A bajnokságokban csak védettségi igazolvánnyal lehet részt venni? Koronavírus


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A NAIH-hoz állampolgári beadvány érkezett azzal kapcsolatban, hogy jogszerű-e egy haza sportági szakszövetség elnökségének azon döntése, amely előírja, hogy 12 éves kor felett csak védettségi igazolvánnyal lehet részt venni az általa szervezett mérkőzéseken.

A veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedések második üteméről szóló 484/2020. (XI. 10.) Korm. rendelet jelenleg hatályos szövege ugyan nem tartalmaz előírásokat arra vonatkozóan, hogy a különböző sportági szakszövetségek által kialakított versenyrendszerben szervezett versenyeken (bajnokságokon, kupákon) a sportolók, edzők védettségi igazolvány birtokában vehetnek csak részt, ugyanakkor a sportági szakszövetségekre a sportról szóló 2004. évi I. törvény (a továbbiakban: Sporttv.) rendelkezései is alkalmazandóak.

A NAIH kiemelte, hogy a Sporttv. 22. § (1) bekezdés i) pontja alapján a sportági szakszövetség alapvető feladata a Sporttv. 23. § (1) bekezdés d) pontja szerinti, sportrendezvény biztonságos lebonyolításával kapcsolatos előírásokat tartalmazó szabályzatában meghatározottak alapján ellenőrizni az adott sportág versenyrendszerében szervezett, vagy versenynaptárában egyébként szereplő sportrendezvények biztonságos lebonyolítását. A Sporttv. 23. § (1) bekezdés i) pontja alapján a sportág rendeltetésszerű működése érdekében a szakszövetség sportegészségügyi szabályzatot is köteles alkotni. Egy ilyen szabályzat nyilvánvalóan a sportolók egészségének és testi épségének védelmét szolgálja.

védettségi igazolvány

Ha van ilyen szabályzat, akkor az adott sportági szakszövetség azzal, hogy a sportolók, edzők versenyrendszerben szervezett versenyeken való részvételét koronavírus elleni védettséghez köti, gyakorlatilag a Sporttv. szerinti alapvető feladatát látja el és Sporttv. szerinti jogi kötelezettségének tesz eleget. Erre tekintettel ebben az esetben a koronavírus elleni védettség igazolására szolgáló iratokba való betekintéssel megvalósuló személyes adatkezelés is kialakítható jogszerűen.

A NAIH felhívta a figyelmet, hogy, ha a sportági szakszövetség a koronavírus elleni védettséggel kapcsolatos bármilyen adat megküldését, rögzítését írja elő, akkor a sportolók életének és egészségének védelme ugyan általánosságban elfogadható lehet legitim adatkezelési célként, de figyelemmel kell lenni a GDPR 5. cikke szerinti alapelvekre. Ezért a szakszövetségeknek vizsgálni kell, hogy a konkrét adatkezelési tevékenység mennyiben felel meg célhoz kötöttség és az adattakarékosság elvének, valamint, hogy az elérni kívánt cél megvalósítható-e úgy, hogy az kevesebb személyes adat kezelésével járjon, vagy a betekintésen túl adatkezelési művelettel ne járjon.

Amennyiben az elérni kívánt cél nem valósítható meg a koronavírus elleni védettséggel kapcsolatos adatok kezelése nélkül, az adatkezelés során természetesen figyelemmel kell lenni a korlátozott tárolhatóság elvére is.

A fentiek alapján a NAIH megállapította, hogy a védettségi igazolvány, illetve az azon szereplő adatok a védettségi igazolvány érvényességének lejártát követően nem tárolhatók, a PCR-tesztek esetében pedig csak az utoljára elvégzett teszt által jelzett állapot (pozitivitás / negativitás ténye) – amely nem azonos a teljes teszteredménnyel – kezelhető.

A NAIH álláspontja szerint amennyiben egy sportági szakszövetség az általa kialakított versenyrendszerben szervezett versenyek esetében a koronavírus elleni védettséghez kívánja kötni a sportolók (és edzők) részvételét, arról nem elegendő egy elnökségi döntést hoznia, hanem az ezzel kapcsolatos kérdéseket a Sporttv. 23. § (1) bekezdés d) és/vagy i) pontja szerinti szabályzataiban kell rendeznie (így például azt is, hogy védettségi igazolvány hiányában elfogadható-e a negatív PCR-teszt eredmény, ki jogosult azt ellenőrizni, szükséges-e azok kapcsán adatokat rögzíteni, tárolni, ki és mely célból férhet az adatokhoz hozzá, mennyi ideig kerüljenek az adatok megőrzésre).

(naih.hu)
Kapcsolódó cikkek

2023. november 24.

Fókuszban az ortopédiai műtétek

Lehangoló és biztató körképet is fest a magyar csípő- és térdprotézis-műtétekről egy új kutatás. Attól függ, hogy a helyzetet az állami vagy a magánegészségügy felől nézzük…

2023. november 17.

Megtorpanó magánegészségügy

Kik a magyar magánegészségügy legbefolyásosabb szereplői? E kérdésre is választ ad egy színvonalas kiadvány, mely a sokakat érintő, sajátos piac jelenlegi helyzetét is elemzi.