Ami ma elég, az holnap kevés


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Beszélgetés Solymosi Tamással, a Magyar Nemzeti Balett igazgatójával, aki szerint a társulat az elmúlt években felkerült a balettvilág nemzetközi térképére, jegyezik őket Amerikától Tokióig, ami komoly előrelépés. Ha valami hungarikum ebben, akkor emblematikus elődeik: Harangozó Gyula és Seregi László öröksége, amely beépült a társulat tudásanyagába. Mindennek köszönhető, hogy a Magyar Nemzeti Balett ilyen magas nemzetközi presztízst vívott ki.


Igazgatása alatt milyen változásokat hajtott végre az Magyar Nemzeti Balettnél (MNB)?

Amikor megkaptam a kinevezésemet, leültem és elkezdtem egy fehér lapra írogatni az észrevételeimet, az aktuális problémákat, melyek azok a dolgok, amiken változtatni szeretnék, és azon kaptam magam, hogy bár a fehér A4-es lap gyorsan betelt, még nem fogytam ki az ötletekből. Ezért elkezdtem sorjában végrehajtani a feladatokat. A legégetőbb reform a repertoár megerősítése volt, hogy minél több világszínvonalú klasszikus balettelőadást játsszunk, és nemzetközi hírű koreográfusokat, karmestereket, balettmestereket hívjak meg a társulathoz. Örömömre szolgál, hogy az elmúlt 5 évben 20 magyar táncost sikerült külföldről visszaszerződtetnem. Évente több mint száz világszínvonalú klasszikus előadást játszunk, de a cél, hogy még ezt a számot is fokozatosan növeljük.

Milyen színes és széles repertoárral várják a 2016-2017 évad közönségét?

A nyár is mozgalmas lesz, ugyanis július-augusztusban játsszuk a Billy Elliot – a Musical előadásokat az Operaházban. Elton John és Lee Hall musicaljét több mint tizenegymillióan látták világszerte, elképesztő közönségsiker Londonban és Amerikában. Magyarországon az Opera nyári sorozatában mutatkozik be a darab.

A 2016/2017-es balett szezonban öt bemutatót is láthat a közönség. A Kyling it nézői egy modern balett esten vehetnek részt, míg A kalóz c. darab kalandokkal teli feszülten izgalmas estét kínál. Különleges élményt ígér minden táncművészet iránt érdeklődő nézőnek a Bartók TáncTriptichon, melynek keretében a Fából faragott királyfit (bemutató), a Csodálatos mandarint és a Táncszvit-et (bemutató) láthatják. A háromfelvonásos Don Quijote nemcsak a lovag legfontosabb kalandjait idézi fel, de egy humoros szerelmi történetet is elmesél. A 2016/2017-es évadban emellett sor kerül A vágy villamosa ősbemutatójára is. A repertoárban továbbra is megtalálható lesz A diótörő, az Anyegin, a Manon, A hattyúk tava, a Space fantasy, valamint a Hófehérke és a 7 törpe. Két felújítást is láthatnak a nézők, a Spartacust és az Anna Kareninat.

Solymosi Tamás, a Magyar Nemzeti Balett igazgatója

További információkat az előadásokkal kapcsolatban az Opera honlapján találhatnak az érdeklődők. Hadd tegyem hozzá, másfél év múlva átköltözik az MNB az Eiffel Műhelyházba, az összes műhellyel, műszakkal együtt, ahol egy modern újszerű technikával fognak a díszletek, jelmezek elkészülni, illetve lesz végre két saját háziszínpadunk is. Nagy öröm számunkra, Ókovács Szilveszter főigazgató úr meg tudta győzni a kormányzatot, hogy megépüljön a 21. századi színvonalat képviselő Eiffel Műhelyház. És bár a Magyar Nemzeti Balett nem költözik át, nagyon várjuk az új helyszín lehetőségeit, hiszen az új háziszínpad egyben új játszóhelyet is jelent számunkra.

Jelenleg hány tagú a MNB-tánckar és ebből hány a külföldi meghívott, szerződött művész?

Az együttes 122 táncosból áll, többségük magyar, de szerződtettünk külföldi művészeket is. A létszám folyamatosan bővül, próbatáncainkra rengetegen jelentkeznek külföldről, Európától Amerikáig. Legutóbbi 750 fő jelentkezett több mint 30 országból, és ebből csak három magyar volt. Annak idején, amikor a Magyar Táncművészeti Főiskolára jelentkeztem, 1000 fiúból választottak ki 12-őt és a végén 5-en diplomáztunk. Most 50 felvételizőből választanak ki 15 fiút, 15 lányt.

Gondos válogatáson és kemény munkán átesők szerződhetnek a MNB intézetébe. A minősítésen kívül a karakterformálás is elsődleges cél?

Egy táncost annál nagyobb öröm nem érhet, mint hogy sok előadása van. Abban biztos vagyok, hogy a legmegfelelőbb táncosok kerülnek hozzánk, és mivel mi vagyunk az ország egyetlen klasszikus balett-társulata, ahová a legjobbak juthatnak csak be, jelenleg is több száz táncos várakozik, hogy megmutathassa tudását. A karakterformálás is fontos, de elengedhetetlen a magas szintű technikai tudás. Mi minőséget szolgáltatunk a nézőknek. Maximalista vagyok, magasak az elvárásaim, sok tehetséges művész van a társulatban – jó úton járunk.

Az köztudott, hogy a hazai ügyvédtársadalom nagy opera- és balettrajongó. De mennyire nagy az érdeklődés a magyar balett iránt a külföldi nézők körében?

Estéről estére vannak külföldi nézőink, tudomásom van olyan rajongói csoportról is, amelynek tagjai Bécsből járnak át a teltházas előadásainkra, mert kíváncsiak ránk.

Dicséretes, hogy programjaik közt a gyerekeket is bevonják a balett világába.

Színes és széles repertoárt kínálunk a gyerekeknek is, szerepel a palettán A diótörő, A hattyúk tava, a Csipkerózsika, a Hófehérke és a 7 törpe, mindenki megtalálja a számára tetszetőt. A látvány, a zene, a könnyed harmónia leköti a gyermekek figyelmét. A Magyar Állami Operaház színpada mellett ott van még az Erkel Színház is, ahol estéről-estére csaknem kétezer ember tölti meg a nézőteret, itt fut jelenleg is a Hófehérke-sorozat, ami igazi családi program. Évente két alkalommal tartunk nyílt napot, amely által betekintést nyerhetnek a nézők a kulisszák mögé és a próbákra, a „Tütü– Színházlátogatás Balerinákkal” című sorozatunkat pedig kizárólag gyereknek terveztünk. Eleinte havonta egy alkalommal tartottunk ilyen programot, mára már heti háromnál tartunk és fél évre előre kell rá időpontot foglalni. Balerinák vezetik végig az épületben a gyerekeket, spicc-cipőt próbálhatnak, megnézhetik a tütüket, de nézhetnek rövid balettvideókat is. Mindemellett számos jótékonysági rendezvényünk is van.

Hungarikumnak tekinthető a magyar balett?

A társulat az elmúlt években felkerült a balettvilág nemzetközi térképére. Jegyeznek minket Amerikától Tokióig, ami komoly előrelépés. Ha valami hungarikum ebben, akkor emblematikus elődeink: Harangozó Gyula és Seregi László öröksége, amely beépült a társulat tudásanyagába. Mindennek köszönhető, hogy a Magyar Nemzeti Balett ilyen magas nemzetközi presztízst vívott ki.

Ha egy balettáncosra gondolok a következő szavak jutnak eszembe: fegyelem, fizikai munka, siker, kudarc, sérülés, elismerés, küzdelem, tehetség, veríték, lelki kitartás, kihívás, vastaps, maximalizmus. A több száz szerepet, karaktert megformáló egykori New York-i Metropolitan Operaház, Holland Nemzeti Balett, Drezdai Operaház, Bécsi Operaház, Berlini Operaház, Angol Nemzeti Balett vezető szólótáncosának, a Magyar Nemzeti Balett vendégművészének, Táncművészeti Főiskolai tanárnak, koreográfusnak, kurzusvezetőnek, vendég balettmesternek, Érdemes Művész, Nemzetközi Étoile-nak nem hiányzik a tánc az életéből?

Ügyvédvilág hírlevél

Friss hírek, szakmai cikkek, bírósági döntések, jogszabályfigyelő.

Kéthetente megjelenő hírlevelünkben összefoglaljuk az elmúlt időszak aktuális változásait, válogatunk értékes szakmai tartalmainkból, valamint tájékoztatjuk a legújabb szakirodalmakról, szolgáltatásokról, képzésekről.

Feliratkozás >>

Természetesen hiányzik az aktív tánc az életemből, hiszen mindig szerettem dolgozni, imádtam a próbaterem, a színpad illatát, és soha nem éreztem unalmat vagy fáradtságot gyakorlás közben. Maximálisan érdekelt és érdekel a balett, kíváncsi ember vagyok. Szerettem a szerepek megformálását, átgondolni a figurát, de ehhez a tiszta technika adja meg a legerősebb alapot – a színészi véna csak egy plusz adottság. Ma már másképp fektetek maximális energiát a balettba, az új generációk fejlődése a legfontosabb számomra. Nagyon büszke vagyok az együttesre, mert azt a tempót, amit diktálok, bírják. Elkezdtük, és hittem benne, és ők is elhitték. Fantasztikusan dolgoznak. 2016. április 29-én a Magyar Nemzeti Balett négy művésze: Balázsi Gergő Ármin (Az évad legjobb pályakezdő táncművésze-díj), MelnikTatiana (Az évad legjobb női táncművésze-díj), Leblanc Gergely (Az évad legjobb férfi táncművésze-díj), Popova Aleszja (A NAGY alakításért-díj) vehetett át szakmai kitüntetéseket a tánc világnapja alkalmából. Remélem, továbbra is sikerül megtartanunk a közönségünket, hogy még újabbat, még szebbet mutathassunk nekik.


Kapcsolódó cikkek

2022. augusztus 12.

Legek nyertes városai

Tippeket kaphatunk a különféle ranglistákból, hová, miért érdemes elutaznunk.

2022. július 29.

Honda HR-V: Stílusba csomagolva

A Honda úgy gondolja, lassú átmenetet képez a belső égésű erőforrással hajtott, és a tisztán elektromos hajtás közt egy összetett hybrid rendszerrel, melyet a teljesen megújult, három motorral felvértezett HR-V modellben mutatnak be nekünk.