dr. Halmos Szilvia cikkei


dr. Halmos Szilvia  |  2016. október 5. Cégvilág

Munkajog az erdei iskolában – a táboroztató pedagógusokra vonatkozó munkajogi szabályok

Az ősz az erdei iskolák, osztálykirándulások szempontjából kiemelt időszak, de többnapos iskolai programok az év minden szakában előfordulhatnak. Ami azonban a diákok számára kikapcsolódás, az a pedagógusok számára munka, sőt munkavégzésük keretei ilyenkor eltérnek a megszokott rendtől a munkaidő-beosztást és a munkavégzés helyét illetően. Milyen jogai és kötelezettségei vannak a pedagógus alkalmazottaknak a többnapos osztályprogramok szervezésével, az azokon való munkavégzéssel kapcsolatban?

dr. Halmos Szilvia  |  2016. szeptember 12. Cégvilág

Hölgyeké az elsőbbség? – előnyben részesítés a munkaviszonyban

A munkahelyi diszkrimináció tilalmának főbb szabályai mára közismertekké váltak. Minden munkáltató tudja, hogy nem szabad önkényesen hátrányosan megkülönböztetni bizonyos személyeket, például a nőket, a fogyatékos embereket, a kismamákat, a romákat, a szakszervezeti tagokat. De vajon ugyanezek a személyek élvezhetnek-e előnyöket a felvétel illetve a munkaviszony folyamán?

dr. Halmos Szilvia  |  2016. augusztus 8. Cégvilág

„Egy őrült szelfi a fesztiválon?” – munkavállalói kötelezettségek a szabadság alatt

Szabadság alatt a pihenésé, kikapcsolódásé a főszerep, van lehetőség arra, hogy kicsit eltérjünk a munkás mindennapok normáitól. A munkavállalónak nem kell dolgoznia és a munkáltató rendelkezésére állnia, azonban ekkor sem szabad teljesen megfeledkeznie munkavállalói minőségéről. Milyen kötelezettségei vannak a munkavállalónak a szabadsága idején?