A cég csapata újra munkában


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Tom Cruise méltó utóda Josh Lucas, aki A cég (The Firm) című televíziós sorozatban ügyvédként saját irodát nyit, és akire új feladatok, új ügyek, új rejtélyek várnak, miután kilép a tanúvédelmi programból. A John Grisham regénye alapján készült egykori mozifilm hősei napjainkra újjáélednek és a képernyők elé szegezik a nézőket.


„Túl sokáig irányították mások az életemet, mostantól nem az FBI határozza meg a döntéseimet” – fakad ki a hetedik epizódban a gyilkossági ügybe keveredett főhős, Mitch McDeere, akinek éles eszét, okosságát még legnagyobb ellenfelei is elismerik. Lukas Reiter producer úgy döntött, hogy kreatív csapatával a kétezer-tízes évekre feléleszti a kilencvenes évek népszerű ügyvédjét. John Grisham második regényének főszereplője Mitchell Y. McDeere, aki a Harvardon szerzett friss diplomájával a zsebében a menő, túlságosan is ideális memphisi jogi cégnél, a Bendini, Lambert & Locke-nál helyezkedik el. A munkatársak megértőek, gazdagok, látszólag minden a legnagyobb rendben. Ám hamar kiderül, hogy a luxusélet, az idilli világ csapda. McDeere nyomozni kezd saját cége után, és kideríti, hogy a vállalkozás nem más, mint a chicagói maffia fedőszervezete, ő pedig egy bűnbanda alkalmazottja. E felfedezésével élete örökre megváltozik, mivel a maffia gépezete is beindul. Az ügyvédnek menekülnie kell… A sikerkönyv sokmillió példányban fogyott el, és a mozifilm is az 1993-as esztendő egyik legnépszerűbb filmje lett: 158 millió dolláros bevételével csak a Jurassic Park, Mrs. Doubtfire és A szökevény előzte meg Észak-Amerikában a mozibevételi listán, és a nagyvilágban a produkció további 104 millió dollárt kasszírozott.

John Grisham bevallása szerint nem gondolkodott a folytatáson, sztorija végén menekülés közben hagyta magára hősét. A fiatal ügyvéd a regényben saját és családja életét tette kockára, amikor korábbi cége ellen vallott, ezért az író úgy ítélte meg, hogy teremtményének még hosszú időn át kell menekülnie, és jobb, ha nem tűnik fel újra.

Lukas Reiter producer és kreatív alkotó, a televíziós sorozatok nagymestere azonban úgy találta, ebben a karakterben még sok történet lehet, és jobb, ha feléleszti; menekülése tíz év elteltével véget érhet. A sorozat valóban a regény és a mozifilm folytatásának tekinthető: eszerint az ügyvéd és családja tíz kemény évet töltött a szövetségi tanúvédelmi programban, ám most úgy döntenek, visszatérnek valódi életükbe. Az új történetek kezdetén Mitch a rendőrbírók kérlelése ellenére kilép a tanúvédelmi programból. Újra normális életet akar élni és ismét vállalja az esetleges kockázatokat döntése miatt. Washington D.C.-ben telepedik le, ahol saját vállalkozást, jogi irodát nyit, amiből a jövőben meg szeretne élni. Ray, a bátyja a tárgyalt bűnügyek tényei után nyomoz és besegít Abbey, a feleség, a tanárként elhelyezkedő hű társ is. De az élet ennél bonyolultabb: igaz, vannak új ügyek, ám a bevétel nem az igazi, a jól fizető ügyek elkerülik a céget, így elfogadják a neves nagy jogi iroda társulási ajánlatát. Ráadásul a múlt árnya is visszatér, például egy elhunyt maffiózó fiának személyében. Kiderül, hogy Mitch és családja ma sem lehetnek sehol igazán biztonságban. „Érdekes látni, hogy a történet szerinti, tíz évvel későbbi folytatásban mások hogyan értelmezik a figurákat. A történet tele van intrikával, tárgyalótermi izgalmakkal, ügyvéd-ügyfél problémákkal, csupa olyasmivel, amiről én is szeretek írni” – említi az eredeti szerző, John Grisham.

A film főszereplői rutinos színészek: Mitch McDeere szerepében Josh Lucast látjuk, aki Az igazság ára című filmből lehet ismerős. A főalak megszemélyesítőjét Grisham az egekbe emeli: „Josh Lucas briliáns. Megvan benne a valódi sztárok minden vonása, rendkívül karizmatikus főhős. Nagyon illik rá a szerep.” Mitch sármos, ám kissé megbízhatatlan, börtönviselt bátyja Ray, aki nyomozóként dolgozik az irodájában, Callum Keith Rennie, akit egyebek mellett a Harper-sziget és a Kaliforgia című sorozatokban láthatunk. Molly Parker alakítja Abbyt, a főhős okos feleségét, aki készen áll az újrakezdésre. A színésznőt korábban többek között a Szvingerekben, a Dexterben és a Showtime-ban láthattuk. Juliette Lewis, a Született gyilkosok, a Cape Fear – A rettegés foka mozifilmek sztárja is a csapatot erősíti, mint Tammy Hemphill, Mitch jogi asszisztense.

Az alkotófolyamat nem úgy zajlik, ahogy az átlagnéző elképzeli, hisz már nem Grisham írja a tévésorozat forgatókönyvét, sőt elmondása szerint el sem olvassa az összes szkriptet. Leginkább Lukas Reiter operatív alkotónak segít megadni a hosszabb távú történetvezetési irányokat. „Az első két-három forgatókönyv után már láttam, hogy jó kezekben van a sorozat, és ez még ma is így van” – fogalmazza az eredeti könyv írója, ezzel szabad kezet is adva Reiter csapatának. „Luke felajánlotta, hogy mindegyik forgatókönyv elkészültét követően azonnal átküldi az epizódokat, de visszautasítottam az ajánlatot – árulja el az író. – A bemutató epizódot előre akartam látni, de a többi film esetében én is minden héten le szeretnék ülni a tévé elé, és hátradőlve végigizgulni, mint bármely más néző… Elhihetik, én már az eredeti történettel kiélveztem A cég sikerét. Számomra már csak színtiszta öröm, hogy most televízión is láthatom. Luke remek munkát végez. Nagyon jó olyasvalakivel együttműködni, aki figyel az ötleteimre, majd fogja magát, és minden munkát megcsinál…”

Az első évadhoz huszonkét epizód készült el, s hamarosan várható a döntés a folytatásról.

Falus Tamás összeállítása

 


 

John Grisham a sikerkönyvéről:

„Amikor elkezdtem írni a könyvet, még azt sem tudtam, egyáltalán befejezem-e. Azt végképp nem sejtettem, hogy kiadják és bestseller lesz belőle. Nem is emlékszem, mit gondoltam olyan régen. Épp csak befejeztem az első könyvemet, ami nem fogyott jól. Ezért a következőbe jobban eladható, népszerűbb szálakat is szőttem. Soha nem olvasom újra a könyveimet. Ha befejeztem, kész, túl vagyok rajtuk. Amikor Luke Reiter is megjelent egy listányi kérdéssel a kezében, mondtam neki, hogy tegye el szépen a papírt, mert nem emlékszem, hogy mit miért írtam, és mert már húsz éve rá sem néztem a regényre.”


 

A jogász alkotók

Csaknem tíz éven át volt jogász John Grisham, mielőtt végleg az írás mellett kötelezte el magát. Az Egyesült Államokban, Arkansas államban született 57 éves multimilliomos író előbb a könyvelői diplomát szerezte meg 1977-ben a Mississippi Állami Egyetemen, majd 1981-ben ugyanitt a jogi diplomáját is átvehette. A nyolcvanas években önálló jogászi praxisba fogott Southavenben, Bűnügyekre, azon belül is a személyi sérüléssel összefüggő esetekre specializálódott, és a bírósági eljárások során alapos tapasztalatokra tett szert a tárgyalótermek világában. Később polgári ügyekben is kipróbálta magát. Eközben 1983-ban a Demokrata Párt színeiben beválasztották Mississippi állam képviselőházába, ahol egészen 1990-ig képviselőként dolgozott. (Bill Clinton exelnökkel tizenkettedik unokatestvérként tartják számon egymást.) Még egyetemi évei alatt fogott naplóírásba, és az írás iránti vonzalom és jártasság jól is jött számára, amikor történetírásba fogott – kezdetben csak saját szórakozására. Egy tárgyalótermi történet ötlete vetődött fel benne a nyolcvanas évek közepén, valamint egy kezdő, idealista jogászé, akinek a helyébe képzelte magát, hisz pontosan azt az életet élte akkortájt. Három éven át dolgozott a sztorin, egyben első művén, melynek a Ha ölni kell címet (A Time To Kill) adta. 1987-ben fejezte be, melyet egy kis kiadó egy évvel később meg is jelentetett szerény, ötezer példányban. Az írás nem okozott különösebb feltűnést, annál nagyobb örömöt írója számára. Így, amint befejezte első regényét, máris hozzálátott a másodikhoz, melynek A cég (The Firm) címet adta, és egy fiatal ügyvédet állított a történet középpontjába…

A többit már tudjuk. 1991-ben A cég negyvenhét héten át vezette a The New York Times bestseller-listáját, a legtöbb példányban elfogyott könyv lett az Egyesült Államokban, és szerzőjének egy csapásra világhírnevet szerzett. Egy évvel később A Pelikán-ügyirat című munkája jelent meg – és ezt a történetét is imádták az olvasók. A jogi drámák mestere a kilencvenes évek legsikeresebb írójává vált, regényei abban az évtizedben hatvanmillió példányban fogytak el. Eddig huszonhárom bestsellere látott napvilágot, többnyire jogi témájú kötetek, de a kétezres évektől már a vidéki élet témaköre is izgatja, s két ifjúsági regényt és dokumentarista alkotást is publikált. Művei máig 250 millió példányban kerültek ki a nyomdából.

Könyvsikereihez hozzájárultak, hogy írásai közül kilencből is sikeres mozifilmet forgatott Hollywood. A cégből a Paramount Stúdió készített játékfilmet 1993-ban Sydney Pollack rendezésében, Tom Cruise, Gene Hackman, Jeanne Tripplehorn, Ed Harris, Holly Hunter játékával. A Pelikán-ügyiratból (The Pelican Brief) is ugyanebben az évben lett film Julia Roberts és Denzel Washingon főszereplésével. Az ügyfél (The Client) egy évvel 1993-as megjelenése után már filmen is látható volt Susan Sarandonnal és Tommy Lee Jonesszal a főszerepben. Az első Grisham-regény is vászonra került 1996-ban – Ha ölni kell (A Time To Kill) –, Sandra Bullock és Matthew McConaughey bújta a két hős bőrébe. Aztán jöttek sorra filmen a további regények is: a Siralomház (The Chamber, 1996), Az esőcsináló (The Rainmaker, 1997) vagy Az ítélet eladó (Runaway Jury 2003).

A cég 2012-es televíziósorozatának munkálataiban executive producerként vesz részt, és örömmel tölti el, hogy húsz év után újjáéledtek egykori teremtményei. Eddigi utolsó regénye, a The Litigators 2011 végén jelent meg. 2012 tavaszára két munkáját is beharangozták: az egyik a Calico Joe, a másik a Theodore Boone 3 címet viseli. John Grisham életére döntő hatással volt második írása: „Otthon még mindig úgy meséljük a családi történelmet, hogy mi volt A cég előtti és A cég utáni időkben, hiszen ez mindent megváltoztatott az életemben. Többé nem voltam jogász, író lettem.”

 

*

A cég operatív alkotója, részben írója és executive producere, a szintén amerikai Lukas Reiter 42 esztendős filmes, aki egykoron védőügyvéd-assziszensként dolgozott a New York-i Queens megyei gyilkossági nyomozóirodánál (Homicide Investigations Bureau). Korábban cum laudéval diplomázott a Temple Jogtudományi Egyetemen, a Northwest Egyetemen pedig Bachelor-diplomát szerzett kommunikációs (in speech) szakon. A televíziós munkát a David E. Kelley nevéhez kötődő Ügyvédek (The Practice) című sorozat epizódjainak írásával kezdte: 2001 és 2004 között összesen negyvennégy rész készült a tévésorozatból. Tevékenykedett a Boston Legal (2004) alkotócsapatában, majd 2006–2007-ben az Esküdt ellenségek (Law & Order) szériájának társ executive producere és néhány epizód szerzője volt. Jerry Bruckenheimer kollégájaként is tevékenykedett a Close To Home (2005–2006) és a The Forgotten (2009–2010) című sorozatokban. 2002-ben Humanitas-díjat érdemelt az Ügyvédek című sorozatával, David E. Kelley producer társával együtt. A most futó A cég című sorozat executive producere és egyben szerzője is.


 

„Mitch nagyon jó, élő karakter”

Az író főhőséről: „Amikor véget ért a könyv, menekülőfélben hagytam Mitchet, és úgy képzeltem, hogy ez így is marad hosszú ideig, hiszen nagyon rossz emberekkel babrált ki. A film egészen másképp ért véget, de én magamtól soha nem megyek vissza egy-egy történethez folytatásokat kitalálni hozzájuk, és a karakterek tovább élésén sem gondolkodom. Eddig még soha nem fogytam ki az új ötletekből – lekopogom –, hogy vissza kelljen térni régi sztorikhoz, folytatást írni azokhoz. Amikor befejeztem Mitch és Abby történetét, alkotóként már elvégeztem a feladatom, el is búcsúztam tőlük. A tévésorozatban az a jó, hogy hetente láthatom Mitchet mint hús-vér ügyvédet, aki különböző jogi eseteket old meg. Mindig is ilyesmit szerettem volna nézni a tévében. Persze, láttam már jó ügyvédes sorozatokat az évek során. Jó nézni tárgyalótermi jeleneteket, ügyféljeleneteket, börtönszituációkat azok összes feszültségével. Szeretek olvasni is, írni is a témáról. Mitch nagyon jó, élő karakter, jó figyelni, ahogyan kezeli az ügyfeleket.”


 

Pünkösdi sorozatmaraton

A cég című huszonkét részből álló tévéfilm-sorozat 2012. február derekától pereg az AXN televíziós csatornán, az epizódok premierje kedd esténként, 22 órától látható, és több ismétlése is van, többek között vasárnap 20 órától. Emellett az egyes epizódok a tévépremiert követően két hétig elérhetők az interneten is, az AXN Playerben: http://hu.axn.com/videos.

Érdekesség, hogy pünkösdkor, május 26-tól szombattól, hosszú hétvégén, a csatorna három napon keresztül maratonban újravetíti a sorozat első évadának tizennégy epizódját délután 3 órától.

A sorozat a Sony Pictures Television Networks, a Paramount Pictures, valamint eOne Television közös produkciója. Az Egyesült Államokban az NBC csatornán fut, a nagyvilágban pedig az AXN-en, 111 országban: Ázsiában, Latin-Amerikában, Közép-Európában, Olaszországban, Afrikában és Oroszországban több mint húsz szinkronnyelven láthatják a nézők.

A sorozat hivatalos magyar nyelvű weboldala hírekkel, információkkal, interjúkkal: http://hu.axn.com. John Grisham eredeti regénye újra kapható a Geopen Könyvkiadó gondozásában.


 

A cég Tammyje: Juliette Lewis

A főhős jogi asszisztensét, Tammyt formálja meg Juliette Lewis Oscar-díjra is jelölt színésznő, akit elsősorban hollywoodi mozifilm-produkciókból ismerhetünk, valamint egy rockzenekar, a Licks énekeseként, mellyel már Magyarországon is koncertezett:

<"Valójában soha nem akartam sorozatban szerepelni. Utoljára 1989-ben vállaltam hasonló munkát. Viszont váratlanul jött a felkérés és az sem mellékes, hogy John Grishamnek is köze van a dologhoz – remélem, át tudunk adni valamit abból a fajta thrillerből a nézőknek, amit ő képvisel. Az első rész szövegkönyvének olvasása közben magával ragadott a történet, és Tammy szerepét is nagyon megkedveltem. Szeretem, ahogy Holly Hunter (Tammyként a játékfilmben) játszik; úgy érzem, mintha távoli unokatestvérem lenne egy összetartó családban. Bár ezzel a sorozatszereppel egy számomra ismeretlen területre léptem, mégiscsak van benne valami közös eddigi munkáimmal. Sorozatbeli karakteremet saját képemre formáltam... Tammy egy fénysugár a sötét szobában. A rideg környezet egy szürke karaktere. Szeretem, hogy mindig a saját gondolataival van elfoglalva. Az első részben nem sokat szerepelek, de a későbbi epizódokban jobban megismerhetik a nézők a karakteremet. Lesznek olyan részek is, amelyek csak Tammy jövőbéli utazásairól fognak szólni."


 

Film, könyv, e-book

John Grisham a jövőről: „Mindig is lesznek könyvesboltok, az emberek mindig fognak olvasni, filmet nézni. Nem számít, mi történik a digitális könyvpiacon, az emberek mindig fognak könyvet vásárolni. A gond az, hogy a tizenöt évvel ezelőtti állapotokhoz képest ma háromezerrel kevesebb könyvesbolt létezik, és sok folyamatosan zár. Több sikeres íróval egyetemben én is azt látom, hogy ha egyszerre jelenik meg a könyv papír- és digitális változata, mindegyikből lesz eladás, mivel egyre több olvasó tér át a digitális olvasásra. Imádják a kütyüiket, szóval, lehet, hogy ez nem is olyan rossz dolog.”


Kapcsolódó cikkek

2023. november 24.

Fókuszban az ortopédiai műtétek

Lehangoló és biztató körképet is fest a magyar csípő- és térdprotézis-műtétekről egy új kutatás. Attól függ, hogy a helyzetet az állami vagy a magánegészségügy felől nézzük…

2023. november 17.

Megtorpanó magánegészségügy

Kik a magyar magánegészségügy legbefolyásosabb szereplői? E kérdésre is választ ad egy színvonalas kiadvány, mely a sokakat érintő, sajátos piac jelenlegi helyzetét is elemzi.