum: 2013. július 9.
Rovat:

Az Emberi Jogok Európai Bírósága Strasbourgban 2013. július elején 12 ezer euró kártérítést és 2 ezer euró költséget ítélt meg egy egykori magyar fogvatartottnak, mert sérültek emberi jogai, amikor magyarországi büntetés-végrehajtási intézményekben emberhez nem méltó kis zárkákban kellett töltenie börtönbüntetése egy részét. 

A megfizethető luxus: nyaralás egy óceánjárón

Szerző: Falus Tamás
Dátum: 2013. június 9.
Rovat:

Senkinek sem megfizethetetlen egy nyaralás egy óceánjárón, akinek amúgy is telik valamilyen utazásra – állítja Luxus az óceánon című könyvében dr. Érsek M. Zoltán, aki impozáns kiállítású kötetével kimondatlanul is arra buzdítja az olvasót, hogy bátran próbáljon ki turistaként egy óceánjárót, mert felejthetetlen élményben lesz része.

Könyv a világ legjobb futballcsapatáról

Szerző: Falus Tamás
Dátum: 2013. június 6.
Rovat:

A világ valaha létezett legjobb együttese – így jellemzik napjainkban az FC Barcelona gárdáját. A jelzőn talán lehet vitatkozni, de az eredményesség, a mutatott játék és játékosok képzettsége alapján a Barça ma kétségtelenül a világ egyik legmeghatározóbb focicsapatának tekinthető. Hogy mindez nem a véletlen,
hanem tudatos építkezés műve, azt Graham Hunter Barça című kötete is bizonyítja.

Kisadózás – ügyvédeknek is

Szerző: Falus Tamás
Dátum: 2013. június 5.
Rovat:

2013 januárjától akár ügyvédek, közjegyzők is lehetnek kisadózók.
A kormány Munkavédelmi akciótervéhez kapcsolódóan 2012. október 1-jén fogadta el az Országgyűlés a kisadózó vállalkozások tételes adójáról és a kisvállalati adóról szóló törvényt, mely jelentős adókönnyítéseket tartalmaz. Az alábbiakban a kisadózókat érintő legfontosabb változásokat ismertetjük.