„Ami tegnap város volt, ma táj is”


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A Rerrich Béla Tájépítész Szakkollégium (RBTSZK) fiatal tájépítészei zöld keretbe foglalják a várost a KőZöld2011 nevű programjukban. A Budapesti Corvinus Egyetem égisze alatt működő szakkollégiumot az egyetem Budai Campusán működő Tájépítészeti Karának tájépítészmérnök és településmérnök hallgatói alapították 2,5 évvel ezelőtt. A szakkollégium életre hívásának az volt a célja, hogy a szakma irányában elkötelezett hallgatók saját maguknak egy önképzőkört hozzanak létre az egyetemi tananyagból.


– Sok érdekes dolog kimaradt a tananyagból időhiány miatt, mi viszont kíváncsiak voltunk, ezért alapítottuk a szakkollégiumot – mondja Angyal Andrea, aki ősszel fog diplomázni a Corvinuson. – További célunk volt még a kar szakmai közösségi tevékenységének élénkítése, az egyetemen kívül dolgozó szakmagyakorló cégek megismerése és a tájépítészet határterületeihez közeli társszakmákkal való együttműködés elősegítése.

A program korábbi, az Urbitális Majális programsorozatra történő ötletszintű kidolgozásában közreműködött a Magyar Tájépítészek Szövetsége (MTSZ), a Parkász Egyesület (PE) és a Tájépítészeti Kar Hallgatói Önkormányzata (BCE TÁJK HÖK).

A korábbi program célja az volt, hogy bemutassa, mi is a tájépítészet és a zöldgondolkodás, ezt mi továbbfejlesztettük. Mottónk: „Ami tegnap város volt, ma táj is”. Azon városlakókat akarjuk megszólítani, akik igazán a „mában élnek”, akik a legerőteljesebben, legdinamikusabban formálják környezetünket és a legaktívabban, legkritikusabban formálnak véleményt a világ dolgairól.

– Budapest Közép-Európa egyik legszebb városa. Szeretnénk arre felhívni az itt lakók figyelmét, hogy a várost járva rácsodálkozzanak lakóhelyük különlegességére, valamint ösztönözzük őket, hogy használják ki a rendelkezésre álló tereket. A város nem csak az épületeiből áll! A nézőpontot kicsit megváltoztatva: a város az épületei által formált negatív tömeg, a város maga a közterület, az utca, a tér, a sarok, a kapubeálló, és az, amit ezzel a városlakó kezdeni tud – magyarázza Oszvald Bence, a szakkolégium egyik tagja.

Az Urbitális Majális programsorozat keretében tíz darab képkeretet helyeztünk ki a belváros kerületeiben. Azt szeretnénk, ha az utca nem csak egy közlekedési csatorna lenne, a szükséges rossz, amit nap mint nap kényszerből használ az ember a lakóhelye és a munkahelye közötti ingázás céljára. E helyett azt szeretnénk, ha ezek a tágabb és szűkebb értelemben vett városi közösség aktívan használt közösségi terei lennének. S ezeket zöld kerettel jelöltük meg. De ez nem a tíz leglátványosabb helyszín, voltak köztük persze népszerűek is, de inkább szakmai szempontból döntöttünk, azaz a kevésbé használt helyszínekre fókuszáltunk. Jelenleg a belváros tíz pontján helyezkednek el ilyen keretek:
Egyetem tér,
Március 15-e tér,
Pesti Vigadó,
Lánchíd pesti hídfő,
Zrínyi utca,
Király utca,
Batthyány tér,
Ybl Miklós tér,
Döbrentei tér,
Eiffel tér.

Ez a tíz keret a XV. kerületbe vándorol majd át, ott lesz a mintaterülete a Kőzöld 2011 programnak.

Az elmélet mintaterületének Budapest XV. kerületét szemelték ki. A kerületben jelenleg óriási fejlődési lehetőségek vannak, az önkormányzati vezetőségben komoly építészeti szakmai múlttal rendelkező szakemberek ülnek. A kerület mint kis, önálló közigazgatási egység, jó mintaterülete egy egész városnak, hiszen a zöldfelületek területfelhasználása igen sokrétű, így tesztelhetik a modell bonyolult rendszerét. Az Önkormányzat 2011. május 6-i benyújtási határidővel ötletpályázatot hirdetett az újpalotai lakótelep Fő terének környezetalakítására és az itt lévő Újpalotai Közösségi Ház fejlesztésére. A pályázatra beérkezett pályaművek nyugat-európai szakmai elvárásoknak megfelelőek voltak, és 11 tervet meg is vásárolt az önkormányzat.

– A hosszú távú célunk, hogy a közösségi tervezésnek egy olyan, eddig a gyakorlatban kevésbé ismert, új metodikáját mutassuk be szakemberekkel együtt, aminek a közösségi részvétel az alapja. A módszer a közösségi igények felmérésével kezdődik. A városlakó konkrét helyet megjelölve eljuttatja hozzánk a zöldfelülettel kapcsolatos módosítási, létesítési igényét. A reprezentatív mintavételhez szükséges mennyiségű adat feldolgozása után kezdődhet az adatbázis minőségi transzformációja, amelynek során kategorizálás módszerével egy egységes formátumú adatbázisba foglaljuk a megjelölt helyszínekre vonatkozó lakossági igényeket. Ennek eredménye elképzeléseink szerint a statisztikai és teoretikus elemzéseken túl egy olyan alulról építkező „ágrajz”, amelynek minden szintjén önmagában is értelmes és értelmezhető, hasznos információ áll. Úgy véljük, ha a közösség sajátjának érzi a gondolatot, jobban ügyel rá, hogy hosszú távon meg is maradjon – sorolja a terveiket Angyal Andrea.

– A megmozdulások célja, hogy egy élő, együtt gondolkodó és kommunikáló városi közösséget hozzon létre. Ezért a legkülönbözőbb társadalmi csoportokat célzó alprogramokat hoztuk létre. Az egyszerre interaktív és integratív megmozdulásaink az óvodástól a nagymamáig, az utcaseprőtől a politikusokig mindenkinek lehetőséget ad, hogy elmondja véleményét. Ez a megmozdulás, az alulról jövő kezdeményezéseket egységbe tömörítve, lehetne a későbbi „városzöldítések” első, nagy alapköve – mondja Oszvald Bence.

A szervezők között teljes az egyetértés abban, hogy a program csak úgy érheti el a célját, ha minél nagyobb nyilvánosságot kap. Ebben segíti őket szakmai fő támogatójuk, a Budapesti Corvinus Egyetem Tájépítészeti Karának Kert- és szabadtétervezési Tanszéke és a program mentora, Gergely Antal.

Krausz Viktória


 

A Programsorozat elemei:

Városi Tájkép Kiállítás:
A kiállítás (szó szerint) zöld keretein belül a kerület legszebb, és egyben tájépítészeti szempontból meghatározó látványait foglalják keretekbe. Budapest belvárosában kísérleti jelleggel 10 zöld keretet helyeztek el. A mindennapok során lehet, hogy észre sem vesszük, milyen szép helyen is élünk. A képkeretek egy pillanatra szeretnék megállítani a munkába rohanó embert, a zöld kereten keresztül egy olyan nézőpontot jelölnek ki, amely igazán figyelemre méltó.

Városi geocaching játék:
A kerületben elrejtett tíz kép(keret) koordinátáit nyilvánossá tesszük, így a kalandvágyóak azok alapján is keresgélhetnek. A programfelelősök üzenete szerint: „Keresd meg mindet, és fotózkodj le velük, töltsd fel a fotókat a KőZöld2011 Facebook-oldalára és a számodra legkedvesebb alá írd ki: „Tájk!”. A legtöbb „tájk!”-ot kapott helyszínen záróbulit tartunk! Azok, akik mind a tíz helyszínről küldenek magukról fotót, ajándékpólót kapnak, valamint egy főnyereményt is kisorsolnak. A nyertes által kiválasztott helyszínre[1] a szervező tájépítész csoportok együtt egy kerttervet[2] készítenek a részleteket a tulajdonossal egyeztetve. A helyszíneken a kép(keret)ek közelében információk olvashatóak a játékról három különböző nyelven. A leírás melletti kétdimenziós vonalkódot okostelefonnal leolvasva egyből a fent említett Facebook oldalra lehet jutni. Így a legegyszerűbb a képfeltöltés.

KőZöld!:
A „Zöldmozgalom” ma már nemcsak a növényesítés igényét, hanem egy másfajta életminőség iránti megnyilvánulást jelent, ahol a környezetminőség ökológiai, egészségügyi és esztétikai javítása mellett a társadalmi aktivitás ösztönzése is kiemelt cél.

A szakkollégium felhívása szerint: ha több zöldet szeretnél a városba, ha „kő zöld”, akkor közöld! Egy általad választott zöld képkerettel készült fotót tölts fel Facebook profilképnek. Ezzel mindenki felé azt közvetíted, hogy több zöld közösségi szabadteret szeretnél a városba, hogy az élhetőbb legyen. Cél, hogy a város különböző részein felhívjuk a figyelmet arra, hogy több zöldre van szükség, illetve aktív hozzáállással, akár kis beavatkozásokkal is javítani lehet a városi tájképet, környezetminőséget. A pusztuló kősivatag zöldellővé változhat. Gyűjtsük együtt a KőZöld2011 pontokat! Ismerkedjünk együtt a köztéri művészet új formáival – biztatják a szervezők a városlakókat.

 

[1] Kitételek:
1. A tervezési terület csak saját magántulajdon lehet.
2. Amennyiben a nyertesnek nem áll rendelkezésére olyan saját magántulajdonú terület, amelyen kertet lehetne létesíteni, abban az esetben a tervezési terület lehet
a) közösségi tulajdonú telek(rész), azzal a kitétellel, hogy a közösség összes tagja beleegyezését adja;
b) családtag saját magántulajdona.
3. A tulajdonos, illetve az összes tulajdonos beleegyezésére, illetve kifejezett szándékára szükség van.
4. A tervezési terület kiterjedése nem lehet nagyobb, mint 3000 m2.
5. A program szervezői az elkészült kertépítészeti tervre semmilyen kivitelezési kötelezettséget nem vállalnak.
a) Ha a kivitelezésre van igény, a továbbiakban a felek (nyertes és szervezők) piaci áron megállapodnak.
6. A tervezési terület kiválasztásának és a tervezés korlátozását a továbbiakban a 104/2006. (IV. 28.) Korm. rendelet a településtervezési és az építészeti-műszaki tervezési, valamint az építésügyi műszaki szakértői jogosultság szabályairól szabályozza.

[2] koncepciótervet


Kapcsolódó cikkek

2023. május 31.

Ford Explorer PHEV Platinum – Újra(át)tervezve

1990 óta íródik történelme az Explorernek, melyet most az alapoktól újraterveztek. Maradt az igazi amerikai feeling, természetesen hatalmas dobozba csomagolva, és amely már egy összetett hibrid rendszert is kínál.

2023. május 26.

Szabadtéren szabadabban

Ennyire gazdag szabadtéri színjátszás sehol máshol nincs a világban. Íme a nyári kínálat!

2023. május 19.

Bécs folyamatos fejlődésben

A világ egyik legélhetőbb városa egyszerre újít, kísérletez, tervez és megvalósít, hogy az ott élők a lehető legjobban érezzék magukat.