Bejegyzések Európai Bizottság címkével


Nem sértett uniós jogot a magyar reklámadó
2019. július 3. Világjogász

Nem sértett uniós jogot a magyar reklámadó

Az EUB szerint a Bizottság tévesen értelmezte az EUMSZ 107. cikkét, amikor megállapította, hogy a magyar reklámadó szelektív előnyöket nyújt a kisvállalkozások számára és ez ellentétes az EUMSZ rendelkezéseivel.

2019. június 11. Napi

Új EU-s szabályok: a büntetőeljárások során mindenkit egyenlően kell kezelni

Életbe lépett annak az európai uniós jogszabálycsomagnak az utolsó eleme is, amely biztosítja, hogy a büntetőeljárások során uniószerte tiszteletben tartsák a lakosság tisztességes és egyenlő bánásmódhoz fűződő alapvető jogait, és minden EU-tagállamban hasonlóan alkalmazzák azokat – közölte az Európai Bizottság kedden.

Úton az új Európai Parlament megalakulása felé
2019. május 29. Szakma

Úton az új Európai Parlament megalakulása felé

Az Európai Parlament az Európai Unió hét intézményének (Európai Parlament, Európai Tanács, Tanács, Európai Bizottság, Európai Unió Bírósága, Európai Központi Bank, Számvevőszék) az egyike. Az Európai Unióról szóló Szerződés (a továbbiakban: EUSz.) az Európai Parlamentet az uniós polgárok érdekeit képviselni hivatott intézményként deklarálja. Tagjai 1979 óta közvetlen választás útján nyerik el öt éves mandátumukat. Az egyes tagállamokban megválasztható európai parlamenti képviselők száma az adott tagállam lakosságszámához igazodik, némileg kedvezményezve ugyanakkor a kisebb népességű tagállamokat (degresszíven arányos rendszer). A Parlament az Unió polgárainak képviselőiből áll és jelenlegi maximális létszáma a Lisszaboni Szerződés értelmében 751 fő (az elnököt nem számítva) [EUSz. 14. cikk (2) bekezdés]. A brit Brexit természetesen kihatott a parlamenti képviselők számára is. Az EP-képviselők hivatalosan is jóvá hagyták az Európai Tanács által is egyöntetűen elfogadott, a Parlament képviselőjelölti összetételére vonatkozó javaslatát. Ennek értelmében csökken az elérhető EP-képviselői helyek száma, miután az Egyesült Királyság ténylegesen kilép az EU-ból, néhány tagállam számára viszont plusz helyeket biztosítana. Jelenleg az Egyesült Királyság 73 hellyel rendelkezik az EP-ben, ezek a helyek a Brexit után megürülnek, a felszabaduló 73 helyből azonban 46 tartalékba kerülne egy…

Új uniós szabályozás: regisztrálni kell a drónokat
2019. május 24. Napi

Új uniós szabályozás: regisztrálni kell a drónokat

Az Európai Bizottság elfogadta a drónok használatára vonatkozóan a biztonságot és az azonosíthatóságot előíró, korábban jóváhagyott új irányelv végrehajtási utasításait – közölte az uniós bizottság pénteken.

Nicolae Bacila: Állami támogatás és a gazdasági fejlődés közötti kapcsolat az Európai Unióban (szakfordítás)
2019. május 7. Cégvilág

Nicolae Bacila: Állami támogatás és a gazdasági fejlődés közötti kapcsolat az Európai Unióban (szakfordítás)

A szerző az állami támogatások és a gazdasági fejlődés kapcsolatát tekinti át minőségi és mennyiségi megközelítést alkalmazva, figyelemmel a Nyugat- és Kelet-Közép-Európa közötti eltérésekre is. Az elemzés során egy olyan ökonometriai modellt vesz alapul, ami egyaránt figyelembe veszi a horizontális támogatások szintjét, mint az össztámogatás százalékát, valamint az egy főre eső vásárlóerőparitáson számolt GDP értékét. A szerző szerint a versenypolitika és az állami támogatások kérdése elválaszthatatlan egymástól, utóbbi továbbra is az állami politika meghatározó eszköze marad a gazdasági és pénzügyi problémák megoldása tekintetében.