Egyre népszerűbb a házassági vagyonjogi szerződés

Szerző: Jogászvilág
Dátum: 2018. szeptember 6.
Címkék: ,
Rovat:

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Érdemes megfontolni a házassági vagyonjogi szerződés kötését – javasolja dr. Madlena Erzsébet, a Pesti Központi Kerületi Bíróság családjogi csoportjának csoportvezető-helyettese.

Mind gyakoribb, hogy házasulók házassági vagyonjogi szerződést kötnek, főként a második, harmadik és további házasságok esetében – állítja dr. Madlena Erzsébet, a Pesti Központi Kerületi Bíróság családjogi csoportjának csoportvezető-helyettese a birosag.hu-n olvasható interjúban.

Elsődleges céljuk, hogy esetleges válás esetén annak anyagi következményei pontosak, kiszámíthatók legyenek, és ne több évig tartó költséges, igen megterhelő peres eljárások után kerüljön arra sor. A házassági vagyonjogi szerződéssel a házastársak saját akaratuknak megfelelően maguk rendezhetik egymás között vagyonjogi viszonyaikat, azaz a törvény által felállított rendszertől eltérhetnek: maguk határozhatják meg azt a vagyonjogi rendszert, amelyet a vagyoni viszonyaikra alkalmazni kell.

Főszabályként a házassági vagyonjogi szerződés csak akkor érvényes, ha közokiratba vagy ügyvéd által ellenjegyzett magánokiratba foglalták. Harmadik személyekkel szemben pedig akkor hatályos, ha a Házassági és Élettársi Vagyonjogi Szerződések Nyilvántartásába (HÉVSZENY) bevezették, vagy ha a házastársak (élettársak) bizonyítják, hogy a harmadik személy a szerződés fennállásáról, annak tartalmáról tudott, vagy tudnia kellett.

Gyakran olvashatunk a világ különböző pontjairól származó olyan bulvárhíreket, hogy bizonyos neves cégek tulajdonosainak válását követően vagy öröklés esetén – sok esetben – az unokák a családi cégvagyonból már keveset látnak, ha nem volt, vagy nem minden vagyonelemet érintett a szerződés. Ha a legcsekélyebb remény van akár részegyezség megkötésére, azt mindenképpen célszerű megtenni, mert ezzel mind magukat, mind esetlegesen az utódokat hosszú pereskedéstől kímélik meg a felek: ajánlatos a házasságban élőknek házassági vagyonjogi szerződésben rögzíteniük pl., hogy egy vállalkozás finanszírozására felvett hitel terheli-e a másik házastárs vagyonát, az életközösség esetleges megszűnése esetére miként kívánnak egyes vagyonelemeket elszámolni, illetve beszámítani egymás között – mondta az interjúban dr. Madlena Erzsébet.

A teljes beszélgetés elolvasható a birosag.hu-n.

Kapcsolódó cikkek:


Rosszul intubálta betegét a nyíregyházi altatóorvos
2020. február 21.

Jogerősen egy év két hónap, végrehajtásában két év próbaidőre felfüggesztett fogházbüntetésre ítélte a Nyíregyházi Törvényszék pénteken azt az altatóorvost, aki még 2016-ben egy műtét során gondatlanságból rosszul intubálta meg a betegét, az idős nő emiatt kómába esett és később meghalt.

Változtatnának a börtönzsúfoltságról szóló javaslaton
2020. február 21.

Támogatta az Országgyűlés törvényalkotási bizottsága azt a kezdeményezést, hogy a büntetés-végrehajtási bíró által megállapított kártalanítás kifizetésének hatvannapos határidejébe ne számítódjon bele a kifizetés felfüggesztésének időtartama.

Lúgos orvos: a Kúria öttagú tanácsban dönthet
2020. február 21.

A Kúria öttagú tanácsban bírálja majd el újra a volt barátnőjét lúggal leöntő orvos ügyét, ha abban felülvizsgálati indítvány érkezik - közölte a legfelsőbb bírói fórum.

Varga Judit: a kormány célja a “börtönbiznisz” megállítása
2020. február 20.

Varga Judit: a kormány célja a “börtönbiznisz” megállítása

A miniszter a kormányzati fellépés első lépéseként említette a törvényjavaslatot, amely "a bűncselekmények áldozataira, illetve a fogvatartottakra vonatkozó kompenzációs rendszerek közötti megbomlott természetes arányok helyreállítása érdekében" rendelkezik a kifizetések felfüggesztéséről az új szabályozás elfogadásáig.