Mátyás Ferenc cikkei


dr. Mátyás Ferenc  |  2015. január 5. Szakma

Nem számolható el a gépjárműadó

Az ingó vagyontárgyak megszerzésével szemben elszámolható költségek körét a jogszabály pontosan meghatározza, ezek közé sem a gépjárműadó, sem a műszaki vizsga nem sorolható be – a Kúria eseti döntése.

Mátyás Ferenc  |  2014. december 31. Szakma

A titkosszolgálati eszköz döntés

Az uniós szabályozással szemben a hazai jog nem ír elő műszaki paramétereket a titkosszolgálati eszközök tekintetében, de alkalmatlanságuk esetén ezek az eszközök nem lehetnek elkövetési tárgyai a haditechnikai termékkel visszaélés bűntettének – a Fővárosi Ítélőtábla eseti döntése.

dr. Mátyás Ferenc  |  2014. december 22. A jövő jogásza

Mikor végződik jogerősen a felszámolás?

A felszámolási eljárás jogerős lezárásán azt az időpontot kell érteni, amikor az adós társaság felszámolásának megszüntetéséről szóló végzésről valamennyi érintett hitelező tudomást szerezhet, tehát amikor az erről szóló jogerős bírósági határozat a Cégközlönyben közzétételre kerül – a Kúria eseti döntése.

Mátyás Ferenc  |  2014. december 14. Szakma

Ingyenes segítségből választási jogsértés

Az országgyűlésiképviselő-választásokhoz kapcsolódó kampányban az esélyegyenlőség alapelvét sérti az a sajtótermékben közzétett tartalom, amely egy jelölő szervezetet és jelöltet népszerűsít – szól a Kúria eseti döntése.

dr. Mátyás Ferenc  |  2014. december 11. Szakma

Hajsza az átkos iratainak tulajdonjogáért

Az állampártok és jogelődeik működése során keletkezett iratok, valamint azokhoz kötődő társadalmi szervezetek iratai az állam kizárólagos tulajdonában állnak, ezért azokon elbirtoklással nem szerezhető tulajdonjog – a Kúria eseti döntése.

dr. Mátyás Ferenc  |  2014. december 8. Szakma

Kettős természetű elévülés

Az elévülés figyelmen kívül hagyásával meghozott érdemi ügydöntő határozat anyagi jogi, míg az elévülés téves megállapítása eljárásjogi szabálysértés – a Kúria eseti döntése.

Mátyás Ferenc  |  2014. november 28. Szakma

Igazoltatásból közokirat-hamisítás

A rendőr szolgálati tevékenységeként végzett közúti ellenőrzésről készített jegyzőkönyv közokirat, amelyben az ellenőrzés helye, ideje olyan lényeges adat, amely valótlan tartalmú rögzítése közokirat-hamisítás – a Kúria eseti döntése.