Audi TT RS – Erősebb, hangosabb és nagyon gyors

Szerző: Buday Dénes
Dátum: 2018. augusztus 10.
Címkék: , ,
Rovat:
Mély benyomást keltő menetteljesítményekkel támad a második generációs TT RS. Szíve egy teljesen újonnan fejlesztett öthengeres motor alumíniumból, amely kereken 60 lóerővel erősebb az elődjénél.

Az eredmény olyan turbófeltöltésű motor, amely változatlan, 2480 köbcentiméter összlökettérfogatából bő 17 százalékkal nagyobb teljesítményt produkál; 400 lóerős teljesítményével a motor erősebb, mint valaha. 480 newtonméteres maximális forgatónyomatéka az 1700-as és 5850-as percenkénti fordulatszám közötti tartományban mindvégig a rendelkezésünkre áll. Brutális vonóerő és semmi mással össze nem téveszthető, elképesztő hang jellemzi, amely a közvetlen szomszédos, illetve egymástól távolabbi hengerek váltakozó gyújtásának köszönhetően egészen különleges ritmusú. Álló helyzetből mindössze 3,7 másodperc alatt gyorsít fel 100 kilométer/órás tempóra. Az Audi TT RS Végsebességét 250 kilométer/óránál szabályozza le az elektronika, de kívánságra 280 kilométer/óráig emelhető.

Audi TT RS

Szigorú a tekintete, ettől igazi RS-modell, a Matrix-LED-fényszórók dinamikus kanyarvilágítással és irányjelzővel dolgoznak (A szerző felvételei)

A TFSI motor erejét villámgyorsan kapcsoló, hétfokozatú S-tronic sebességváltó továbbítja a quattro állandó összkerékhajtás felé, amelynek lamellás tengelykapcsolója igény szerint osztja el a forgatónyomatékot az első és a hátsó tengely között. Mindez hatékony vonóerő-átadási képességekről és mindenkor élvezetes vezetésről, a kerekenkénti forgatónyomaték-szabályozás pedig még agilisabb és biztosabb irányíthatósági tulajdonságokról gondoskodik.

Audi TT RS

Oldalán aerodinamikus küszöbborítások hangsúlyozzák ezt az erőteljes formavilágot. A RS-modell hosszúsága 4,19, szélessége 1,83, magassága pedig 1,34 méter

Audi TT RS

Magnetic Ride-rendszerrel ellátott sportfutóműve adaptív lengéscsillapítókat kapott, meglepően kényelmes tud lenni

A kormányon elhelyezett drive select menetdinamikai szabályozórendszer segítségével a vezető a quattro összkerékhajtás és más főegységek, mint például a kormányzás, az S-tronic sebességváltó, a motor és a kipufogó szelepeinek működését befolyásolhatja négy üzemmód – comfort, auto, dynamic és individual – szerint.

Audi TT RS

Tágra nyílnak az ajtók és nagyon mélyre ülünk, beszállás után egy kompresszor felfújja az oldaltámaszokat eredeti állapotukra

Audi TT RS

Középen nincs kijelző, minden információt a műszerfal ad, a lapított aljú kormány jó fogású, finom tapintású

Alapvetően sportos hangolású futóművének köszönheti kiváló irányíthatósági tulajdonságait. Közvetlen kormányzása mindenkor pontos visszajelzésekkel szolgál az útfelületről, igazi szórakozássá avatva a lendületes kanyarvételeket. A 20 colos, polírozott könnyűfém keréktárcsája rotor dizájnt kapott, melyeken szó szerint 255/30-as méretű gumik feszülnek. Elöl belsőszellőzésű, perforált acél, míg hátul monoblock acél féktárcsákat alkalmaztak a tervezők.

Audi TT RS

Teljesítménnyel kapcsolatos információkkal is ellát a műszerfal, a levegő- és ülésszabályozók kijelzői látványosan a szellőző rostély közepén kaptak helyet, a középkonzol megfelelő gombjával a kipufogórendszer szelepei is állíthatók

Audi TT RS

Hihetetlenül igényes a belső tér a magyar gyártású TT RS-ben, jól érezni, hogy minőségi anyagok vannak a fedélzeten

Az alacsony profilú gumikról azt gondolhatnánk, minden helyzetben rázós, kényelmetlen menetkomfortot biztosít, de kívánságra az RS sportfutómű plusz technika, a Magnetic Ride adaptív csillapítás-szabályozással kiegészített rendszer meglepő kényelemmel is tud szolgálni. A lengéscsillapítók karakterisztikája itt elektronikus úton változtatható, a rendszer a drive select menetdinamikai szabályozórendszer részeként működik.

Audi TT RS

Érdekes látvány, hogy a tolatókamera képét a vezető előtti műszerfal jeleníti meg, természetesen tűéles képpel

Audi TT RS

Alacsony fordulaton kimondottan libabőröztető a hangja, de szeret még durrogni, hörögni, fújtatni

Menetdinamikájához mérten külső látványosságban sem szenved hiányt az Audi TT, a mérges tekintet már az alapmodellnél is megvan, de az RS intelligens szabályzású Matrix-LED-lámpái és a hatalmas méhsejtmintázatú, rácsozattal ellátott légbeömlő nyílások mindenképp a legmorcosabb tekintet, amivel találkozhatunk.

Audi TT RS

Az öthengeres blokkot újratervezte az Audi, kapott plusz 60 lóerőt, mellyel már 3,7 másodperc alatt repülhetünk százas tempóra

Audi TT RS

Hatalmas, 20 colos kerekei mögé vörös, lakkozott féknyergeket rendelhetünk

Hátul is nagyon vad a helyzet, a rögzített hátsó szárny és a két nagyméretű, ovális kipufogó-végcső már megjelenésében is hatalmas erőről tesz tanúbizonyságot. Nem is beszélve az OLED-technikájú hátsó lámpákról, amelyek fénye rendkívül egyenletes és kontrasztos, fényük fokozatmentesen tompítható, s mivel nem vet árnyékot és semmilyen tükörrendszert nem igényel, a háromdimenziós hatású OLED-egységek különösen hatékonyak és látványosak.

Audi TT RS

Az alapára 21 millió forint körül mozog, számos extrával megspékelve majd’ 29 millió a tesztautó ára

A beltér közvetlen és minőségi, de a kényelem sem bukott el a kagylóülések oltárán. Kellő határozottsággal tartják a testet, de hosszú távon is kényelmesen érezzük benne magunkat. A kezelőelemek rendszere teljes egészében a vezetőre összpontosít, minden fontos információ a digitális virtual cockpit 12,3 colos képátlójú kijelző felületén jelenik meg. Igény szerint háromféle nézet közül választhatunk, köztük egy RS-specifikus képernyővel, amelynek középpontjában a fordulatszámmérő áll, és egyebek mellett a gumiabroncsok légnyomásáról, a pillanatnyi forgatónyomatékról és a nehézségi gyorsulással kifejezett, éppen ható erőkről is tájékoztatást ad.

Kapcsolódó cikkek:


DS7 Crossback Performance Line – Ez igen!
2019. február 8.

DS7 Crossback Performance Line – Ez igen!

Frissen nyitott autószalonnal és egy új modellel, a DS7-tel kezdi itthoni önálló pályafutását a PSA konszernen Citroen márkájából kivált modell.

A halhatatlan Dalí
2019. február 1.

A halhatatlan Dalí

Az életet olykor habzsoló festő félt a haláltól, de elérte vágyát: halhatatlanná vált.

Nissan Navara N-Guard – A szívem fekete…
2019. január 25.

Nissan Navara N-Guard – A szívem fekete…

Az elmúlt években rengeteget változott a terepjárók, leginkább a pick upok felhasználási területe. A terepjárókból lett SUV-modellek pár kivételével elkényelmesedtek, míg a kemény tereptől sem megriadó teherhordó platós autók inkább életstílus felé, mint a kemény munka irányába tendálnak.