Bejegyzések váltott gondoskodás címkével


Valami régi, valami új: a közös szülői felügyelet kérdései
2022. március 24. Szakma

Valami régi, valami új: a közös szülői felügyelet kérdései

2022. január 1-el módosultak a Ptk. Családjogi Könyvének szülői felügyeletet érintő rendelkezései, a közös szülői felügyeletet egyoldalú kérelemre is elrendelheti a bíróság, ha ez szolgálja a gyermek érdekét. Az új szabályok a hatálybalépést követően indult eljárásokban alkalmazhatók, mit hoznak a gyakorlatban a változások?

2021. november 30. Szakma

Évi 52 költözés? Gondolatok a váltott gondoskodásról

Minden európai uniós tagállamban – így Magyarországon is – óriási vitákat keltett a váltott gondoskodást elrendelő bírósági döntés lehetőségének bevezetése. De vajon helye van ezekben a témákban az ideológiai vitáknak, vagy az empirikus kutatások adnak iránymutatást?

Változások a közös szülői felügyelet gyakorlásában 2022. január 1-jétől
2021. november 22. Szakma

Változások a közös szülői felügyelet gyakorlásában 2022. január 1-jétől

2021. november 17-én hirdették ki az egyes igazságügyi tárgyú, valamint kapcsolódó törvények módosításáról szóló 2021. évi CXXII. törvényt (a továbbiakban: Módtv.), amelynek 86-88. §-ai 2022. január 1-jei hatálybalépéssel módosítják a Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény Családjogi Könyvének szülői felügyeletet érintő rendelkezéseit. A módosításokat szakértőnkkel, dr. Wopera Zsuzsával értelmezzük.