A kis magyar snassz és a neociki vizuális kisenciklopédiája


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Szalai András behatárolhatatlan új könyve épített környezetünk vizuális bakugrásait tárja elénk.

Igencsak figyelemfelkeltő a ház falába illesztett sárga Trabant-oldal cégér a karosszéria-lakatos műhely házfalán. Bárdolatlan, nyers, harsány snassz parazitának hat.

Szalai András Kis magyar snassz és neociki c. könyve

A harsány snassz (Az első öt fotó a kötetből való)

E kép egyike annak a 850-nek, mely Szalai András most megjelent Kis magyar snassz és neociki című könyvében lelhető fel. A művészettörténész, egyetemi tanár hosszú évtizedek óta értő szemmel figyeli környezet- és köztérkultúránkat: fejcsóválva szemlél homlokzatokat, portálokról, építészeti stíluskatyvaszokat, kényszermegoldásokat, apróbb-nagyobb esztétikai gikszereket, bakikat, ízlésficamokat, vizuális bakugrásokat. Három évtized gyűjteménye e kötet, mellyel egyszerre figyelmeztet és tart görbe tükröt elénk. Olyan világban nőttünk fel, és olyan világban élünk, melyben mindez körbevett és körbevesz minket a magyaros mentalitás és a buhera következményeiként. A fényképek mellett a szerzőtől alapos elemzéseket, megjegyzéseket, kommentárokat, magyarázatokat, minitanulmányokat kapunk arról, vajon mi miért, hogyan és milyen megfontolásból születhetett.

Szalai András Kis magyar snassz és neociki c. könyve

A western és az eastern megkapó találkozása egy palócföldi házkapun

Egyszerre szórakoztatóak és elgondolkodtatóak azok a vendéglátóipari bódék, üzletbejáratok, fagyizók, sörözők, melyek fagyi-sör-kóla grafikái, táblái, ponyvái még ma is körülvesznek bennünket, vagy az az építészeti stíluszavar, mely utcáinkat jellemzi a legkisebb falutól egészen, a Rózsadombig. Csúcsívek és nyeregtetők, kontyolt tornácos házak, kamu „after-reneszánsz” megoldások, puffasztott manzárdtetők, felemás diadalívek és sajátos tetőkinövések. A palócföldi bejárati lengőajtó gyöngyszem: formája a westernkocsmákat idézi, a ráfestett tulipánok, a felső részen a női lábszár és a férficsizma pedig maga az eastern.

Szalai András Kis magyar snassz és neociki c. könyve

Szocreál kreálmány egy italbolt homlokzatáról: betonvasból, lemezből, vascsődarabokból

A snassz hiányból sarjad, és buherálással keletkezik, a neociki pedig a cikivel szakítani akaró, és azt meghaladni kívánó egyfajta hozzáállás, melyben már rengeteg a kivagyiság, az önhitt magamutogatás vágya is. Így fogalmazott könyvbemutatóján a szerző a Kieselbach Galériában, 2021. május 19-én. A kötetében fellelhető képek mind a közelmúltunk jelenig kiható állapotairól, viszonyairól szólnak – tette hozzá. A fotók, illetve az azokon látható épített környezetünk mind-mind az önkifejezésről, a kifejezésvágyról, a szépnek az áhításáról szólnak, s bennük egyszerre tükröződik a leszorított léthelyzet és a felszabadultság öröme.

Szalai András művét képeket kommentáló breviáriumnak nevezte, nem tudományos rendszerezésnek. Olyan könyvnek, amelyhez empatikusan kell viszonyulnunk. Már csak azért is, mert látlelete a szocializmus időszakának is, ahol az emberek számára fontos volt a túlélés képessége, az otthonteremtés vágya, az alkotás illúziója, a hiány talaján termett leleményesség és a bumfordi kreativitás. Melyhez társult „a kényszerű megalkuvás, a minőség iránti közömbösség és a tulajdon határait feloldó, az erkölcsi kereteket lazító »szerzés« általánossá váló attitűdje.”

Szalai András Kis magyar snassz és neociki c. könyve

A napsárga hullámlemezes szögvasvázú előtető eltakarja az üzletecske feliratát, de a nagy ho-ho-ho-horgász rajza azért csak sejteti, mit kapni odabenn

Sokaknak személyes alapélménye ez a korszak, s Kieselbach Tamás életét vizuális élményét is meghatározták a szocializmus évtizedei – hallhattuk a művészettörténész-műkereskedőtől. Nem véletlenül volt a könyvpremier a galériájában, hiszen Kieselbach Tamás támogatásával jelenhetett meg a mű, az SBS Kft. gondozásában.

Szalai András Kis magyar snassz és neociki c. könyve

Majd’ kidől e geometria-apoteózis a könyv lapjairól – a rettenetes teljesség kifejeződése a geometria nyelvén

 A kiadvány támogatója azt is hozzáfűzte, hogy olvasása közben hasonlót érzett, mint másfél évtizeddel korábban Fábry Sándor Dizájn center című köteténél. Abban is minden tanulságával együtt villant fel a múlt: a snassz és a buhera, mely kényszerűségből alakult ki az 1945 utáni Magyarországon.

A bemutatón a könyvet méltató – és a kötethez előszót is író – Fábry Sándor fontosnak tartotta megemlíteni: a szerzőt magánál szakszerűbbnek, pontosabbnak, felkészültebbnek, és nem kevésbé humorosnak tartja. Mint fogalmazott, „ő a moll, én a dúr”.

Szalai András Kis magyar snassz és neociki c. könyve

Weiler Péter: Rauschenberg megvitatása a biennbáléról hazavezető úton (1964)

A galéria azért is volt méltó otthona a könyvbemutatónak, mert annak tiszteletére állította ki Weiler Péter 19 pop-art festményét. A 47 éves képzőművész félévvel ezelőtt ismerkedett meg a kötet kéziratával és fényképeivel, s ezek ihlették meg, hogy a maga stílusában, saját gyerek- és ifjúkori emlékeit is felidézve emlékezzen meg a Kádár-korszakról.

Szalai András Kis magyar snassz és neociki c. könyve

Weiler Péter: Fény – Lugosi Lugó fotója alapján

Tárlata ugyan csupán néhány napig volt nyitva, de a Kieselbach Galéria webolalán láthatók, sőt meg is vásárolhatók alkotásai.

Szalai András könyve a neociki.hu oldalon rendelhető meg, ahol megnézhetjük a szerző videoajánlóját is.


Kapcsolódó cikkek

2023. május 31.

Ford Explorer PHEV Platinum – Újra(át)tervezve

1990 óta íródik történelme az Explorernek, melyet most az alapoktól újraterveztek. Maradt az igazi amerikai feeling, természetesen hatalmas dobozba csomagolva, és amely már egy összetett hibrid rendszert is kínál.

2023. május 26.

Szabadtéren szabadabban

Ennyire gazdag szabadtéri színjátszás sehol máshol nincs a világban. Íme a nyári kínálat!

2023. május 19.

Bécs folyamatos fejlődésben

A világ egyik legélhetőbb városa egyszerre újít, kísérletez, tervez és megvalósít, hogy az ott élők a lehető legjobban érezzék magukat.