A nemzetközi sportszervezetek rendelkezései gyakorlatban sokszor felülírják a magyar jogszabályokat


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Dr. Wenczel Kristóf Budapesten született 1975-ben. A Piarista Gimnáziumban érettségizett, majd az ELTE ÁJK-n szerzett diplomát 1999-ben. Hét évet kosárlabdázott az NB I- ben, a MAFC csapatában, de az egyetem után abbahagyta, ma az NB II-es TFSE-ben játszik. Van egy hétéves kislánya, Laura, aki most kezdte az iskolát, és egy egyéves fia, Botond, aki labdaőrült. Angolul és németül felsőfokon beszél és dolgozik, a sportjogi ügyek mellett főleg ingatlanjogi, bányajogi- és szerencsejátékkal kapcsolatos ügyekkel foglalkozik. Szinte a fél magyar válogatott ügyfele volt, többüknek személyes ügyeit is intézte. Hobbija a foci – minden mennyiségben –, a kosárlabda, a vitorlázás és a bor, az utóbbi években nagyon megkedvelte az amerikai focit a TV-ben. Könyvekben Hermann Hesse munkáit és a történelmi könyveket kedveli. Filmben számára nem is lehet kérdés, hogy a Keresztapa trilógia a kedvenc.


Pontosan mit takar a sportjog fogalma? Egyesületi ügyek kezelése, illetve ennél tágabb jogterület?

A sportjogról mint önálló jogi diszciplínáról szoktak vitatkozni elméleti jogászok. Egyrészről tény, hogy ilyen tanszék, illetve tantárgy nemigen van a magyar jogi egyetemeken, másrészről viszont valóban létezik számos olyan specifikuma ennek a területnek, ami az önálló jogterület jellegét támasztja alá. Túl nagy jelentőséget viszont nem tulajdonítanék ennek a kérdésnek. Az egyesületi ügyek kezelésénél nyilvánvalóan szélesebb jogterületről beszélünk, annál is inkább, mert a profi klubok jó része – futballban, kosárlabdában, kézilabdában kizárólag – gazdasági társaságként működik, a Gt. rendelkezései vonatkoznak rájuk.

 

A Sporttörvényen kívül vonatkoznak-e más specifikus jogszabályok erre a területre?

Természetesen. Sőt, – lehet, hogy meglepően hangzik – a nemzetközi sportszervezetek rendelkezései, szabályai gyakorlatban sokszor felülírják a magyar jogszabályokat, adott esetben a Sporttörvényt. Egy pár példát, hogy említsek: emlékezhetünk tizenegynéhány éve a FIFA-komisszárok fellépésére a – magyar jog szerint törvényesen – leváltott MLSZ elnök visszahelyezésének érdekében, vagy a nevelési költségtérítés ügyében évekig fennállt feszültségre a Sporttv. és a FIFA rendelkezései között, de találhatunk erre példát doppingügyben a NOB és a WADA részéről is. Ennek ellenére nem ez a jellemző. Gondoljuk csak azonban végig, hogy a világ szinte összes országát felölelő sportszervezeteknek – NOB, FIFA, FIBA stb. – olyan szabályrendszert kell alkalmazniuk, amelyik az összes országban – annak jogi rezsimjétől függetlenül – érvényre tud jutni, Észak-Koreától Iránon és Afrikán át Európáig.

 

Mi a jogi folyamata egy sportoló leigazolásának? Milyen kötelmekkel jár a sportoló és az egyesület részéről?

Az igazolt sportolóknak van egy személyhez fűződő joguk, amelyet a Sporttv. konstruál: ez az ún. játékjog. A játékjog használati jogát szerzi meg egy klub meghatározott időre, amikor leigazol egy játékost. Ezt a használati jogot egyébként – legalábbis a futballban – csak a klub vagy a játékos maga birtokolhatja. A klub és a játékos jogviszonya alapvetően munkajogi jogviszony, számos eltéréssel, amelyek a profi sport lényegéből adódnak. Ugyanakkor van egy arculati vagy marketingértéke a játékosnak, illetve a klubnak. Ennek szabályozása, viszonya a munkajoghoz jogilag eléggé kidolgozatlan. A klubok, illetve hozzájuk kapcsolódó reklámcégek előszeretettel kötnek ún. arculatátviteli szerződést (is) a játékossal, de ennek elsősorban adózási okai vannak, illetve voltak. Ugyanakkor kiszolgáltatott helyzetbe hozták a játékost, mert ezen szerződések alapján követelt összegekre gyakorlatilag nem rendelkeznek a jogérvényesítéshez szükséges eszközökkel. Ezt a gyakorlatot az EKHO-s szerződések remélhetően megszüntetik.

 

Milyen szankciókat szoktak kikötni szerződésszegésre?

A klubok szerződésszegése esetén a hazai szövetség, illetve a nemzetközi szövetség biztosít olyan eljárásokat a játékos részére, amellyel a jogos követeléséhez hozzá tud jutni, illetve szerződést tud bontani: „szabadon igazolhatóvá” válik. A játékos szerződésszegése esetén nem ennyire egyszerű a helyzet: az esetek egy része kezelhető fegyelmi ügy keretében házon belül. A nagyobb horderejű ügyek – doppingvétség, büntetőügybe keveredés – többnyire önmagában szankciókat von maga után a szövetségek részéről, a klubok mint munkáltatók szankciójának nem sok tere van. Elméletileg a klub kártérítést követelhet, és a Chelsea vs. Adrian Mutu ügyben láttuk, hogy akár komoly eredménnyel (17 millió font kártérítést ítélt a FIFA, illetve a CAS a klubnak), azonban ezek rendkívül ritkák.

 

Hogyan lehet megfogni jogilag egy sportoló nem elvárt teljesítményét? Ez hibás teljesítésnek minősül-e?

Az augusztusi olasz Seria A-s sztrájk voltaképpen e kérdés körül tört ki. Mi van akkor, ha egy rendkívül jól fizetett játékos – jelesül a juventusos Amauri – egyszerűen „elfelejt” futballozni? A klub szakvezetése deklarálja, hogy nem számít rá, egy percet sem fog játszani a jövőben, ugyanakkor semmilyen szerződésszegést nem követ el: megjelenik minden edzésen, nem éjszakázik, nem kábítószerezik vagy doppingol. A klub számára teljesen hasztalan, de magas fizetése miatt esze ágában sincs eligazolni vagy kölcsönbe menni. Egyenlőre nincs rá jogi megoldás, de várható, hogy nemzetközi szinten a közeljövőben születik valamilyen egyezség a klubok és a játékos-képviseletek között.

 

Hogyan működik az akkreditáció az Európa-, illetve világbajnokságra, olimpiára? Hogy történhettek olyan esetek, hogy nyilvánvalóan sportanalfabéta versenyzők is elindultak egy-egy számban?

Az olimpiai kvalifikáció keretszámait és elveit egy lausanne-i, svájci egyesület, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság határozza meg, az országszintűt a nemzetközi szakszövetség, az országon belülit pedig az országos szövetség. Az egyes sportági Európa-bajnokságok vagy világbajnokságok kvalifikációját a kiíró európai vagy világszövetség határozza meg. A sportanalfabéta versenyzők elsősorban annak köszönhetik szerepüket, hogy a NOB illetve más szervezetek szeretik szélesíteni tagországaik számát – a NOB-nak és a FIFA-nak több tagországa van, mint az ENSZ-nek. A téli játékokra például nem is olyan könnyű mondjuk fekete-afrikai versenyzőt találni. Másrészről – az olimpia esetben – a mára nyilvánvalóan profivá és üzletivé vált olimpiának az amatőr arculatát, az olimpia ethoszát vannak hivatva ezek a versenyzők erősíteni. Egyébként a nyári játékok mintegy 12.000-es sportolói létszámához képest elenyésző az ilyen versenyzők száma. Az pedig, hogy a szemüveges, pocakos „Eddie a sas” leugrott a sísáncról, az azoknak szemében is hősies cselekedet, akik csak alulról láttak még sáncot.

 

Miként történik a sportolók „vásárlása”? Milyen jogszokás alapján rendelkeznek az egyesületek, klubok a versenyzőikkel? Ilyenkor mi szokott lenni a szerződések jogcíme? Mennyit kap ilyenkor a játékos, mennyit a klub? Mi ennek a történeti háttere?

Érdekes módon rendkívül különbözik a nemzetközi játékospiac a futballban, illetve más sportágakban, holott a szabályozási háttér azonos. A nemzetközi futballban az általános az, hogy a klubok hosszú távú, 4-5 éves szerződéseket kötnek játékosaikkal, hiszen a lejárt szerződésű játékos ingyen igazolható. Piaci szempontból ez azt jelenti, hogy egy évvel a szerződés lejárta előtti átigazolási időszakban eladási kényszerbe kerül a klub, ha nem tud vagy akar hosszabbítani a játékosa. A szerződések jogcíme egyszerűen átigazolás vagy transzfer. Szerintem a magyar ügyvédek jó része meg lenne döbbenve, ha látná, hogy egy fél A4-es oldalon mekkora összegű transzferek bonyolíthatóak. Ennek persze hátterében az áll, hogy a klubok sokszor kivárnak az átigazolási piac zárásáig. Az átigazolási díjakból a játékos nem részesedik, nem részesedhet, a FIFA azonban évekkel ezelőtt bevezetett két pénzügyi visszaosztási rendszert, az ún. „training compensation”-t (a magyar szabályozás képzési hozzájárulásnak fordítja, nem azonos a Sporttv.-ben említett nevelési költségtérítéssel) és a „solidarity payment”-et. Ezen meglehetősen bonyolult szabályrendszereknek az a lényege, hogy egy játékos átigazolási díjából a korábbi nevelőklubjai is részesüljenek. Az európai futball jelenlegi piaci viszonyait az Európai Bíróság ún. Bosman-ítélete alapozta meg 1995-ben. Ez gyakorlatilag eltörölte az EU-n belüli játékosok mozgásának korlátozását. Később a Balogh-ítélet ezt – bizonyos megkötésekkel – kiterjesztette az EU-n kívüli játékosokra is. A FIFA és az UEFA azonban mindenképp szeretné valamilyen formában visszahozni a klubok nemzeti jellegét, az ún. 6+5 terv kapcsán jó ideje vitatkoznak az Európai Bizottsággal. Érdemes végiggondolni, hogy míg korábban az edző jóformán a csapata kezdő tizenegyét összeállította, és kidolgozta a taktikát, addig a mai menedzser nemritkán 30-40 játékos versenyeztetését koordinálja, és további több tucat játékost folyamatosan szemmel tart, a teljes utánpótlás-nevelést irányítja. Kiugró példa az Udinese csapata, amelynek közel 60 játékosa szerepel a Seria A-ban, és 6-7 éve minden évben tízmillió € fölötti profitot termelnek játékoseladásból!

 

Mennyire átlátható Magyarországon a sporttevékenység gazdasági oldala? Ha lehetősége lenne rá, miben változtatna a jelenlegi szabályozáson?

A profi sportolók jogállása még a rendszerváltozás előtt is elég sajátosan alakult, emlékezhetünk az ún. sportállásokra nagy állami cégeknél, vagy amikor a balhátvéd papíron anyagbeszerző volt. A nagy állami cégek kimúlásával, illetve kivonulásával a profi sportból a szürke trükközések ideje jött el: a kilencvenes évek közepén még arra is volt példa, hogy értékpapír-adásvételekkel fedezték a profi sportolók fizetését. Emlékezhetünk a bt.-k korszakára, a számlázásokra, majd kettős szerződések – munka- és reklámszerződések – rendszerére. Úgy gondolom, hogy a jelenlegi EKHO-s szabályozás hosszú távon is áttörést hozhat, mind az adózás, mind a jogbiztonság terén. Ennél talán fontosabb kérdés, hogy a sportgazdaságba honnan és milyen tőke áramlik, milyen pénzeket lehet becsatornázni. A TAO rendelkezés – még ebben a kicsit csonkított formájában is – rendkívüli optimizmusra ad okot, nem elfelejtkezve persze itt is a viszszaélések veszélyeiről. Véleményem szerint elég kézenfekvő lenne a sportfogadási és szerencsejátékpénzeknek a normatív becsatornázása, ideértve az on-line fogadóirodákat is. A sportmérkőzéseket egyszerű jogalkotással jogdíjasítani kellene a fogadási szolgáltatók irányában, hasonlóan, ahogy a TV-közvetítési jogok jogdíjasak a TV-csatornák részére. Ugyan ez a szabályozás Európában egyedülálló lenne, de biztos vagyok benne, hogy öt-tíz éven belül ez vagy ehhez nagyon hasonló lesz az uralkodó szabályozás. Ráadásul az államnak, illetve a sportszervezeteknek nincs is veszítenivalójuk ebben a témában. Ennek hiányában maradnak a filléres és átláthatatlan szponzori szerződések a szolgáltatókkal, és a lekötelezett klubok, szövetségek.

Dr. Bodolai László


Kapcsolódó cikkek

2023. május 31.

Ford Explorer PHEV Platinum – Újra(át)tervezve

1990 óta íródik történelme az Explorernek, melyet most az alapoktól újraterveztek. Maradt az igazi amerikai feeling, természetesen hatalmas dobozba csomagolva, és amely már egy összetett hibrid rendszert is kínál.

2023. május 26.

Szabadtéren szabadabban

Ennyire gazdag szabadtéri színjátszás sehol máshol nincs a világban. Íme a nyári kínálat!

2023. május 19.

Bécs folyamatos fejlődésben

A világ egyik legélhetőbb városa egyszerre újít, kísérletez, tervez és megvalósít, hogy az ott élők a lehető legjobban érezzék magukat.