Az e-cégeljárás első negyedéve a hivatalos nyomtatványkitöltőt szállító CompLex Kiadónál


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az elektronikus cégeljárás kizárólagosságának bevezetése óta eltelt három hónap. Hogyan értékelné ezt az időszakot a Kiadó szemszögéből?


Nem volt könnyű, hiszen egy teljesen új, eddig nem alkalmazott rendszert kellett kifejlesztenünk nagyon rövid idő alatt. Programozók, jogászok, tesztelők éjjel-nappal dolgoztak a minél jobb nyomtatványkitöltőért, amelyben ennek ellenére is maradtak hibák az induláskor. Az észlelt és az ügyfelek által jelzett hibákat folyamatosan javítottuk, így rövid időn belül stabilizálódott a program.

Hogyan jelentkezett az indulás a Kiadó ügyfélszolgálatánál?

Több ezer telefont és e-mailt fogadtunk, válaszoltunk meg, sok száz beadványt megvizsgáltunk. Nem volt szerencsés, hogy az e-cégeljárás kötelezően bevezetett alkalmazásával egy időben zárult a TEÁOR-kódok átalakítására adott törvényi határidő, amit azóta már módosítottak. Sok cégtulajdonos az utolsó időszakra halasztotta ezeket a módosításokat, így a szokásosnál jóval több cégeljárás indult a cégbíróságokon.

Melyek voltak a leggyakoribb problémák, amelyekkel az ügyfelek megkeresték a Kiadót?

Sok újat kellett megtanulni mindenkinek, és ez nem ment problémamentesen. Időt, energiát, figyelmet igényelt az első beadványok elkészítése, „összecsomagolása”. Sokszor szakítani kellett a korábbi gyakorlattal, mert az új rendszer szigorúan működik. A pontatlanul kitöltött nyomtatványok már az első szűrőn, az informatikai vizsgálaton fennakadtak, vagy pedig a cégbírónál kerültek elutasításra. Számos elutasító vagy hiánypótló határozatot az eljáró ügyvédek sem tudtak értelmezni. Ilyenkor, ha felhívták az ügyfélszolgálatunkat, megkértük, hogy küldjék be a nyomtatványkitöltő programmal előállított fájlt, az informatikai vizsgálat eredményét, amit a szakembereink megvizsgáltak. Természetesen kérésre előzetesen is átvizsgáltuk a beadványokat.

Milyen típusú hibákkal találkoztak legtöbbet?

A legtöbb problémát az egyszerűsített eljárásnál a törvényességi szempontú vizsgálat elvégzésére vonatkozó nyilatkozat megtétele jelentette, hiszen ezt már nem kellett a jogi képviselőnek aláírni, csak a jelölőnégyzetet kellett beikszelni, ami sokszor elmaradt.

Fejtörést okozott az APEH-nek szóló nyilatkozat helyes, elutasítástól mentes beadása is. Erre többféle gyakorlat is kialakult, de jogszabályi megoldás a mai napig nincs.

Gondot jelentett az is, ha nem a cégjegyzék adatai szerint töltötték ki a változásbejegyzési kérelmeket, de abból is adódhatott hiba, ha valaki „nagyon” ragaszkodott a bejegyzett cégadatokhoz, és a séma által megkövetelt, de a cégjegyzékben nem szereplő adatot nem töltötte ki (pl. jogviszony kezdete, tag anyja neve a régi adatok között nem szerepelt). Nem egyszer adódott olyan helyzet is, hogy a felhasználó engedett a sémakötelezésnek, viszont a cégbíró elutasította a kérelmet azért, mert be nem jegyzett adatot is feltüntetett. Ezek a kérdések mára már megoldódtak.

Sokan fordulnak hozzánk jogi, tartalmi kérdésekkel is.

Milyen segítséget tud nyújtani a Kiadó az ügyfeleinek a fentieken túl?

A Kiadó jogi státusa nem teszi lehetővé, hogy konkrét jogi ügyekben, tartalmi kérdésekben jogi tanácsot adjon. A bejövő hívások, levelek jelentős része viszont igényli az ilyen jellegű segítségnyújtást is. Ennek megoldására külső szakemberek (bírák, ügyvédek) bevonásával indítunk egy új szolgáltatást. A Gazdasági társaságok – kérdések és válaszok online-szolgáltatás a társasági jog, a cégjog és a fizetésképtelenségi jog területéről háromféle csatornán közvetít jogi (az e-cégeljárás kapcsán akár technikai) iránymutatásokat, persze nem nevesített, konkrét ügyekben.

A nyomtatványkitöltő program (Cégeditor) továbbfejlesztésével jelentősen megkönnyítjük az ügyfeleink dolgát. Új funkció változásbejegyzési kérelmeknél az automatikus cégadatkitöltés, melyet egyszerűen a kiadói internetes cégadatbázissal való összekapcsolás biztosít. A cégadatbázis a Céghírek és Céghírek Plusz kiadványaink alapadatbázisa, amelynek használatát a változásbejegyzési kérelmek kitöltéséhez ingyen biztosítjuk, így a cégadatok lekérdezése nem jelent pluszköltséget ügyfeleinknek. Ezen kívül számos más újdonsággal is szolgál a megújult Cégeditor.

dr. Bodolai László


 

CompLex segítség az e-cégeljáráshoz

Ingyenes lemez az Ügyvédvilág olvasóinak!
A lemezt keresse az újság mellett!
Összegyűjtöttünk minden információt és programot, ami segíti az elektronikus cégeljárás elméleti és gyakorlati alapjainak megismerését.

A lemez tartalma:
Interaktív útmutató az elektronikus cégeljárásról
A számítástechnikai lépéseket animációk lejátszásával és képekkel, szöveges útmutatókkal, az eddigi tapasztalatokat tolmácsoló tippekkel lépésről lépésre követheti.

Cégeditor nyomtatványkitöltő-program ingyenes verzió, most TEÁOR és magyar irányítószám automatizmussal
Az IRM által bevizsgált és folyamatosan ellenőrzött nyomtatványkitöltő-program.

Tájékoztató a Cégeditorról
a CompLex ingyenes nyomtatványkitöltőjének továbbfejlesztett változatáról:
– Automatikus cégadatkitöltés változásbejegyzésnél a CompLex Kiadó internetes cégadatbázisával összekapcsolva
– Jogi képviselő adatainak automatikus kitöltése és
– más automatizmusok.

A cégadatok lekérdezése nálunk nem jelent pluszköltséget ügyfeleinknek!

A Cégeditor program két új kiadványon érhető el:

CompLex Iratmintatár Plusz
Cégeditor iratmintákkal

Bővebb információkért keresse ügyfélszolgálatunkat: (40) 464-565, info@complex.hu


Kapcsolódó cikkek

2023. december 8.

Golda drámája

Golda – megrázó erejű életrajzi film Izrael első női miniszterelnökének néhány napjáról, amikor fontos döntéseivel alapjaiban határozta meg az ötven évvel ezelőtti arab–izraeli háború kimenetelét.

2023. november 24.

Fókuszban az ortopédiai műtétek

Lehangoló és biztató körképet is fest a magyar csípő- és térdprotézis-műtétekről egy új kutatás. Attól függ, hogy a helyzetet az állami vagy a magánegészségügy felől nézzük…