Bejegyzések GDPR címkével

2023. július 12. Napi

Új uniós adatvédelmi szabályok a határokon átnyúló ügyekben

„A Bizottság a mai napon új jogszabályt javasol az adatvédelmi hatóságok közötti együttműködés egyszerűsítésére az általános adatvédelmi rendelet határokon átnyúló ügyekben történő érvényesítése során. Az új rendelet konkrét eljárási szabályokat állapít meg a hatóságok számára a rendelet alkalmazása során azokban az ügyekben, amelyek különböző tagállamokban tartózkodó egyéneket érintenek. A fő adatvédelmi hatóság számára például kötelezettséget fog előírni arra vonatkozóan, hogy a legfontosabb kérdésekről „összefoglalót” küldjön az érintett partnereinek, amely a vizsgálat fő elemeit és az ügyről alkotott véleményét tartalmazza, így azok már idejekorán véleményezhetik azt. A javaslat hozzá fog járulni a nézeteltérések csökkentéséhez és elő fogja segíteni a hatóságok közötti konszenzus kialakítását az eljárás kezdeti szakaszától fogva.”

MI eszközök használata az ügyvédi munkában – 4. rész: hivatásbeli kötelezettségeket érintő kockázatok
2023. június 22. A jövő jogásza

MI eszközök használata az ügyvédi munkában – 4. rész: hivatásbeli kötelezettségeket érintő kockázatok

Cikksorozatunk negyedik részében kiemelünk néhány olyan kockázatot, amelyek akkor merülnek fel, ha az ügyvédek MI-eszközöket használnak. Kitérünk arra is, hogy ezek használata miként veszélyeztetheti a hivatásbeli kötelezettségeknek való megfelelést. A cikk az Európai Ügyvédi Kamarák Tanácsa (CCBE) és az Európai Ügyvédek Alapítványa (ELF) által bemutatott, az Európai Bizottság által finanszírozott AI4Lawyers projekt keretében megalkotott útmutató alapján készült.

2023. június 14. Napi

Növekvő bírságok járnak az adatvédelmi jogsértésekhez

A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) közzétette a 2022. évre vonatkozó beszámolóját, melyből számos tanulság is leszűrhető. Az első figyelemre méltó szempont az, hogy az adatvédelmi bírságok emelkednek. Az esetek egy részében pedig a bírságok adatvédelmi incidenshez kapcsolódnak. Emellett bizonyos területek fokozottan előtérbe kerülnek. Ezen tanulságokkal összefüggésben a legfontosabb körülményeket az alábbiakban mutatjuk be.

Öt éves lett az általános adatvédelmi rendelet (GDPR)
2023. június 1. Szakma

Öt éves lett az általános adatvédelmi rendelet (GDPR)

Kiemelkedő szakértők részvételével, a festői Stefánia Palotában került megrendezésre 2023. május 24-én a 3. ARB Adatvédelmi Konferencia. Az esemény a hazai adatvédelmi és adatbiztonsági szakemberek, szakértők és érdeklődők tudományos-szakmai fóruma, amelynek apropóját ezúttal egy jeles évforduló adta. 2023. május 25-én volt ugyanis 5 éve, hogy az Európai Unió tagállamaiban kötelezően alkalmazandóvá vált az általános adatvédelmi rendelet (GDPR). Az adatvédelmi szabályozás európai rezsimjének alapját képező rendelet kerek évszáma kiváló lehetőséget kínált a konferencia előadói számára a visszatekintésre, illetve a jelen és a jövő jelentette kihívások áttekintésére is.

A személyes adatok felhasználására vonatkozó szerződés lényeges kérdései
2023. május 23. Szakma

A személyes adatok felhasználására vonatkozó szerződés lényeges kérdései

Tanulmányában a szerző először a személyes adatok fogalmát és típusait, valamint az adatvédelmi oltalom szempontjából releváns típusok egymástól való elhatárolását tekinti át. Ez után a személyes adatok forgalomképességének vizsgálata, illetve annak elemzése következik, hogy milyen jogterület és szerződéstípus alapján szerezhető jogosultság felettük. A tanulmány a hatályos szabályozás – technológiai fejlődésre tekintettel – szükséges módosításának vizsgálatával zárul. Az elemzés a magyar jog – személyes adatokra vonatkozó – hatályos szabályozását mutatja be.

2023. április 3. Cégvilág

A nagy testvér mindent lát: így figyelnek minket a weboldalak

A GDPR miatt egyre szigorúbbak a sütikre vonatkozó szabályozások, de még mindig beazonosíthatóak vagyunk felhasználóként, ha visszatérünk egy korábban már felkeresett weboldalra. Vannak olyan szoftverek, melyek virtuális kameraként figyelik meg a lépéseinket az online térben, az algoritmusok ezek alapján tudják azt is, mikor születik majd meg a gyermekünk vagy mikor megyünk nyaralni. A szakértő szerint ennek előnye, hogy releváns reklámokkal találjuk szemben magunkat, a rutinos ügynökségek pedig már figyelnek arra, hogy ne legyen zavaró a hirdetések gyakorisága.

Jogellenes megfigyelés a szépségszalonban
2023. április 3. Szakma

Jogellenes megfigyelés a szépségszalonban

A NAIH 30.000.000,- Ft adatvédelmi bírságot szabott ki egy szépségszalon üzemeltetőjére, aki a munkavállalókat és a vendégeket jogellenesen figyelte meg, képet és hangot is rögzített, valamint a marketing célú adatkezeléseinek jogalapját sem tudta megfelelően igazolni és a munkavállalókat, illetve a vendégeket sem tájékoztatta megfelelően.