Egy évet csúszik a MIFID II

Szerző: Jogászvilág.hu
Dátum: 2016. február 23.
Rovat:

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az Európai Bizottság 2016. február 10-én beadott egy javaslatot, amely szerint a pénzügyi eszközökre vonatkozó új irányelv bevezetését elhalasztaná egy évvel, így a bevezetésre 2018. január 3-án kerül sor.


A pénzügyi eszközökre vonatkozó felülvizsgált irányelv, közismert nevén MiFID II eredeti implementációs határideje 2017 eleje volt.  Az egyéves halasztás oka az, hogy az új irányelv bevezetéséhez nagy és komplex technikai infrastruktúrát kell létrehozni.  Az Európai Értékpapír és Piaci Hatóságnak (ESMA) a mintegy 300 kereskedési helyről 15 millió pénzügyi eszközről kell adatokat gyűjtenie, aminek megvalósításában szorosan együtt kell működnie minden egyes nemzeti hatsággal és  kereskedési hellyel. Ez az eredetei elképzelésekhez képest jóval több időt vesz igénybe – olvasható a bankarkepzo.hu-n.  

Változásfigyeltetés

Ne maradjon le!

Használja Változásfigyeltetés szolgáltatásunkat az Önt érdeklő jogszabályok, jogterületek és tárgyszavak figyeltetésére!

Megrendelés >>

Az eredetileg 30 hónapos implementációs periódus során – az elfogadás és a bevezetés közötti idő – már érezhetővé volt, hogy a MiFID II-nek való megfelelés mindenki számára nagyon komplex kihívás. A Bizottság hangsúlyozza, hogy a bevezetés elhalasztása kizárólag a technológiai alkalmazás miatt történik meg.

Kapcsolódó cikkek: