2016 is a Saul fia éve


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

További díjeső hull Nemes Jeles László megrendítő erejű alkotására, a Saul fiára 2016 januárjában és februárjában is.


A 2015-ös esztendő legjobb nem amerikai filmjének szavazta meg a Saul fia című magyar művet a Los Angeles-i Filmkritikusok Szövetsége (LAFCA), melyet 1975-ben alapítottak. A testület a legbefolyásosabb hollywoodi sajtóorgánumoknak dolgozó 57 filmkritikusból áll, mely ezúttal először díjazott magyar produkciót. Érdekesség, hogy a legjobb színész kategóriájában Röhrig Géza, a Saul fia főszereplője lett a szavazás második helyezettje (az első Michael Fassbender, a Steve Jobs címszereplője.) Az ünnepélyes díjátadó 2016. január 9-én lesz Los Angelesben.

A New York-i Filmkritikusok Egyesülete (NYFCC) 2015 legjobb elsőfilmes rendezői filmjének (Best First Film) szavazta meg a magyar produkciót, a befolyásos National Board of Review of Motion Pictures (NBR) tagjai pedig az év legjobb külföldi filmjének ítélték. Ugyanebben a kategóriában szavazták meg a legjobbnak az Egyesült Államokban többek között a bostoni, a washingtoni, a San Franciscó-i, a dallasi és a chicagói filmkritikusok is.

A Saul fia rendezőjének jelenése van január elején Palm Springsben is, ahol a 2016. január 1-je és 11-e között zajló neves filmfesztiválon ünnepélyes keretek között adják át a legnevesebb amerikai filmes szaklap, a Variety szerkesztőségének díját. A 10 Directors to Watch (Tíz rendező, akinek a munkáját meg kell nézni) elnevezésű válogatásban Nemes Jeles László is ott szerepel.

Los Angeles filmkritikusainak díjátadó ünnepségét mindössze egy nappal követi január 10-én a Golden Globe-gála, melynek évről évre egyre nagyobb a jelentősége. A hollywoodi külföldi tudósítókat tömörítő szervezet (HFPA) Arany Glóbusza nemcsak azért értékes díj, mert sokak szerint látványosabb, hangulatosabb és otthonosabb keretek között osztják ki sztárok jelenlétében, hanem azért is, mert a külföldi újságírók jelöltjei és díjazottjai háromnegyed részben(!) megegyeznek az Oscar nomináltjaival és győzteseivel. (A szervezet tagja és oszlopos szavazója Návai Anikó is.) Az idei jelöltek között ott van a Saul fia is, a legjobb nem amerikai („idegennyelvű”) film kategóriájában.

Magyarország hivatalosan a Saul fiát nevezte az Oscarra, vagyis az Amerikai Filmakadémia díjára. A jelölteket január 14-én hozzák nyilvánosságra, de december 18-a óta tudjuk, hogy a művet beválasztották a legjobb kilenc alkotás közé, amelyek közül kikerül majd a legjobb nem amerikai játékfilm öt jelöltje. A 88. Oscar-díjátadót 2016. február 28-án rendezik meg a Dolby Theatre-ben, a Hollywood & Highland Centerben, és a világ több mint kétszáz országában veszik majd át az amerikai ABC televíziós társaság közvetítését.

Újabb elismerések előtt áll Nemes Jeles László rendező (Fotók: Mozinet)

A Brit Filmakadémia (BAFTA) január 8-án jelenti be jelöltjeit díjaira, melyeket február 14-én, két héttel az Oscar előtt osztanak ki. A Saul esélyeiről annyit, hogy a Brit Filmintézet (BFI) által kiadott nemzetközi filmes folyóirat, a Sight & Sound magazin decemberben, 168 kritikus szavazata alapján a magyar művet a világon 2015-ben készített legjobb filmjei közé sorolta, a húszas listán az előkelő nyolcadik helyre.

A 31. Independent Spirit Awards, az amerikai független filmesek rangos elismerésére is esélyes a Saul, a legjobb nemzetközi film kategóriájában. A díjátadó egy nappal előzi meg az Oscar-gálát.

Az International Press Academy 1966 óta adja át neves Satellite-díjait, melynek jelöltjei között a Saul fia is versenyben van a legjobb nem angol nyelvű film kategóriában. A díjkiosztó esemény ugyancsak februárban lesz.

Az alkotás 2015-ben meghódította a magyar nézőket is: 2015. júniusi premierje óta a Mozinet forgalmazásában eddig már több mint 94 ezren látták a mozikban, annak ellenére, hogy fajsúlyos témát feldolgozó művészfilm. Az összes reklámnál jóval többet jelentett, hogy egy hónappal korábban a Cannes-i Nemzetközi Filmfesztiválon minden eddiginél nagyobb magyar sikert ért el: négy díjat is besöpört. Elnyerte a zsűri nagydíját (Grand Prix), a nemzetközi filmkritikusok FIPRESCI-díját, Zányi Tamás hangmérnöki munkájáért a Vulcan-díjat érdemelte ki, és a Francois Chalais-díj is a filmé lett.

Röhrig Géza színészi játékát is elismeri a világ

További európai filmes elismerések is várhattak volna a Saul fiára, de Sipos Gábor és Rajna Gábor producerek úgy dönthettek: mivel a legrangosabbon már négy is az övék lett, nem kérnek a többiből, hogy inkább a tengerentúlra koncentráljanak, s ne „égjen ki” díjakkal idő előtt a kezükben lévő kincs. Így az Európai Parlament Lux-díjáért és az Európai Filmdíjért nem kívánták elindítani a művet. Ez abból állt, hogy az ítészeknek nem adtak digitális megtekintőket, így a filmre nem lehetett szavazni. Pedig esély bizonyára lett volna…

Mindenesetre az öreg kontinens így sem maradt díjra érdemes produkciók nélkül. A Lux-díjat az a Mustang nyerte el – Deniz Gamze Ergüven francia-török rendező munkája –, amely a Golden Globe-on már verseng a legjobb nem amerikai film kategóriájában a Saul fiával, s mely Franciaország nevezettje az idei Oscar-versengésben (a legjobb kilencben már benne van). Az Európai Filmdíj gáláján pedig a legjobb elsőfilmes mű lett, talán épp a Saul távollétében. A fődíjat az Ifjúság kapta, Paolo Sorrentino olasz filmje, mely több díjkiosztón szintén még versenytársa lehet a magyar produkciónak.

Bármennyire is lehet örülni egy-egy díjnak, elismerésnek, egy mű értékét nem elsősorban az dönti el, hogy közülük hányat zsebel be, hanem az, miként fogadja a közönség, milyen a hatása, s milyen helyet foglal el a filmművészetben. A mű értékesítési jogait Cannes-ban, a fesztivál idején a francia székhelyű Films Distribution nevű cég vásárolta meg, s még a Riviérán a legtöbb európai ország megvásárolta a mű forgalmazási jogait. Franciaországban, a novemberi premier óta kétszázezren nézték meg az alkotást. Az amerikai forgalmazási jogokat a Sony Pictures Classics szerezte meg, s 2015. december 18-tól kezdte vetíteni az Egyesült Államokban (egy napon a Star Wars premierjével). Az egyelőre négy Los Angeles-i moziban pergő film egy hét alatt 64 ezer dolláros bevételt hozott. 2016 januárjában viszont már valamennyi amerikai államban műsorra tűzik.

A magyar mozikban már csaknem százezren látták a filmet

A Magyar Nemzeti Filmalap 321 millió forintos támogatásával 450 millió forintból készült el a Saul fia a Laokoon Filmgroup gyártásában. A rendező francia partnerével, Clara Royerrel éveken át írta, átírta, csiszolta a forgatókönyvet, míg az elnyerte végső formáját. Tartalmáról Magyarországon már szinte mindenki hallott: az 1944-ben, Auschwitz-Birkenauban játszódó dráma főhőse Ausländer Saul, aki egyike a krematóriumokban dolgozó Sonderkommandósoknak, s aki az elégetésre váró holttestek között felfedezni véli saját fiát. Bár társai épp lázadást szerveznek, őt már nem érdekli a menekülés esélye, csak az, hogy keressen egy rabbit és kicsempészve a testet a táborból, méltó módon eltemethesse fiát. A történet tabukat dönt, amikor középpontba a Sonderkommandót állítja. Feszültségteremtő, hogy a helyszín egy haláltábor, annak is a legszörnyűbb pontja. A film szinte formanyelvi megújítása, ahogy a rendező a történéseket a főhős szemével, ám részben homályosan láttatja. Az őt körülvevő tragikus, szörnyű, felfoghatatlan világot elsősorban a hangokon keresztül érzékeljük, fogjuk fel, drámai erővel. Erdély Mátyás operatőr főleg kézi kamerával rögzített képei csak tovább növelik a feszültséget, olykor mintha dokumentumfilmet látnánk. A látványtervező Rajk László remek munkája tovább növeli a hitelességet. A film főszereplője, az egyébként New Yorkban élő költő, Röhrig Géza ösztönös játéka pedig magával ragadja a nézőt.

Az alkotás 2016-ban megannyi díj várományosa, sok esetben esélyese. A megtiszteltetésnek örülni lehet és kell, mindez azonban nem jelenti azt, hogy az alkotás versenyeken vesz részt, ahol lehet nyerni és alulmaradni. Hiszen az összes jelölés, gála, díjkiosztó ünnepség csak felhívja a figyelmet egy-egy művészi teljesítmény jelentőségére. Jelesül arra, hogy Nemes Jeles László és alkotótársai valami kiválót, maradandót alkottak.   

Filmelőzetes: https://www.youtube.com/watch?v=0i3QVCLbV-A


Kapcsolódó cikkek

2024. április 18.

A segédmotoros kerékpárra is kell kötelező gépjármű-felelősségbiztosítást kötni

A robogótulajdonosok jelentős része továbbra sincs tisztában azzal, hogy biztosítási kötelezettség nem csupán a rendszámmal ellátott járművekre, hanem minden olyan segédmotoros kerékpárra is kiterjed, amely részt vesz a közúti forgalomban – hívta fel a figyelmet a Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetsége (FBAMSZ) csütörtökön.