Együttműködésről egyeztet az EU a britekkel

Szerző: Jogászvilág
Dátum: 2020. március 20.
Címkék: , , , ,
Rovat:
A briteka koronavírus járvány ellenére is le akarják zárni az EU-val való együttműködési megállapodásukat az év végéig.

Az Egyesült Királyság és az Európai Unió kicserélte a Brexit utáni együttműködésükre vonatkozó javaslataikat tartalmazó szerződéstervezeteket jelentette be a brit kormányszóvivő.

Az Egyesült Királyság január 31-én hivatalosan is kilépett az EU-ból, de a kilépési megállapodás értelmében a britek és a EU-tagállamai közötti kapcsolat egyelőre változatlan maradt.

„Ma este az Egyesült Királyság és az EU kicserélte a tervezeteket. A folyamatban lévő tárgyalások alapjaként küldtük el az EU részére a mi tervezetünket. ”- tette hozzá a szóvivő.

“Elemezzük a kapott tervezeteket, és azokról további egyeztetéseket folytatunk majd a jövő héten.”

A felek javaslatai szerint az EU és az Egyesült Királyság között létrehoznának egy szabadkereskedelmi megállapodást, illetve a repülésbiztonsággal, a légi közlekedéssel és a polgári nukleáris együttműködéssel kapcsolatosan is kötnének egymással megállapodásokat.

A koronavírus-járvány miatt kétséges, hogy a két fél meg tud-e állapodni az eredetileg kitűzött december 31-i határidő előtt, amelyet már a járvány bekövetkezése előtt is ambiciózus célnak tartottak.

Boris Johnson miniszterelnök korábban bejelentette, hogy jelenleg nem a Brexitről a fő téma a Downing Streeten, mert a koronavírus-járvány kezelése égetőbb feladatokat ró a kormányra. Ennek ellenére a britek nem tervezik meghosszabbítani a határidőt.

(reuters.com)

Kapcsolódó cikkek:


Az EUB elé került a dízelbotrány
2020. április 3.

Az EUB elé került a dízelbotrány

A főtanácsnoki indítvány lehetővé tenné, hogy a vásárlók a lakóhelyük szerint illetékes bíróságon indítsanak kártérítési pert.