Az Alelnök és Oscarja

Szerző: Falus Tamás
Dátum: 2019. március 8.
Címkék: , , , , , ,
Rovat:
Oscar-szobort nyert az Alelnök, de főhőse, Dick Cheney egyetlen díjat sem érdemelne a fair politizálás Oscar-gáláján.

A legjobb smink és haj (Makeup and Hairstyling) kategóriában nyert az Alelnök (Vice) című alkotás a 2019. február 24-i Oscar-gálán. Igaz, a produkciót nyolc kategóriában is jelölték, de a főszereplő Christian Bale-nek az év eleji díjesőben meg kellett elégednie a Golden Globe-bal, valamint a hollywoodi moziszínészek elismerésével. Ahol különben Amy Adams játékát is jutalmazták legjobb női epizodistaként.

A díjaktól függetlenül jó film az Alelnök, nagyon jó.

Amy Adams és Christian Bale (Fotó: Fórum Hungary)

Mi történik a Fehér Házban, kik irányítják valójában az Egyesült Államokat, és miként keverik a kártyákat a hatalom csúcsán? Talán több fogalmunk lesz erről, ha megnézzük Adam McKay forgatókönyvíró-rendező vitákat is kiváltó játékfilmjét.  Még akkor is, ha a téma iránt érdeklődők már átrágták magukat a Kártyavár (House of Cards) sorozatának hat évadának több mint nyolcvan epizódján, és nem győztek eleget szörnyülködni a Kevin Spacey és Robin Wright alakította elnök-alelnök házaspár ármánykodásain a hatalom bűvkörében.

Egyre nagyobb hatalmat ruházott magára Dick Cheney (Fotó: Fórum Hungary)

Az Alelnök című filmben meghatározó szerepet játszanak a jogászok, még ha csak percekre tűnnek is fel a vásznon. Ugyanis ők vértezik fel a főhőst azokkal a jogi ismeretekkel, amelyek felbátorítják: felülírhat minden játékszabályt, és szabad kezet adhat magának a „játék” irányításában. E játék pedig maga a nagypolitika, a világ egyik leghatalmasabb országának vezetése, gazdaságának, hadiiparának, adózásának, titkosszolgálatának működtetése, befolyásolása. Fékek kiiktatásával, egyensúlyok felbillentésével. A főhős pedig a politika színpadán maga az Egyesült Államok alelnöke, aki felhatalmazva érzi magát, hogy rá ne legyen érvényes országa alkotmánya. A jogászok tudják úgy értelmezni, csűrni-csavarni a törvényeket, sőt magát a több mint kétszáz éves, kőbe vésett amerikai alkotmányt, hogy azokon a politikus szemrebbenés nélkül átléphessen.

Ez a politikus nem más, mint a zárkózott és rejtelmes Richard Bruce (Dick) Cheney, aki ifjabb George W. Bush alelnökeként akkora informális hatalomra tett szert, amelyre korábban egyetlen alelnök sem volt képes. Sőt, képes volt teljesen átformálni e korábban hangsúlytalan posztot.

Eddig azonban hosszú út vezetett, hiszen ekkor már éppen 60 éves volt.

Még a hetvenes évek elején ágyazódott be pályakezdő republikánusként a washingtoni kormány- adminisztrációba a Nixon-érában, Donald Rumsfeld pártfogásával. A pártfogó Gerald Ford elnöksége idején (1974. augusztus – 1977. január) már védelmi miniszter, az ifjú titán pedig kabinetfőnök.  Öt cikluson át képviselte Wyoming államot a kongresszusban, majd id. George W. Bush elnöksége idején, 1989 és 1993 között védelmi miniszter lett.  Clinton demokrata-érájában egy energiavállalat elnökeként húzódott vissza a magángazdaságba, majd 2000-ben már ifjabb George W. Bush kampányának aktív szereplőjévé vált. Bush elnökké választása után 2001. januárjától ő lett az Egyesült Államok 46. alelnöke, s maradt is az 2009-ig.

„Hihetetlen volt a befolyása” (Fotó: Fórum Hungary)

 Róla szól tehát Adam McKay forgatókönyvíró-rendező több mint kétórás alkotása, mely egyszerre szatirikus és drámai, dokumentumfilmszerű jelenetekkel átszőtt játékfilm. Stílusa, formai barvúrsorozata, látásmódja, iróniája elüt az átlagfilmekétől. Ennek jegyeit már tapasztalhattuk A nagy dobás (The Big Short) című filmjében – melyről itt írtunk korábban: – de igazán itt van elemében. Idősíkokban ugrálása, dokumentarista elemekkel fűszerezett mesélési módszere, stílusa fergeteges. (A történet négyötödéig például azt sem tudjuk, valójában ki a narrátor.)

Christian Bale egyszerűen briliánsnak nevezte a forgatókönyvet, mely „Adam módjára haláli vicces is volt.” Az általa megformált Cheneyt pedig mind a forgatókönyv, mind a valóság alapján így jellemezte: „Ennek az embernek hihetetlen volt a befolyása, ő az az ember, akinek igazi vonzereje, hatalma volt. Játékát pedig így indokolta: „Mondtam Adamnak, szükségem van arra, hogy pozitív szemszögből álljak a karakterhez, mert a történet kiszámíthatatlan, az embereket meg kell lepje és vonzania kell, függetlenül attól, hogy a politikai spektrum mely oldalán állnak.”

A rendező szerint máig tartó Cheney hatása (Fotó: Fórum Hungary)

 Adam McKay így indokolta, miért választotta főhősének éppen az egykori alelnököt: „Ez az időszak hatalmas fejezete volt az amerikai történelemnek, melyet, úgy érzem, filmen kellően soha nem vizsgáltak, elemeztek. E korszak annak a puzzle-nak az élő darabja, miként érkeztünk meg a jelenlegi történelmi pillanathoz, amelyben a politikai konszenzust hirdetéseken, manipuláción és félrevezető tájékoztatáson keresztül érik el. Ennek a középpontjában pedig egykoron Dick Cheney állt.”

McKay színészválasztása mesteri. A valódi politikus külsejéhez szó szerint felhizlalt Chritian Bale-re rá sem lehet ismerni. A vásznon szinte a megszólalásig hasonlít a színész az igazi Cheneyre, melyhez a maszkmesterek kitartó, fél éves munkájára is szükség volt. Ez ért Oscar-díjat Greg Cannom, Kate Biscoe és Patricia Dehaney számára. A külső mellett Bale remek színészi játékára is szükség volt, akinek el kellett felejteni korábbi filmes karaktereit (a Batmantől A nagy dobás befektetésialap-kezelőjéig).

Amy Adamset is megrendítette a történet (Fotó: Fórum Hungary)

 Amy Adams élethűen játssza az ambiciózus feleséget, aki házasságuk hajnalán kirángatja léhűtő életet élő férjét az egyre mélyebb gödörből, majd a háttérből szinte végig irányítja, löki felfelé karrierje nem hétköznapi állomásain. „Az elején ez egy szép történet egy férfiről, aki rádöbben a saját hatalmára férjként, apaként és a karrierjében. Aztán egyszer csak elkezded látni e hatalom hatásait, és mint néző, sokkolnak a következmények. Ez igazán megrendített engem… Oly sok döntésnek, amit meghozunk életünk egy adott pillanatában, messze ható következményei vannak; azt hiszem, ez az, amit a film megmutat nekünk” – fogalmazza a színésznő.

Feszülten, híradónézés közben; az előtérben a Donald Rumsfeldet játszó Steve Carell (Fotó: Fórum Hungary)

 Steve Carell Donald Rumsfeldként tűnik fel – A nagy dobás után ismét komoly, nem a korábban megszokott bugyuta, vígjátéki szerepben – Sam Rockwell pedig valóban olyan a vásznon, mintha a léha ifjabb Busht látnánk.

Ifjabb George Busht Sam Rockwell jeleníti meg (Fotó: Fórum Hungary)

A nézőt nem árt figyelmeztetni, mielőtt megnézi az alkotást. Még véletlenül se gondolja azt egy óra elteltével, amikor a vásznon hirtelen megjelenik a stáblista, hogy valóban befejeződött a film. Az elmesélésben csupán egy fejezet zárult le a főhős életében. És még akkor se gondolja, hogy valóban véget ért a film, amikor bő két óra elteltével, hosszú perceket követően lepörgött a teljes stáblista. Mert egy percre hirtelen visszatérünk a mű egyik fontos jelenetéhez, és az alkotó egyszerre ad fricskát magának és leendő kritikusainak, hogy még inkább továbbgondoljuk munkáját, célját, üzenetét.

Az Alelnök már látható a magyar mozikban, a Fórum Hungary forgalmazásában.

A film előzetese itt tekintető meg.

Kapcsolódó cikkek:


Jó estét Mr. Waldheim!
2019. március 22.

Jó estét Mr. Waldheim!

Fontos és tanulságos díjnyertes osztrák dokumentumfilm jutott el a magyar mozikba.

Peugeot 508 2.0 HDi GT-Line – Semmi sem a régi
2019. március 14.

Peugeot 508 2.0 HDi GT-Line – Semmi sem a régi

Ha pimaszul fogalmaznánk, akkor egyszerűen csak annyit mondhatnánk, nagyon durván megújult a Peugeot legnagyobb modellje, az 508. Első pillantásra úgy látjuk, mintha egy nemzetközi autószalon bemutatóján lennénk és ezzel nem is sokat tévedünk, hiszen az 508-as a francia gyár tervezői által rajzolt, az utóbbi években bemutatott tanulmányautók egyvelege.

Jeep Cherokee Overland 2.2 MultiJet II
2019. március 1.

Jeep Cherokee Overland 2.2 MultiJet II

Új dizájnnal és modernebb technológiával frissített belső térrel jelentkezik a Cherokee, a Jeep közepes méretű terepjárója, amely továbbra is képes megfelelni a kemény terepek által támasztott követelményeknek.