Bejegyzések piacfelügyelet címkével

2023. november 10. Napi

Többszörösére emelkedik a fogyasztóvédelmi bírságok összege

December 4-én szavaznak a képviselők arról a törvénymódosításról, amely többszörösére emeli a kiszabható fogyasztóvédelmi és piacfelügyeleti bírságot. A minimális bírságösszeg a jelenlegi 15 ezerről százezer forintra, míg a maximálisé ötmilliárdra nő. A kormány indoklása szerint a magasabb bírságösszegek hangsúlyosabb hatósági fellépést tesznek lehetővé a kötelező akció és az árfigyelő rendszer betartásának ellenőrzésekor – írja az index.hu. Lapszemlénket olvashatják.

Új törvény az elérhetőbb fogyasztóvédelem érdekében
2023. július 19. Szakma

Új törvény az elérhetőbb fogyasztóvédelem érdekében

A módosító törvény elsősorban a békéltető testületekre vonatkozóan hoz új rendelkezést: segíti, hogy alapvetően online módon folytassák le a békéltető testületi eljárásokat, illetve egyes esetekben lehetővé teszi, hogy azon esetben is kötelezést tartalmazó határozatot hozzon a testület, ha a bepanaszolt vállalkozás nem tett ún. alávetési nyilatkozatot.

A logisztikai szolgáltató is felelősségre vonható
2021. június 30. Napi

A logisztikai szolgáltató is felelősségre vonható

Ha az értékesítési lánc más szereplőit nem érik el, a logisztikai szolgáltatóval szemben is eljárhatnak veszélyes termék árusítása esetén a piacfelügyeleti hatóságok. A július közepétől hatályos szabálymódosítás megálljt parancsol az ellenőrzési rendszert megkerülőknek.A nem biztonságos termékeket terítő, jellemzően külföldi webáruházak a továbbiakban nem játszhatják ki a hatóságokat egy közvetítő beiktatásával.

Blokkolhatják a veszélyes terméket forgalmazó honlapot
2021. június 17. Napi Koronavírus

Blokkolhatják a veszélyes terméket forgalmazó honlapot

Kereken egy hónap múlva már élesben alkalmazhatják az ágazati törvény tavalyi módosításában biztosított új eszközeiket a piacfelügyeleti hatóságok. A veszélyes termékeket kínáló honlapokkal szemben több lépcsőben járhatnak el, végső esetben akár az elérés teljes korlátozásával védhetik a fogyasztókat.

Idén is kiemelten védik a fogyasztókat
2020. január 17. Napi

Idén is kiemelten védik a fogyasztókat

Az élet minden területén megjelenik a fogyasztóvédelem, ezért annak fókuszában tavaly a családok biztonsága és a tisztességes vállalkozások védelme állt, ennek az elvnek a követésére törekednek majd idén is – mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkára egy fogyasztóvédelmi ellenőrzéssel egybekötött sajtótájékoztatón szerdán, Budapesten az Allee Bevásárlóközpontban.