Bejegyzések Románia címkével


2019. február 28. Napi

Egyre több bíró és ügyész sztrájkol Romániában

Tovább terjed a tiltakozási hullám a romániai bírák és ügyészek között a kormány múlt héten hozott sürgősségi rendelete miatt, amely szerintük az igazságszolgáltatás függetlenségét veszélyezteti.

2019. február 25. Napi

Sztrájkol a román ügyészek egy része

Részleges munkabeszüntetéssel tiltakozik Romániában a szervezett bűnözés és terrorizmus elleni ügyészség (DIICOT) a bukaresti kormánynak az igazságügyi törvényeket fél éven belül immár negyedik alkalommal módosító sürgősségi rendelete ellen.

Aggódik a román igazságszolgáltatásért az EP
2018. november 13. Napi

Aggódik a román igazságszolgáltatásért az EP

Súlyos aggodalomra adnak okot a tervezett romániai igazságügyi és büntetőjogi reform egyes elemei, amelyek alááshatják a hatalmi ágak szétválasztását és a korrupcióellenes fellépést az országban – áll az Európai Parlament (EP) kedden megszavazott állásfoglalásában.

A bejegyzett élettársi kapcsolat is vitatott kérdés Romániában
2018. október 31. Napi

A bejegyzett élettársi kapcsolat is vitatott kérdés Romániában

Az élettársi kapcsolat bejegyzését lehetővé tevő törvénytervezetet terjesztettek kormánypárti és ellenzéki képviselők szerdán a román parlament elé, néhány héttel az után, hogy az alacsony részvétel miatt érvénytelenül zárult a férfi és nő házasságán alapuló családfogalom alkotmányba iktatásáról rendezett népszavazás.

Nem érdekli a románokat a melegházasság kérdése
2018. október 8. Napi

Nem érdekli a románokat a melegházasság kérdése

Nem kerülhet be a román alaptörvénybe az a módosítás, amely szerint a család egy férfi és egy nő házasságán alapul, mivel az erről rendezett kétnapos népszavazáson a részvétel nem érte el az érvényességi küszöböt.

Elhárult a jogi akadály: szavazhatnak a románok a melegházasságról
2018. szeptember 17. Napi

Elhárult a jogi akadály: szavazhatnak a románok a melegházasságról

Célegyenesbe került Romániában a család új meghatározásáról szóló alkotmánymódosítás, miután a román alkotmánybíróság is jóváhagyta hétfőn azt az alkotmánymódosító törvénykezdeményezést, amely egy férfi és egy nő házasságaként határozná meg a családot. Ezzel az utolsó akadály is elhárult a népszavazás megszervezése elől.