A Gucci-ház majdnem bukása és igazi dicsősége


Ridley Scott sajátos életrajzi filmje megérkezett a mozikba, a főszerepben Lady Gagával és Al Pacinóval.


– Szóval, egy szörnyeteg volt a férjem?

– Nem. Hanem csak egy Gucci…

Ez a jellegzetes rövid párbeszéd a két főhős, Patrizia és Maurizio Gucci között zajlik, amikor házasságuk már felbomlóban van. De válságban van maga a Gucci-birodalom is a nyolcvanas években, ahogy ez kiderül a divatház történetéből, és az ezt feldolgozó, A Gucci-ház (House of Gucci) című, legújabb amerikai mozifilmből. A 84 esztendős Ridley Scott rendező mondanivalójáért ezúttal nem a fantázia világához fordult (Alien – A nyolcadik utas: a halál, Szárnyas fejvadász), nem thrillerhez (Hannibal), nem a régmúlt mozgatta meg a fantáziáját (Gladiátor), hanem a közelmúlt valósága. Az elmúlt évtizedek egyik izgalmas családregénye, mely a világ egyik legismertebb divatházának válságáról szól. A rejtelmes Gucci-család titkaiba vezet el minket – világsztárokkal.

Ridley Scott A Gucci-ház c. filmje - Esküvői jelenet (Lady Gaga és Adam Driver)

Egy házasság, mely megváltoztatta a Gucci-ház sorsát (Fotók: Fórum Hungary)

A hetvenes évek végén kapcsolódunk be a család életébe, elsősorban Patrizia Reggiani szemüvegén keresztül. A 25 éves, szerény családban felnövő lány véletlenül, egy partin ismerkedik meg Maurizióval, aki csak nevében hordozza a Guccit. Hidegen hagyja a családja, nem érdekli az üzlet sem, s jobb híján ügyvédnek tanul. A becsvágyó Patrizia meglátja a fiúban az esélyt, hogy őt behálózva egy gazdag família tagjává váljon.

Ridley Scott A Gucci-ház c. filmje - Lady Gaga Patrizia Reggiani szerepében

A rendezőt Liz Taylorra emlékezteti Lady Gaga

A direktor elárulta: ha negyven évvel ezelőtt készíti el ezt a művét, Liz Taylorra bízza Patrizia szerepét, így viszont a rá emlékeztető Lady Gagát kérte fel. A szupersztár énekesnő első játékfilmjét követően ezzel a lendületes, profi játékával igazolja, hogy nem volt véletlen a Csillag születik című produkcióban nyújtott remek alakítása.

Ridley Scott A Gucci-ház c. filmje - jelenet (Lady Gaga és Adam Driver)

Az ifjú pár. Az ügyvéd férj szerepében Adam Driver, a becsvágyó feleségében Lady Gaga 

A történetet folytatva, miután a rámenős Patriziának sikerül férjhez mennie Maurizióhoz (Adam Driver formálja meg), a feleség válik a család igazi motorjává. Meggyőzi a közben ügyvédi diplomát szerzett férjet, hogy érdemes a Gucci névhez méltón az üzletre, a sikerre, és az ezzel együtt járó gazdagságra, hírnévre, és társadalmi elismertségre koncentrálnia. Megismerjük apósát (Jeremy Irons), akié a Gucci-birodalom fele. Ő ugyan hamar kiismeri tolakodó menyét, de halálos betegsége megakadályozza, hogy a jövőben a fiatalok útjába álljon.

Ridley Scott A Gucci-ház c. filmje - Al Pacino, a Gucci-ház igazi vezetőjének alakítója

Al Pacino: ő alakítja a Gucci-ház igazi vezetőjét

 Valójában a Gucci-ház másik feje, és az üzletrész másik felének tulajdonosa, Aldo, a férj nagybácsija a nagyfőnök, és képviseli a világ előtt a márkát. Őt Al Pacino jeleníti meg; 81 évével szinte hozzáöregedett a szerepéhez, így különösen élethű. Patrizia egyre jobban egyengeti férje és a Gucci-ház útját, ő maga is lubickol a pompában és a sikerben, lánygyermekkel is megajándékozza magát és a famíliát. Egy idő után azonban rá kell jönnie, hogy a költekező életmód, az üzleti ballépések veszélybe sodorják a birodalmat, és felvirágoztatása még az ő erejét is meghaladhatják. Különösen, ha férje elhidegül tőle és félrelép.

Ridley Scott A Gucci-ház c. filmje - Jelenet a Gucci-birodalom üzlete előtt

Ma már a névadó család egyetlen tagjának sincs részesedése a Gucci-birodalomban

Mivel a Gucci-ház elmúlt századvégi története nemcsak kész regény, hanem történelem, így nem árulunk el nagy titkot, és nem spoilerezünk, ha leírjuk, családi drámába torkollanak az események: az adócsalás börtönnel párosul, a hanyatlás, árulással, hatalomátvétellel bővül, a bosszú bérgyilkossággal végződik. A gyilkosság pedig lelepleződéssel és bűnhődéssel jár.

A márka számára azért happy enddel végződik a történet: ma már a Gucci-család egyetlen egy leszármazottja sem tulajdonos a Gucci nevet viselő hatalmas üzletben, és a divatház 2021-re a világ egyik legismertebb, legjelentősebb és legnagyobb nyereséget hozó divatmárkájává nőtte ki magát. E név ma egyet jelent a luxussal.

Ridley Scott A Gucci-ház c. filmje - Jelenet autóval, nyolcvanas évek

Ó, azok a nyolcvanas évek…

A rendező jól látta: valóban filmre kívánkozott e család története, és hiába olvastunk már sokat róla, két és fél órán át mindvégig le tudja kötni a figyelmet. Élvezetes alkotás született, mert feszes a cselekményvezetés, a szereplők jellembeli változását – átalakulását, fejlődését, romlását – ügyesen fogalmazta meg a forgatókönyv. Kiválóak a színészek a főszereplőktől a mellékszereplőkig (Salma Hayek, Jared Leto). A díszlet, a ruhaviselet, a frizura – no meg a luxusautók sora – mind-mind vissza tudja idézni a hetvenes–nyolcvanas–kilencvenes évek hangulatát, stílusát, melyhez a kor slágerei hangulatosan párosulnak.

Ridley Scottot 2006 óta foglalkoztatta, hogy elkészíti játékfilmjét a Gucci-ház felemelkedéséről és a család bukásáról. Részben olasz felesége is ösztönözte ebben, aki Olaszországban élt, amikor a gyilkosság történt.

Ridley Scott A Gucci-ház c. filmje - Ridley Scott rendező

Ridley Scott (balra), forgatás közben

Ha egy Gucci lesz a házastársad, az még nem feltétlenül jelenti azt, hogy Gucci leszel – véli a rendező, ám szerinte a Lady Gaga által megformált Patrizia másként gondolta. Úgy véli, volt esze, üzleti érzéke, ám minél inkább próbált intelligens módon bekapcsolódni a Gucci-ház üzleti világába, annál inkább tűnt tolakodónak a Guccik szemében, beleértve a férjet, és kezdte irritálni őket. Ez az érzés később gyűlöletté erősödött. „A gyilkosság hat évvel a válás után történt, így szinte véletlenszerűnek tűnt. A kettő között nyilvánvalóan az exfeleség zaklathatta a volt férjet, amit szerintem ő megpróbált figyelmen kívül hagyni, és kitérni előle. Valószínűleg ez tette Patriziát egyre megszállottabbá, hogy valamiképp rendezze az ügyet. Hogy pontosan mi volt az ügy a saját fejében, azt senki sem tudja, csak azt, hogy szörnyű ítéletet hozott” – nyilatkozta a rendező a Deadline című hollywoodi filmes weboldalnak.

Bevallása szerint Scott nem thrillert akart készíteni az igaz történetből, inkább szatírát.  „Ez egy szatirikus látlelet egy XX. századi családról, amely önpusztító üzemmódba kapcsolt” – fogalmazta, majd hozzátette: Hogy is van a mondás? Az apa megcsinálja a céget és a sikert, a következő generáció tönkreteszi, és ha még túléli, a harmadik küzd azért, hogy valahogy újra felszínre hozza.”

Ridley Scott A Gucci-ház c. filmje - Salma Hayek Patrizia Gucci jósnőjének szerepében

Salma Hayek, a jósnő. A valóságban a férje a mai Gucci-birodalom igazi feje

A hírek szerint a Gucci család mai tagjai bírálták a filmet – anélkül, hogy látták volna. De már nem állnak kapcsolatban a céggel, mely a Kering luxus divatmárkákat felölelő csoport tulajdonában van. Érdekesség, hogy ennek elnök-vezérigazgatója Francois-Henri Pinault, aki Salma Hayek férje. Hayek a filmben Patrizia Gucci jósnőjét és bizalmasát játssza. Pinault már csak felesége révén is olvasta a forgatókönyvet, és szenzációsnak találta.

Az alkotás a Fórum Hungary forgalmazásában 2021. november 25-étől látható a magyar mozikban, egy időben az amerikai premierrel. A film előzetese itt látható.
Kapcsolódó cikkek

2022. január 21.

Íme a világ legbiztonságosabb légitársaságai

Egyedülálló lista a légitársaság biztonságáról: meglepő „mélyrepülés” az élről, miközben már a Covid-protokoll betartása is része a vizsgált szempontoknak.

2022. január 11.

Antigénteszt, antitestteszt – mire jó, mire nem?

Az otthon használható Covid-tesztek könnyen kimutathatják, védettek vagyunk-e, netán megfertőződtünk-e? Ez különösen fontos lehet az omikron és a flurona megjelenésének idején.