A Sziget Fesztivál


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Előrebocsájtom: elfogult vagyok. Ez az a hely, ahol elviselem az óriási tömeget, a HÉV-en odafelé a tözsörgőket, izzadókat, hajnalban pedig a velem együtt szunyókáló, piszkos utastársakat, a lökdösődést, a sorban állást. A kötelezően viselendő „megbélyegzés” érzését keltő karszalagot, amiből idén eggyel többet kellett a csuklón hordani, ugyanis az Új Széchenyi Tervvel díszített fehér pánt igazolta a nagykorúságot, s a 18 éven aluliaknak – elvileg – nem adhattak el alkoholt és cigarettát. Itt zavar a legkevésbé a hang- és zűrzavar, a por, a szemét, a nem komfortos és nem is tiszta mellékhelyiség, a nagy meleg és a tűző nap vagy éppen a szakadó eső. Itt valahogy minden olyat elviselek, sőt mosolyogva tűrök, amit amúgy, az év többi napján nehezen tolerálok. Jó pár éve minden augusztusban a Hajógyári szigeten töltök néhány napot, lehetőleg minél többet. Hagyomány, hogy öcsém szülinapját is itt ünnepeljük. Szóval szeretem a Szigetet. Nem kicsit, nagyon. A megszámlálhatatlan zenei, kulturális és képzőművészeti programján kívül a hangulatát, a kavalkádját, az állandó lüktetését. A sok különböző, mosolygó, fekdécselő, vidám „szigetelőt”, az ismeretlen ismerősöket, az ezer éve nem látott haverokat, akikkel előzetes egyeztetés nélkül is összefutunk itt, a sok jó arcot, az elfogadó és felszabadító légkört. Itt tökéletesen megfér egymás mellett mindenféle korú, nemzetiségű, nemű, színű, vallású, szexuális érdeklődésű ember. Itt ugyanis mindenki „más”. És pont ez benne a nagyszerű. Ez adja a szabadságérzetet.


Azt Tarlós István főpolgármester is elismerte: a Sziget Fesztivál Európa egyik legrangosabb és legismertebb kulturális rendezvénye, amely Budapest védjegyévé vált, s amelyen több százezer hazai és külföldi vesz részt minden évben. Ehhez képest a politika gyakran nem segíti a fesztivál létrejöttét, hanem inkább megnehezíteni próbálja. Hol a különböző engedélyek szigorításával, hol a bérleti díj irreális összegével, hol pedig szélsőséges tüntetőknek helyet adva.

Az idei volt a 19. Sziget Fesztivál. A mínusz első napon Gesztivál címmel Geszti Péter szórakoztatta az akkor még csak kb. 10 ezer látogatót. Geszti új zenekarával, a Gringo Sztárral kezdte a két és fél órás műsort, majd jött a Jazz+Az, természetesen Behumi Dórival, Kozma Orsival és Váczi Eszterrel, valamint egy szám erejéig Dés Lászlóval kiegészülve. A koncert végén pedig elhangzott jó néhány ismert Rapülők-dal, sok táncossal és még több régi emlékkel.

A nulladik napon a világhírű amerikai zenész, Prince lépett fel egy olyan fergeteges show-val, amit nehéz lenne elfelejteni. Meg is telt a Nagyszínpad előtti terület, moccanni is alig lehetett. A hétszeres Grammy-díjas afroamerikai zenész majdnem három órán keresztül énekelt és táncolt. Az 53 éves élő legenda méltán viseli a Symbol becenevet. Ezzel párhuzamosan a Sziget másik végében, a Pesti Est Világzenei Nagyszínpadon a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara és 11 hazai zenekar adott elő közösen klasszikus popdalokat nagyzenekarra hangszerelt változatban.

Majd következett az öt hivatalos Sziget nap. Bár a meteorológusok vihart, szelet és hűvöset jósoltak, szerencsére nem lett igazuk: olyan szárazság volt, hogy a harmadik napon már egyre többen köhécseltek a szokásos por miatt. Közben jöttek a koncertek délutántól hajnalig. Idén volt szerencsém a hazaiak közül a Kiscsillaghoz, a Quimbyhez, a Budapest Bárhoz, a Tankcsapdához, Erik Sumohoz, meg persze Korda György és Balázs Klári párosához, és sok olyan, nagyon jó zenekarhoz is, akiknek a nevét számomra már jótékony homály fedi. A külföldiek közül belenéztem a Nagyszínpad szinte mindegyik koncertjébe, és gyakran jártam a Roma Sátor, a Világzenei Nagyszínpad, a Magic Mirror és az A38-Wan2 sátor felé. Persze megint annyi volt a program, a látni- és hallanivaló, hogy sok minden kimaradt.

A fesztivál ezúttal Kelet-Közép-Európára fókuszált, így a Kelet-Európa Vurstliban a térség hangulatával, a ’60-as, ’70-es évekkel ismerkedhettünk meg, több száz négyzetméteren. Szüleink fiatalkorát idéző programok, kellékek, retró híradó és a Vidámpark egykori játékai, a láncos hinta vagy a halacskahorgászat. A Roma Sátor idén ünnepelte tízéves fennállását, így a szokásosnál még színesebb volt. Idén debütált a Lassúzó Sátor, ahol a lelki segélyszolgálat mellett kellemes dallamú zenék mellett lehetett beszélgetni, ismerkedni, megpihenni. Újdonság volt a KuZo (Kultúrzóna), ahol több tucat ország fiatal képzőművészei a Sziget alatt szerzett impulzusaik hatására alkottak több műfajban is, s akinek kedve volt, beszállhatott egy-két ecsetvonással. És megszűnt a készpénzforgalom: fesztiválkártyával lehetett csak fizetni. Az ingyenes plasztikkártyához a feltöltő pontokon juthattunk, majd rátöltve a tetszőleges összeget (maximum 240 ezer forintot), már fizethettünk is. Ha lefogyott a pénz, kezdődhetett újra a sorban állás. A szervezők szerint így egyszerűbb, biztonságosabb és főként gyorsabb a fizetés, a pultosokkal beszélgetve azonban kiderült: ők nem örültek annyira, mert így elestek a borravalótól. Bár a kártya használatával is lehetett felfelé kerekíteni az összeget, de a tapasztalatok szerint, ez csak keveseknek jutott eszébe.

A jól ismert helyszínek, mint például a Múzeumi negyed, a Világ- és a Hungarikum falu is a szokásos magas színvonalat hozták: több tucat kulturális intézmény települt ki a fesztiválozók közé kiállításokkal, beszélgetésekkel, filmvetítésekkel és fejedelmi étkekkel.

A Sziget egy önálló város: közért, érték- és kerékpár-megőrző, házasságkötő sátor, bor- és fröccskert, Betty Boop bár, Moszkva tér bisztró, tetováló szalon, játszóház, cirkusz, mosoda, talált tárgyak osztálya, MÁV jegypénztár, internet sátor, sofőrszolgálat, posta, drogprevenció, véradás, ingyenes AIDS-szűrés, 24 órás egészségügyi ellátóközpont, valamint számos civil szervezet is megtalálható. Ahogyan színházi előadások, művészeti sátor, utcaszínház és a rabbi tanácsa. Az ability parkban pedig akadálymentesített mosdók, 24 órás kísérőszolgálat a rászorulóknak és sokféle étel az indiaitól a kínain át a japán konyháig. Meg persze a hajnalig tartó koncertek. Világsztárok, hazai zenekarok, tehetséges amatőrök, egyedi produkciók, kultikus, nem a main streamhez tartozó együttesek, a világ minden részéről, minden zenei stílusban.

Érdemes minderről személyesen is meggyőződni. Legalább egyszer. Kortól, nemtől, politikai és vallási meggyőződéstől függetlenül.

Idei újdonságok

Megjelent a Szigeten a McDonald’s.

Készpénz helyett az úgynevezett Fesztiválkártyával lehetett ételt, italt és minden egyebet vásárolni a Sziget teljes területén.

A City Pass kártyával ingyenes volt a tömegközlekedés és a Sziget buszok és hajók használata, valamint számos strandra, múzeumba és a Vidámparkba is nagy kedvezménnyel lehetett bejutni.

A Vodafone torony végül kicsit ugyan alacsonyabb lett a tervezettnél, de így is sokan buliztak, játszottak és nézelődtek a tetőről, tízemeletes magasságban.

Statisztika

„Az anyagiakat leszámítva egyértelműen sikeres volt a rendezvény, ezért hiszek abban, hogy tovább nőhet és erősödhet a Sziget” – mondta Gerendai Károly, a Sziget főszervezője. A látogatószám a tavalyihoz képest nem változott, azaz mintegy 400 ezren voltak, viszont idén is nőtt a külföldi látogatók száma, a hetijegyek 80 százalékát már ők vásárolják meg. A többletkiadások miatt előreláthatólag több száz milliós veszteséget könyvelhet el a fesztivál, amelyet 3,2 milliárd forintból szerveztek meg. Adózási és jövedéki szempontból idén tovább erősödött a Sziget Fesztivál értékesítőinek jogkövető magatartása – olvasható a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) közleményében. A hatóság ellenőrei összesen száztízszer ellenőriztek, de csak kisebb szabálytalanságokat találtak és azt is csak néhány esetben. Kábítószerrel való visszaélés gyanúja miatt huszonnyolc embert fogtak el a rendőrök, a lefoglalt drogok összértéke több millió forint volt. A Budapesti Rendőr-főkapitányság összesen 321, a szigeten elkövetett bűncselekményről szerzett tudomást, ebből 121 zseblopás volt, 139 esetben sátrat fosztottak ki. Ötvenkilenc emberrel szemben kellett „személyi szabadságot korlátozó intézkedést” alkalmazni. Idén sem gépkocsilopás, sem gépkocsifeltörés miatt nem tettek feljelentést. A fesztiválon összesen ezer rendőr teljesített szolgálatot.

A rendezvény nemcsak turisztikai szempontból fontos az ország számára, hanem azért is, mert komoly adó- és járulékbevételt generál a költségvetésnek. A fesztivál 3,5 milliárd forint pozitív GDP hatással bír, ebből több mint kétmilliárd a munkajövedelem és 1,4 milliárd az addicionális költségvetési bevétel.

A Sziget Fesztivál és az MTV Networks (Music Television) Magyarország már több éve együttműködik, 2011-ben pedig már nemzetközi szinten is folytatódott ez a kapcsolat, ugyanis az MTV Live HD nézői 33 országban láthatták a Sziget koncertjeit, 5.1-es hangminőségben.

 

Krausz Viktória


Kapcsolódó cikkek

2023. december 8.

Golda drámája

Golda – megrázó erejű életrajzi film Izrael első női miniszterelnökének néhány napjáról, amikor fontos döntéseivel alapjaiban határozta meg az ötven évvel ezelőtti arab–izraeli háború kimenetelét.

2023. november 24.

Fókuszban az ortopédiai műtétek

Lehangoló és biztató körképet is fest a magyar csípő- és térdprotézis-műtétekről egy új kutatás. Attól függ, hogy a helyzetet az állami vagy a magánegészségügy felől nézzük…