Mátyás Ferenc cikkei


dr. Mátyás Ferenc  |  2015. január 28. Szakma

Kutyatámadás – a tulajdonos felelőssége

Gondatlanságból elkövetett életveszélyt okozó testi sértésért felel a telephely tulajdonosa, aki ugyan őrző kutyáit kerítéssel elkerítve tartotta, de annak ismeretében, hogy onnan a kutyák korábban már kiszabadultak és másnak testi sérülést is okoztak, nem erősítette meg a kerítést oly módon, hogy a kutyák kiszabadulását kizárja. Ennek következtében a kutyák onnan ismét kiszabadultak és a telephely közelében munkálatokat végző sértett testi épségét életveszélyesen – maradandó fogyatékosságot is okozva – megsértették – a Kúria eseti döntése.

dr. Mátyás Ferenc  |  2015. január 26. Szakma

Szavatossági jog hibás szoftver esetén

A jövőben megalkotandó szerzői műre vonatkozó szerződés hibás teljesítése esetén a jogosult a szerzői jogról szóló törvényben meghatározott szavatossági jogokat érvényesítheti. A szerződés eltérő rendelkezése hiányában a mással való kijavíttatás joga nem illeti meg – a Kúria eseti döntése.

Mátyás Ferenc  |  2015. január 12. Szakma

…aztán a kerékpár véletlen a rendőrautóra esett

Közterületen tanúsított bármely, a közelben tartózkodó személyek által észlelhető erőszakos magatartás alkalmas megbotránkozás vagy riadalom kiváltására. A kerékpár célzott, más személyre irányított eldobása erőszakos magatartásnak minősül – a Kúria eseti döntése.

dr. Mátyás Ferenc  |  2015. január 5. Szakma

Nem számolható el a gépjárműadó

Az ingó vagyontárgyak megszerzésével szemben elszámolható költségek körét a jogszabály pontosan meghatározza, ezek közé sem a gépjárműadó, sem a műszaki vizsga nem sorolható be – a Kúria eseti döntése.

Mátyás Ferenc  |  2014. december 31. Szakma

A titkosszolgálati eszköz döntés

Az uniós szabályozással szemben a hazai jog nem ír elő műszaki paramétereket a titkosszolgálati eszközök tekintetében, de alkalmatlanságuk esetén ezek az eszközök nem lehetnek elkövetési tárgyai a haditechnikai termékkel visszaélés bűntettének – a Fővárosi Ítélőtábla eseti döntése.

dr. Mátyás Ferenc  |  2014. december 22. A jövő jogásza

Mikor végződik jogerősen a felszámolás?

A felszámolási eljárás jogerős lezárásán azt az időpontot kell érteni, amikor az adós társaság felszámolásának megszüntetéséről szóló végzésről valamennyi érintett hitelező tudomást szerezhet, tehát amikor az erről szóló jogerős bírósági határozat a Cégközlönyben közzétételre kerül – a Kúria eseti döntése.